Johan Boskamp is niet langer coach van Standard. De slechte resultaten liggen aan de basis van het ontslag. Hij wordt opgevolgd door technisch directeur Michel Preud'homme.

Johan Boskamp. (foto photonews)
Ook de assistenten Frans Masson, Michel Renquin, Michael Brouwers en Claudy Dardenne staan aan de deur. Preud'homme, die tekende tot juni 2008, zal bijgestaan worden door Manu Ferrera (assistent), Stan Van den Buys (scouting),  Jorge Veloso (keeperstrainer) en Guy Namurois (fysical coach).

Michel Preud'homme was reeds coach bij de Rouches van januari 2001 tot juni 2002. Hij zal vanaf donderdag zijn eerste training leiden en neemt afstand van alle functies bij de voetbalbond en als technisch directeur van Standard.

"Ik voel me tien keer sterker dan in 2001. Toen was ik net speler-af en had ik geen ervaring als coach. Sindsdien heb ik lessen gevolgd. De jaren die ik in de burelen van Standard heb doorgebracht, hebben mijn blik bovendien verruimd", verduidelijkt Preud'homme.

KRONIEK VAN EEN AANGEKONDIGD ONTSLAG

Echt verrassend was het ontslag van Boskamp en co niet. Standard miste met een 2 op 12 volledig zijn start in de Jupiler League. Ook in de voorronde van de Champions League werd het uitgeschakeld door Steaua Boekarest.

Al bij de aanstelling van de sympathieke Nederlander werden meteen vraagtekens gesteld. Is Boskamp wel iemand om een rumoerige club als Standard te leiden? De Rouches leefden op een wolk na een knappe tweede plaats in het seizoen 2005-2006.

Vooral zijn beperkte kennis van het Frans deed velen de wenkbrauwen fronsen. Zeker wanneer een pak nieuwe spelers, vooral buitenlanders, moesten worden ingepast. Slechts drie spelers (Geraerts, Rapaic en Deflandre) bleven over van vorig seizoen.

In de traditoneel drukke transferpolitiek op Sclessin had Bossie door zijn late aanstelling ook weinig inspraak. Hij  liet te pas en te onpas zijn onvrede over het beleid naar buiten uitschijnen. Een aantal spelers werd hem door het bestuur beloofd, maar die kwamen uiteindelijk niet.

GEEN TIJD

Ook extrasportief zat het de Rotterdammer niet mee. Hij zag in het aanvallend compartiment Igor De Camargo langdurig geblesseerd uitvallen. Op Gouden Schoen Sergio Conceiçao kon hij door een schorsing en een blessure geen beroep doen. Ondertussen was ook Mémé Tchité naar landskampioen Anderlecht vertrokken.

Boskamp: 'Beloofde spelers zijn niet gekomen'
Ogushi Onyewu
, dé regulator in de verdediging, kwam geblesseerd terug van het WK. De rood-witte defensie liep dikwijls op lemen benen te voetballen. Boskamp zocht, maar vond nooit het goede evenwicht achterin.
 
Nu ook de resultaten blijken tegen te vallen, was de rekening snel gemaakt. Veel tijd heeft de excoach van ondermeer Anderlecht en Genk evenwel niet gekregen aan de boorden van de Maas. Tijd die er bij geen enkele topclub is.

"Als je naar de resultaten kijkt en daarop wordt afgerekend, is het terecht," aldus Boskamp in een eerste reactie. "We raakten niet in de Champions League en verloren tweemaal in de competitie. Dan ontstaat er paniek in de club."

"Mijn grootste teleurstelling evenwel is dat de beloofde spelers niet gekomen zijn. Dat en het feit ook dat ik het nieuws dinsdag al via een journalist moest vernemen, maakt dat ik er heel makkelijk overheen stap."

Wat hij nu gaat doen, weet de Nederlander nog niet. "Waarschijnlijk op vakantie zeker? Maar eerst naar mijn advocaat om deze zaak af te handelen."