Mbark Boussoufa heeft zichzelf opgevolgd als winnaar van de Ebbenhouten Schoen. De 25-jarige Marokkaan van Anderlecht kreeg de voorkeur op Romelu Lukaku en Dorge Kouemaha.

De vijf genomineerden voor de Ebbenhouten Schoen, met laureaat Boussoufa in het midden. (foto belga)
De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste Afrikaanse voetballer (of van Afrikaanse origine) uit de Belgische competitie. Een jury bestaande uit alle trainers uit de drie nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury voorgezeten door Georges Heylens mochten uit vijf genomineerden kiezen.

De Marokkaan Mbark Boussoufa (Anderlecht) haalde het voor de Belg met Congolese roots Romelu Lukaku (Anderlecht), de Kameroener Dorge Kouemaha (Club Brugge) en de Senegalezen Ibrahima Sidibe (STVV) en Cheikhou Kouyate (Anderlecht).

Boussoufa won de trofee, die in het leven geroepen werd door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi, een eerste keer in 2006. Hij is de enige die de trofee drie keer in ontvangst mocht nemen. Slechts twee anderen wonnen meer dan één keer: Daniel Amokachi in 1992 en 1994 en Vincent Kompany in 2004 en 2005.