De wegen van Germinal Beerschot en Harm Van Veldhoven scheiden. De trainer heeft zelf beslist op te stappen. Zijn contract werd donderdagochtend ontbonden. Een opvolger is er nog niet.

Harm Van Veldhoven. (foto belga)
Dat Van Veldhoven niet zou aanblijven als trainer van Germinal Beerschot is geen verrassing. Er was de ronduit zwakke 8 op 33 in de Jupiler Pro League en woensdagavond was de zware 1-4-bekernederlaag tegen derdeklasser Racing Mechelen een nieuwe dreun. In de wandelgangen circuleren de namen van Walter Meeuws, Hugo Broos, Franky Van Der Elst en Jos Daerden als mogelijke opvolgers. Die laatste twee waren in het verleden al trainer op het Kiel.

Assistenten Jean-Pierre Haverhals en Marc Schaessens nemen voorlopig de fakkel van Van Veldhoven over. Zaterdag speelt Germinal Beerschot, dat pas 16de staat in de Jupiler Pro League, op Zulte Waregem.

"Van Veldhoven nam in zijn hart al afscheid van de club na de match van woensdagavond", klinkt het in een persbericht van Germinal Beerschot. "Een gevoel dat ingegeven werd door die wanprestatie waaruit nog weinig respect en vertrouwen bleek naar de trainer toe."
 
Harm Van Veldhoven: 'Door een stap opzij te zetten wil ik Germinal Beerschot de mogelijkheid geven om zich opnieuw te lanceren.'
"Door een stap opzij te zetten wil ik Germinal Beerschot de mogelijkheid geven om zich opnieuw te lanceren", zei Van Veldhoven in datzelfde persbericht. "Mijn rol is uitgespeeld. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Germinal Beerschot zich opnieuw kan opwerken naar linkerkolom, de stek waar deze club thuishoort."

Het vertrek van Van Veldhoven is het logische vervolg van een woelige woensdagavond. Vlak na het laatste fluitsignaal in de catastrofale bekermatch had voorzitter Herman Kesters een half uur durend gesprek met Van Veldhoven en zijn assistenten Schaessens en Haverhals. Na afloop was niemand beschikbaar voor enige uitleg, maar dat zinde de Germinal Beerschot-aanhang niet. 

'GIJZELINGSACTIE'

Een honderdtal supporters organiseerden een zitstaking voor de hoofdingang. Met uitzondering van materiaalman Jos Van Hout ("Joske is een rat olé olé", zongen de supporters) mocht niemand het stadion verlaten. De spelers werden zo dus als het ware 'gegijzeld'. "Shame on You" scandeerden de misnoegde supporters.

Pas toen een spelersdelegatie met Kurt Van Dooren, Didier Dheedene, Daniel Cruz en Pieterjan Monteyne naar de verzuchtingen van de supporters kwam luisteren, werd de zitstaking opgeheven. Rond één uur 's nachts konden de spelers en de trainers door een cordon van stewards het stadion verlaten.

DERDE TRAINERSWISSEL DIT SEIZOEN

De 46-jarige Van Veldhoven, een tot Belg genaturaliseerde Nederlander, volgde in juli 2007 Marc Brys op als trainer van Germinal Beerschot. Onder zijn bewind eindigde paars-wit vorig seizoen op een mooie vijfde plaats en haalde het de halve finale van de beker. Eerder coachte Van Veldhoven Lommel, Brussels en Cercle Brugge. Als speler kwam hij uit voor Lommel, Germinal Ekeren en RWDM.

Germinal Beerschot is de derde club in de Jupiler Pro League die dit seizoen van trainer wisselt. Bij Bergen hield Philippe Saint-Jean het al na één speeldag voor bekeken omwille van medische redenen. Hij werd vervangen door assistent Thierry Pister. Op 26 oktober zette Roeselare Dirk Geeraerd aan de deur. Hij werd opgevolgd door Dennis Van Wijk.