Dieumerci Mbokani is voor velen de topkandidaat om de Gouden Schoen te winnen. Toch zijn er meerdere kanshebbers om Matias Suarez op te volgen. Dit zijn onze topfavorieten.

Woensdagavond zullen we weten wie Matias Suarez opvolgt als Gouden Schoen. De Argentijn had vorig jaar nog genoeg aan een sterke heenronde van het seizoen 2011/2012, maar dit jaar zal het moeilijker worden om zijn titel te verlengen op basis van één speelhelft. Suarez had een groot aandeel in de titel van Anderlecht, maar een knieblessure hield hem al heel dit seizoen van het veld.

Wel is de kans groot dat de Schoen in Brussel blijft. Met Dieumerci Mbokani levert paars-wit opnieuw de topfavoriet af. De Congolees scoorde in 2012 27 doelpunten in 34 competitiewedstrijden had zo een groot aandeel in de goede prestaties van Anderlecht. Ook Europees liet Dieu zich weer opmerken. In juni kreeg hij al de Ebbenhouten Schoen en als daar straks de Gouden Schoen bijkomt, wordt het heel moeilijk om hem in het Astridpark te houden.

Andere kanshebbers bij Anderlecht: Cheikhou Kouyaté, Silvio Proto en Lucas Biglia.

De grootste concurrent van Mbokani komt vermoedelijk uit Genk. Jelle Vossen kan net als de Congolees uitstekende spelers  Ook hij vond makkelijk de weg naar het doel (24 doelpunten in 39 competitiewedstrijden) en groeide uit tot de aanvoerder van de Limburgse ploeg. Vossen weigerde afgelopen zomer een transfer en bleef Genk trouw. Mede dankzij zijn goede prestaties slaagde het team er in om Europees te overwinteren.

Andere kanshebbers uit Genk: Thomas Buffel, Kevin De Bruyne (Werder Bremen).

Een andere favoriet in Genkse loondienst is Benjamin De Ceulaer. De Limburger komt vooral dankzij zijn prestaties bij Lokeren in aanmerking voor de hoofdprijs. Hij leidde de Waaslanders niet alleen naar de bekerzege, maar vond ook 11 keer de weg naar het doel in 18 competitiewedstrijden voor het team van Peter Maes. Ook in Genk trok hij die uitstekende vorm door. Hij speelde al 17 wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg, waarin hij 6 keer de weg naar het doel vond. Vooral zijn flexibiliteit speelt in het voordeel van De Ceulaer: hij kan zowel op de flank als in de spits spelen.

Andere kanshebbers bij Lokeren: Hamdi Harbaoui.

Club Brugge levert ook enkele favorieten. Carlos Bacca is de grootste. De Colombiaan kende een moeizame start bij blauw-zwart, maar na een integratieperiode van enkele maanden brak hij in de play-offs toch door. De collega-international van Falcao vond dit seizoen al 17 keer de weg naar het doel. In het totaal werkte hij er al 20 tegen de netten voor blauw-zwart. Daar had de Zuid-Amerikaan slechts 27 wedstrijden voor nodig.

Andere kanshebbers bij Club Brugge: Vadis Odjidja-Ofoe.

Onze laatste topfavoriet is Jelle Van Damme. Standard kan niet op het beste jaar terugblikken, maar steeds één man bleef overeind: Van Damme. De aanvoerder van de Rouches sleepte zijn ploegmaats er vaak door met zijn uitstekende mentaliteit. Van Damme is niet de meest verfijnde speler, maar mede dankzij zijn onvermoeibare inzet kan hij voor ieder team een meerwaarde zijn. Het is niet voor niets dat Standard-coach Mircea Rednic de linksachter zo belangrijk maakt.

Naast deze vijf topkandidaten zijn er ook nog enkele outsiders. Dan denken we aan Franck Berrier, die Zulte Waregem naar een hoger niveau leidde. Of zorgt Ibou Sawaneh voor de verrassing. De lange spits van OH Leuven scoorde aan de lopende band in de tweede helft van 2012 en zal vermoedelijk wat punten achter zijn naam krijgen. Ook Eidur Gudjohnsen toonde nog steeds een hoog niveau aan te kunnen en versierde dankzij zijn prestaties bij Cercle Brugge een transfer naar buur Club.