Louis Smal heeft zijn ontslag gegeven als lid van de raad van bestuur van Standard. Hij is het niet eens met de manier waarop Roland Duchâtelet de club runt.

Op een erg bewogen buitengewone vergadering legde Smal, tevens voorzitter van de overkoepelende supportersfederatie 'Famille des Rouches', zijn grieven op tafel. "Robert-Louis Dreyfus kocht samen met Luciano d'Onofrio in 1998 Standard, dat toen bijna failliet was. Samen hebben ze meer dan 30 miljoen euro in de nv Standard gepompt", legde hij uit.

"Na de dood van Dreyfus besloot zijn weduwe Margarita de club te verkopen. Het Zwitsers advocatenbureau dat met de verkoop belast was, benaderde daarop Roland Duchâtelet. Die laatste onderhandelde over de verkoop van Standard met de uittredende aandeelhouders. Roland Duchâtelet heeft tijdens die gesprekken geen enkele euro extra kapitaal in de nv Standard gestoken. Na twee jaar besliste hij evenwel 20 miljoen euro dividenden uit te keren. Dat is een hold-up!".

Volgens Smal investeerde de huidige Standard-preses goed 14 miljoen euro in nieuwe spelers. Anderzijds streek hij wel de winsten op van de verkoop van spelers als Axel Witsel, Steven Defour, Mangala en Carcela. Nog dixit Smal is Duchâtelet niet in staat de noodzakelijke meerwaarde te creëren die nodig is om het jaarlijkse exploitatieverlies van 3 tot 4 miljoen euro op te vangen.

"Kijk naar Sint-Truiden. Dat is een goed voorbeeld. Bovendien stel ik mij de vraag of er geen sprake is van financiële belangenvermenging als je de bewegingen tussen Standard en STVV en vice versa bekijkt."

GRAFFITI

"Enkele tientallen supporters hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun onvrede te uiten met de huidige gang van zaken binnen de club", legt Standard-woordvoerder Olivier Smeets uit.

"Ze bliezen verzamelen op de parking en uiteindelijk is een kleine delegatie na de vergadering ontvangen door Roland Duchâtelet. De fans vroegen de garantie dat de ploeg volgend seizoen zo sterk mogelijk zal zijn. De voorzitter antwoordde daarop dat hij ambitieus blijft."

Enkele heethoofden bekladden het stadion met graffiti. "Dat betreuren wij ten zeerste", aldus Smeets. "Zo'n daden helpen ons niet vooruit."