Anderlecht hengelt dan toch naar een grote vis. Naast John Van den Brom is ook Gianfranco Zola een piste. Paars-wit sprak ook met Ralf Ragnick.

Nu Anderlecht niet rechtstreeks naar de Champions League mag, moet elke cent vijf keer omgedraaid worden. Zo liet manager Herman Van Holsbeeck verstaan na de eindzege van Chelsea. Toch is er nu wel budget voor de 45-jarige Gianfranco Zola. Volgens Het Nieuwsblad denkt paars-wit aan de Italiaan. Zola is werkloos sinds hij in 2010 bij West Ham United werd ontslagen. De Italiaan zou niet nee zeggen tegen het aanbod van Anderlecht, maar hoopt aan de slag te kunnen in Engeland of Italië.

Wel is Anderlecht niet de enige gegadigde. De naam van Zola viel ook al bij Lazio, waar hij genoemd wordt als opvolger van Edy Reja. "Er zijn meerdere opties voor Gianfranco", aldus zijn zaakwaarnemer. "Volgend seizoen zit hij zeker ergens op de bank." Wel heeft de Italiaan bepaalde eisen. "De club waar hij aan de slag gaat, moet weten dat hij een langetermijnproject wil opstarten, met zijn assistenten en zijn manier van werken."

BURNOUT

De komst van Zola zou dus mogelijk slecht nieuws zijn voor Besnik Hasi. Als paars-wit erin slaagt om de ex-speler van Napoli, Parma en Chelsea binnen te halen, dan zit er volgend jaar wel een grote naam op de bank in het Constant Vanden Stockstadion. De Italiaan schitterde tijdens zijn spelerscarrière, maar moet als trainer nog veel bewijzen. Hij was al twee seizoenen coach van West Ham.

Naast Zola praat Anderlecht ook met Ralf Ragnick. Volgens De Morgen zat Van Holsbeeck al twee keer rond de tafel met de Duitser, die vorig jaar zijn ontslag indiende bij Schalke 04 vanwege een burnout. Nu is hij helemaal terug en klaar voor een nieuw avontuur. Ragnick haalde Hoffenheim van de Regionalliga South (derde klasse) naar de Bundesliga. Later bereikte hij met Schalke de halve finales van de Champions League.

TOCH VAN DEN BROM?

Toch is de komst van John Van den Brom niet uitgesloten. Volgens Peter van Vossen, ex-speler van Anderlecht en goede vriend van de coach blijft Van den Brom niet bij Vitesse. In Arnhem willen ze hem absoluut niet laten gaan, maar van Vossen denkt dat zijn vriend andere plannen heeft. "Ik denk niet dat John bij Vitesse blijft", zegt hij.

Mogelijk zorgen de discussies met sterke man Merab Jordania voor een oplossing. Hoewel Van den Brom ontkent dat er wrevel is tussen beide heren botsten ze in het verleden al vaak. Jordania ziet zijn spelers vooral als koopwaar, terwijl Van den Brom niet naar het prijskaartje kijkt. Ook zou hij te weinig inspraak hebben in de transfers.

"Een vertrek is de beste oplossing voor de twee partijen", vindt van Vossen. "Geen van beiden zal veranderen. Jordania is de grote baas en wil het beleid bepalen, terwijl John meer inspraak wil. Ik denk dat ze allebei open staan voor een vertrek."