Standard moet één wedstrijd achter gesloten deuren afwerken. De datum van die wedstrijd moet nog vastgelegd worden. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB bekendgemaakt.

Het vonnis volgt na de incidenten met Luikse supporters tijdens de wedstrijd Charleroi-Standard (2-3) op de twaalfde speeldag in de Jupiler Pro League. De Rouches behouden wel hun 2-3 zege en moeten geen boete of schadevergoeding aan Charleroi betalen.

ROOK

Het competitieduel op 25 oktober werd door scheidsrechter Luc Wouters tijdelijk stilgelegd nadat Standardsupporters een tweede maal bommetjes richting Charleroidoelman Penneteau hadden gegooid. De partij was ook later van start gegaan omdat er heel wat rook hing in het Stade du Pays door toedoen van de supporters.

VOLGT UIT VORIGE STRAF

Het Bondsparket riep beide eersteklassers voor het wangedrag van de supporters op voor de Geschillencommissie en vorderde een wedstrijd achter gesloten deuren voor de Rouches bovenop een boete van 5.000 euro. Die vordering van het Bondsparket volgde uit een voorwaardelijke sanctie van een jaar geleden, nadat supporters Anderlecht onthaalden met een wansmakelijke tifo voor Steven Defour.

EXTRA VOORWAARDELIJKE STRAF

De Geschillencommissie volgde de vordering van het Bondsparket - op de geldboete na - en voegde er een voorwaardelijke straf aan toe. Als Standardsupporters het in het komende jaar (tot 1 maart 2017) opnieuw te bont maken, volgt nog een wedstrijd achter gesloten deuren.

STANDARD: 'NIET MEEST EFFICIËNTE SANCTIE'

Standard vindt niet dat een wedstrijd achter gesloten deuren de meest efficiënte sanctie is. "Standard heeft zich altijd verzet tegen dergelijke strafmaatregelen. Met een wedstrijd achter gesloten deuren straf je heel veel mensen voor de daden van enkelingen. Dat is niet logisch en zo los je het probleem niet op. De Voetbalcel heeft een heel arsenaal aan maatregelen om amokmakers uit het stadion te bannen", aldus teammanager Pierre Locht, die benadrukte dat Standard al maatregelen nam.

"Standard doet zijn uiterste best en werkt nauw samen met de Voetbalcel van Binnenlandse Zaken, die bevoegd is voor veiligheidsproblemen tijdens voetbalwedstrijden. We hebben geïnvesteerd in camera's in het stadion om amokmakers op te sporen. We zullen op een pro-actieve manier blijven werken."

EVOCATIE?

Omdat de uitspraak gedaan werd door de Geschillencommissie Hoger Beroep van de Belgische Voetbalbond (KBVB), kan Standard het vonnis enkel nog aanvechten via de Evocatiecommissie van de KBVB. "Maar we gaan niet aandachtig op zoek gaan naar procedurefouten", zei Locht. "We moeten de motieven waarop de commissie zich gebaseerd heeft voor deze sanctie grondig analyseren en daarna bekijken of we nog stappen kunnen nemen."