De Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie van de KBVB maakt donderdagmiddag om 13u zijn vonnissen voor Charleroi en Standard bekend. Dinsdag klonk het nog dat er pas op 20 december ten vroegste een uitspraak zou zijn.

Beide clubs hielden dinsdagmiddag hun pleidooien naar aanleiding van incidenten met supporters tijdens de Waalse derby, die op 4 december na 68 minuten en bij een 1-3 tussenstand definitief werd gestaakt door scheidsrechter Serge Gumienny. De vertegenwoordigers van Charleroi en Standard worden twee dagen na de eerste zitting voor de Buitengewone Geschillencommissie al opnieuw uitgenodigd in het bondsgebouw. Hun aanwezigheid is echter niet verplicht. Hubert Poncelet, voorzitter van de Buitengewone Kamer, zal de uitspraak om 13u voorlezen.

De Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie krijgt de moeilijke opdracht om met betrekking tot de puntenverdeling artikel 1917.3 van het Bondsreglement op de correcte manier toe te passen. Charleroi en Standard kunnen nadien bij het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS) nog in beroep gaan tegen het vonnis.

Het Bondsparket vorderde dinsdag een match achter gesloten deuren en de maximumboete van 5000 euro voor de Rouches. Ook de voorwaardelijke sanctie van 2 maart (match achter gesloten deuren) dreigt effectief te worden gemaakt. De Carolo's kijken aan tegen de maximumboete van 5000 euro. Over de puntenverdeling sprak het Bondsparket zich tot ongenoegen van Charleroi en Standard niet uit.

De partij in het Stade du Pays werd in de tweede helft tot twee keer toe tijdelijk stilgelegd, nadat supporters van Standard Charleroi-doelman Penneteau hadden bekogeld met aanstekers en er ook bommetjes in zijn buurt waren ontploft. Gumienny floot de match na een korte pauze telkens opnieuw op gang, maar na twee derde wedstrijd gooiden supporters van de Carolo's een drinkbeker naar Standard-doelman Hubert. Daarna ging er ook een bommetje in zijn doelgebied af. Gumienny was het beu en floot de wedstrijd definitief af.