Ivan De Witte heeft een plan klaar voor de hervorming van het Belgisch voetbal. De voorzitter van AA Gent pleit voor een eerste klasse met 14 in plaats van 16 ploegen.

In het plan van De Witte - dat hij woensdag uit de doeken doet in de Sudpresse-kranten - zouden 24 profclubs overblijven, 14 in eerste en 10 in tweede klasse. Het huidige aantal van 34 clubs (16 in eerste en 18 in tweede klasse) is volgens de voorzitter van AA Gent gewoon te veel.

Voor eerste klasse betekent dit een reguliere competitie met 26 speeldagen en 10 speeldagen play-offs. 6 ploegen spelen Play-Off 1 en 8 ploegen Play-Off 2. Play-Off 3 wordt afgeschaft.

In tweede klasse spelen alle clubs viermaal tegen elkaar, waarna een uitgebreidere eindronde volgt.

Met zijn voorstel wil De Witte, de grondlegger van de huidige competitieformule met play-offs, de financiële problemen van de clubs aanpakken. Hij gaat zijn plan op 6 maart voorleggen op de Algemene Vergadering van de Pro League.

Dan moet hij een meerderheid van 80% (13 van de 16 stemmers) vinden om de competitie te kunnen hervormen.

Eerder had ook Standard-preses Roland Duchâtelet al een voorstel tot hervorming ingediend, met 24 clubs verdeeld over twee reeksen, maar dat plan stierf een stille dood.