Sport.be

Atletiek

Filter op sport en datum

  • 09 aug

  Sacoor met snelste tijd naar finale 400m, Laus stoot als zevende door

  De twee Belgische 400 meterlopers hebben het er goed vanaf gebracht in de reeksen van de 400 meter op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes. Jonathan Sacoor liep bij de mannen de snelste tijd, Camille Laus liet bij de vrouwen de zevende chrono optekenen. Jonathan Sacoor vertrok relatief traag, plaatste daarna een geweldige tussenversnelling, om het in de laatste rechte lijn opnieuw wat zwaar te krijgen. Hij won zijn reeks wel met een straatlengte voorsprong in 46.57. Camille Laus ging nog veel meer dan Sacoor volledig kapot in de laatste rechte lijn, waar tegenwind stond. Ze viel terug naar de derde plaats in haar serie en finishte in 53.31, de zevende tijd over de twee reeksen heen.

 • 21 aug
  • 21 aug

  Van der Plaetsen en Ben Broeders mogen zich tonen in DL

  Thomas Van der Plaetsen en Ben Broeders hebben een startbewijs gekregen voor de Diamond League atletiekmeeting in Parijs aanstaande zaterdag. De organisatie publiceerde woensdag de startlijsten. Van der Plaetsen neemt het in een driekamp op tegen onder meer wereldrecordhouder tienkamp Kevin Mayer, ook Broeders treft in het polsstokspringen de absolute wereldtop.

 • 17 aug
  • 17 aug

  Opnieuw geen WK-limiet voor Milanov

  Discuswerper Philip Milanov is er op de Flanders Cup atletiekmeeting in Kessel-Lo niet in geslaagd zich te plaatsen voor het WK in Doha. Hij won wel de wedstrijd met 64m14, maar voor Doha heeft hij 65m00 nodig. Ook op de Europabeker in Noorwegen vorige week kwam Milanov dicht in de buurt van de WK-limiet. Toen schoot hij zelfs amper 27 centimeter tekort.

 • 16 aug
  • 16 aug

  Eykens komt in Göteborg niet in de buurt van minimum

  renée Eykens is er vrijdag op de 800 meter bij de Folksam GP in het Zweedse Göteborg niet in geslaagd in de buurt te komen van de limiet voor het WK atletiek in Doha. Ze finishte als zevende en bleef steken op 2:06.27, terwijl de gevraagde tijd 2:00.60 bedraagt.

  • 16 aug

  Broeders wint polsstokspringen op de Vismarkt in Brussel

  Ben Broeders heeft vrijdag op de Brusselse Vismarkt het polsstokspringen van de Urban Memorial Van Damme gewonnen. De Belgische recordhouder ging over 5m62.

  • 16 aug

  Amerikaanse Clark beste polsstokspringster op Brusselse Vismarkt

  De Amerikaanse Megan Clarke heeft vrijdag de Urban Memorial Van Damme in het polsstokspringen op de Brusselse Vismarkt gewonnen. Ze ging over 4m36. Onze landgenotes kwamen kwamen niet in het stuk voor. Aurélie De Ryck en Belgisch recordhoudster Fanny Smets waren gedeeld vijfde met 4m16.

  • 16 aug

  Elise Vanderelst moet seizoen en WK-limietjacht stopzetten door stressfractuur

  Elise Vanderelst, in juli nog goed voor zilver op het EK atletiek voor beloften over 1.500 meter, moet haar seizoen stopzetten door een stressfractuur in de voet. Dat liet ze vrijdag weten op Facebook. Vanderelst gold als een van de grootste Belgische kanshebbers om zich in de komende weken nog te plaatsen voor het WK atletiek in Doha.

 • 13 aug
  • 13 aug

  Broers Ingebrigtsen willen Kipchoge helpen

  De drie Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen zullen op 12 oktober in Wenen hazen zijn van Eliud Kipchoge. De 34-jarige Keniaan onderneemt daar een tweede poging om een marathon in minder dan twee uur te lopen.

 • 11 aug
  • 11 aug

  Polen wint EK voor landenteams

  Polen heeft in Bydgoszcz voor het eerst het Europees kampioenschap atletiek voor landenteams gewonnen. Met 345 punten lieten de Polen voor eigen publiek de Duitsers (317,5) en de Fransen (316,5) ruim achter zich.

  • 11 aug

  België pakt onverhoopte zesde plaats en blijft in de First League

  België heeft zich zondag op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes verzekerd van het behoud in de First League, het tweede Europese niveau. De Belgische ploeg kwam na een succesvolle slotdag uit op de zesde plaats, terwijl top zeven volstond voor het behoud.

  • 11 aug

  Tweede plaatsen voor Milanov, Broeders en Orcel

  Philip Milanov, Ben Broeders en Claire Orcel zijn zondag alledrie als tweede geëindigd in respectievelijk het discuswerpen, het polsstokspringen en het hoogspringen op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes. België komt er uit in de First League, het tweede Europese niveau.

  • 11 aug

  Kimeli klopt favoriet en thuisloper Ingebrigtsen

  Isaac Kimeli heeft zondag op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes, waar België op het tweede Europese niveau uitkomt, de 3.000 meter gewonnen. Hij haalde het in 8:09.09.

  • 11 aug

  Amerikaanse atleten protesteren op podium tegen racisme

  Twee Amerikaanse atleten hebben van de podiumceremonie op de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima gebruik gemaakt om te protesteren tegen racisme en andere mistoestanden in hun land. Floretschermer Race Imboden knielde toen het volkslied werd gespeeld na afloop van de teamcompetitie. Gwendolyn Berry, die goud won in het hamerslingeren, stak tijdens de podiumceremonie haar rechtervuist in de lucht.

  • 11 aug

  Fanny Smets verbetert Belgisch indoorrecord polsstokspringen

  Fanny Smets heeft zondag op het EK atletiek voor Llandenteams in het Noorse Sandnes het Belgisch indoorrecord polsstokspringen verbeterd. Het record van Aurelie De Ryck stond sinds begin dit jaar op 4m35, Smets ging in Noorwegen over 4m36.

 • 10 aug
  • 10 aug

  België op rand van degradatie

  België staat negende na twee van de drie dagen op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes, waar onze landgenoten op het tweede Europese niveau uitkomen. Om de degradatie te ontlopen is top zeven nodig, en dus weten de Belgische atleten wat hun zondag op de slotdag te doen staat. De verschillen met de belangrijkste concurrenten zijn nog speelbaar: Roemenië is zevende met 118 punten, Slovakije achtste met 116 punten, België telt 111 punten.

  • 10 aug

  De Grande achtste op 3.000 meter

  Lindsey De Grande maakte op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes een opvallende comeback. De Belgische recordhoudster op de 1.500 meter in zaal werkte haar eerste internationale competitie af sinds ze in 2011 geconfronteerd werd met leukemie, een ziekte die ondertussen onder controle is maar nog niet verdwenen. Ze werd achtste op de 3.000 meter.

 • 09 aug
  • 09 aug

  België laatste na eerste dag, maar wel met negen van zijn tien spurters in finale

  België staat elfde en laatste na de eerste dag van het EK atletiek voor landenteams in de First League, het tweede Europese niveau, in het Noorse Sandnes. De tussenstand geeft wel een vertekend beeld, want negen van de tien Belgische spurters plaatsten zich voor de finale en dus komen er zaterdag en zondag nog heel wat punten bij.

  • 09 aug

  Eerste twee finales zijn geen succes voor de Belgen

  De eerste twee finales op het EK atletiek voor landenteams in het Noorse Sandnes, waar België op het tweede Europese niveau uitkomt, zijn vrijdag geen succes geworden voor onze landgenoten. Remi Malengreaux werd tiende in het hamerslingeren, Anouska Hellebuyck elfde en laatste in het discuswerpen.

 • 06 aug
  • 06 aug

  Sally Pearson gaat op pensioen

  De Australische Sally Pearson, in 2012 olympisch kampioene op de 100 meter horden, geraakt niet meer voldoende hersteld van haar blessures en zet daarom op 32-jarige leeftijd een punt achter haar carrière, zo maakte ze maandag bekend op haar Instagram-account. Naast de olympische titel van 2012 in Londen werd ze in 2011 en 2017 ook wereldkampioene op de 100m horden.

 • 03 aug
  • 03 aug

  Smets evenaart Belgisch record polsstokspringen

  Fanny Smets heeft zaterdag in het Zwitserse Bern haar eigen Belgisch record polsstokspringen geëvenaard. Ze sprong net als in 2017 over 4m46, goed voor de tweede plaats in Bern.

  • 03 aug

  Belgen lopen WK limiet niet

  De Flanders Cup in Ninove heeft geen nieuwe WK-minima opgeleverd voor onze landgenoten. Voor sommigen begint de tijd stilaan te dringen, want kwalificeren kan nog maar tot en met de Memorial Van Damme op 6 september. Jonathan Sacoor presteerde niet onbehoorlijk op de 400 meter, maar met zijn winnende 46.09 bleef hij wel nog een heel eind verwijderd van de WK-limiet, die op 45.30 staat. Bij de vrouwen werd Camille Laus tweede op de baandronde in 52.93, voor Doha is 51.80 nodig. Op de 110 meter horden kwam Michael Obasuyi tot 13.68, de WK-limiet staat op 13.46. Polsstokspringer Arnaud Art bleef steken op 5m31, ruim onder de gevraagde 5m71.

 • 01 aug
  • 01 aug

  België trekt met Milanov, Sacoor en Couckuyt naar Sandnes

  De Belgische Atletiekfederatie (KBAB) heeft donderdag zijn selectie bekendgemaakt voor het EK atletiek voor teams in de First League, het tweede Europese niveau. Dat vindt van 9 tot 11 augustus plaats in het Noorse Sandnes. Bij afwezigheid van Nafi Thiam en de broers Borlée rekent de Belgische selectie voor topprestaties vooral op Philip Milanov (kogelstoten en discuswerpen), juniorenwereldkampioen Jonathan Sacoor (400m en 4x400m) en de recente Europese beloftenkampioene Paulien Couckuyt (400m horden).

 • 31 jul
  • 31 jul

  Naert en Abdi haken af voor WK marathon

  Koen Naert en Bashir Abdi zeggen af voor het WK atletiek in Doha. Beiden bevestigden hun forfait woensdag aan Belga. Met Europees marathonkampioen Naert en Belgisch marathonrecordhouder Bashir Abdi, op het EK atletiek vorig jaar nog goed voor zilver op de 10.000 meter, moet België zonder twee van zijn uithangborden naar het WK. Zowel Naert als Abdi hadden eerder al laten uitschijnen dat ze vermoedelijk een grote stadsmarathon verkozen boven het WK, waar er om middernacht en bij een loden hitte moet worden gelopen. Ondertussen is hun keuze definitief. Voor welke marathon ze precies kiezen in het najaar, is nog niet bekend. Naert start aanstaande zaterdag op het BK 10km in Lokeren.

 • 30 jul
  • 30 jul

  Semenya kan titel niet verdedigen na uitspraak Zwitsers hooggerechtshof

  Het Zwitsers hooggerechtshof heeft zijn beslissing om de testorenregels van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) op te schorten, weer ingetrokken. Dat lieten de advocaten van Caster Semenya dinsdag weten. De Zuid-Afrikaanse titelverdedigster op de 800 meter moet zo een streep trekken door het WK atletiek in Doha.

  • 30 jul

  Koen Naert zal starten op BK 10 km

  Europees kampioen op de marathon, Koen Naert zal aan de start verschijnen van het Belgisch Kampioenschap 10 kilometer. Dat wordt zaterdag gehouden in Lokeren.

 • 29 jul
  • 29 jul

  Noorwegen rouwt om voormalig olympisch kampioen speerwerpen

  De voormalige Noorse speerwerper Egil Danielsen is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste Noorse atleten met onder meer een olympische titel in 1956 in Melbourne op zijn erelijst. Danielsen pakte in Australië olympisch goud met een wereldrecord. Zijn 85m71 zou drie jaar op de tabellen staan. In 1958 voegde Danielsen Europees zilver toe aan zijn erelijst en hij bleef tussen 1953 en 1957 ongeslagen op het Noors kampioenschap. In 1956, het jaar van zijn olympische titel, werd hij in Noorwegen uitgeroepen tot Sportman van het Jaar. Danielsen zou later in Noorwegen opvolging krijgen van een rist toppers in het speerwerpen. Een van de bekendste onder hen is Andreas Thorkildsen, die in 2004 en 2008 olympisch kampioen werd.

  • 29 jul

  Muhammad loopt nieuw wereldrecord op 400 meter horden

  De Amerikaanse olympische kampioene Dalilah Muhammad heeft zondag op de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moines (Iowa) het wereldrecord op de 400 meter horden bij de vrouwen aangescherpt. Muhammad werkte de baanronde af in 52.20, 14 honderdsten sneller dan de 52.34 die de Russin Yuliya Pechonkina in 2003 neerzette.

 • 28 jul
  • 28 jul

  Derde beste sprong ooit voor Kendricks

  In het polsstokspringen op de Amerikaanse kampioenschappen zette Sam Kendricks in 6m06 een Amerikaans record en beste wereldjaarprestatie op de tabellen. Alleen de Oekraïner Sergey Bubka (6m14) en de Fransman Renaud Lavillenie (6m16 indoor) deden ooit beter.

  • 28 jul

  Felix mist comeback en WK

  Allyson Felix heeft zich niet kunnen plaatsen voor het WK atletiek in Doha, dat eind september van start gaat. De 33-jarige zesvoudig olympische kampioene, die haar terugkeer vierde nadat ze dertien maanden niet in actie kwam na de geboorte van haar dochter, eindigde zaterdag op de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moines pas als zesde (51.94) op de 400 meter. Het is de eerste maal in haar loopbaan dat Felix naast een WK-selectie op een individueel nummer grijpt. Als lid van de Amerikaanse ploeg op de 4x400m heeft ze wel nog de mogelijkheid om een ticket voor Doha te bemachtigen.

 • 27 jul
  • 27 jul

  Heemeryck wordt tweede in Ironman 70.3 van Praag

  Na de eerste plaats in 2017 en een derde plaats vorig jaar, is triatleet Pieter Heemeryck er opnieuw in geslaagd op het podium te geraken in de Challenge van Praag. De Leuvenaar eindigde zaterdag als tweede in de Ironman 70.3 in Tsjechië achter de Duitser Florian Angert. De 27-jarige Duitse triatleet legde de 1,9 km zwemmen, 90 km fietsen en 21 km lopen af in een tijd van 3u54:49. Heemeryck volgde op 2:47 (3u57:36) en de Spanjaard Pablo Dapena kwam als derde over de meet (3u59:04).

  • 27 jul

  Colemon de snelste op Amerikaanse kampioenschappen

  De Amerikaan Christian Coleman heeft vrijdagavond makkelijk de 100 meter gewonnen op de Amerikaanse kampioenschappen in Des Moines (Iowa). De 23-jarige Coleman is zo ook zeker van zijn ticket voor het WK in Doha. Coleman won de finale in het Drake Stadium in een chrono van 9.99, voor Michael Rodgers en Christopher Belcher (beiden 10.12).

  • 27 jul

  WADA haalt Noord-Korea van strafbank

  Het wereldantidopingagentschap WADA heeft Noord-Korea van de lijst geschrapt met landen die niet conform de WADA-code handelen. Het WADA had Noord-Korea in september 2018 vier maanden de tijd gegeven om te antwoorden op een aantal vragen in verband met de werking van het Noord-Koreaanse antidopingagentschap. Het WADA meende immers dat de controles in het communistische land tekortschoten.

 • 26 jul
  • 26 jul

  Sebastian Coe enige kandidaat voorzitterschap IAAF

  Sebastian Coe is bij de voorzittersverkiezingen van wereldatletiekbond IAAF de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Dat heeft de instantie vrijdag laten weten. De 62-jarige Coe verving in 2015 de Senegalees Lamine Diack, die moest opstappen in de nasleep van het corruptie- en dopingschandaal met Rusland in een hoofdrol. De Brit, die in 1980 en 1984 de olympische titel op de 1.500 meter pakte, stond in het verleden onder meer aan het hoofd van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen van 2012. De voorzittersverkiezingen staan op 25 en 26 september in Doha op de planning. Er worden dan ook vier vicevoorzitters en dertien leden verkozen.

 • 25 jul
  • 25 jul

  Zesde medaille op Europees Jeugd Olympisch Festival dankzij Vanlangenaker

  Jules Vanlangenaker heeft donderdag de bronzen medaille gepakt in het hoogspringen op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Bakoe. De Truienaar deelde de derde plaats met de Wit-Rus Dzmitry Marfushkin, die net als de zeventienjarige Vanlangenaker bij zijn eerste poging over 4m80 ging. Het goud is voor de Fransman Anthony Ammirati (4m95), het zilver voor de Fin Juho Alasaari (4m90).

  • 25 jul

  Duitse politie pakt Nederlandse atlete op met 50 kg drugs

  Vorige maand werd de Nederlandse atlete Madiea Ghafoor aangehouden door de Duitse politie. Bij een routinecontrole op 18 juni vonden agenten 50 kilogram drugs in haar kofferbak. Het zou volgens de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) om xtc en chrystal meth gaan. Sinds haar arrestatie verblijft Ghafoor in een Duitse cel.

 • 24 jul
  • 24 jul

  Liefde Schoemaker zorgt met zilver op 400 meter voor vierde Belgische medaille

  Liefde Schoemaker heeft woensdag op de derde dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Bakoe de zilveren medaille veroverd op de 400 meter. Met een chrono van 53.85 moest de zestienjarige MOHA-atlete in de Azerbeidzjaanse hoofdstad enkel de Russin Olesya Soldatova (53.57) voor zich dulden. Het brons was voor de Noorse Lakerin Ertzgaard (54.56).

 • 23 jul
  • 23 jul

  Mariam Oulare mist medaille op de 100 meter op een honderdste van een seconde

  Mariam Oulare is dinsdag vierde geworden in de finale van de 100 meter op de tweede dag van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. De zus van profvoetballer Obbi Oulare finishte in 11.94, en miste zo met één honderdste van een seconde het podium. De Ierse Rhasidat Adeleke won in 11.70, voor de Finse Johanna Kylmanen (11.89) en de Duitse Cheyenne Kuhn (11.93).

  • 23 jul

  Jente Hauttekeete pakt zilver op de tienkamp

  Jente Hauttekeete heeft dinsdag een zilveren medaille veroverd op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. De zeventienjarige Gentenaar deed dat in de tienkamp. Hij eindigde op een totaal van 7540 punten.

 • 21 jul
  • 21 jul

  Carmoy wint hoogspringen op EK, brons voor Vekemans

  Thomas Carmoy heeft zich in het Zweedse Boras tot Europees kampioen gekroond in het hoogspringen, op de laatste dag van het EK voor junioren. Elien Vekemans zorgde voor een andere Belgische medaille door het brons te behalen in het polsstokspringen. Samen opgeteld met de bronzen medaille van Lucie Ferauge in de 200m, komt België zo aan een totaal van drie medailles op het EK.

  • 21 jul

  Junior Sorgeloos grijpt net naast medaille

  Speerwerper Cédric Sorgeloos is er in het Zweedse Boras net niet in geslaagd een medaille te veroveren op het EK voor junioren. Met een worp van 74m32 werd de 19-jarige Oost-Vlaming vierde. De Zwitser Simon Wieland won met 79m44, voor de Letlander Krisjanis Suntazs (79m23) en de Griek Dimitrios Tsitsos (77m79).

  • 21 jul

  Agwazie vijfde op 100 meter horden

  Angel Agwazie is op het EK voor junioren in het Zweedse Boras vijfde geworden in de finale van de 100 meter horden. De 18-jarige atlete van AVLO finishte in 13.59, acht honderdsten boven het persoonlijk record dat ze in de reeksen liep. De Zweedse Tilde Johansson won in 13.16.

 • 20 jul
  • 20 jul

  Lucie Ferauge (200m) en Cedric Sorgeloos (speerwerpen) in finale

  Lucie Ferauge heeft zich zaterdag in het Zweedse Boras geplaatst voor de finale van de 200 meter op het EK atletiek voor junioren (U20). Speerwerper Cedric Sorgeloos verzekerde zich eveneens van een finaleplaats. De 19-jarige Ferauge won haar halve finale in 23.68, goed voor de vijfde tijd van de halvefinalisten. Haar persoonlijk record staat op 23.56. Vrijdag behaalde ze de derde beste tijd over alle reeksen heen (23.67). De finale wordt zaterdagavond gelopen. Sorgeloos, ook 19 jaar, realiseerde met 77m49, ruim twee meter onder zijn persoonlijk record (79m82), de op één na beste worp in de kwalificaties. Alleen de Let Krisjanis Suntazs wierp de speer verder (77m75). De finale staat zondagmiddag op het programma.

 • 19 jul
  • 19 jul

  Lucie Ferauge plaatst zich voor halve finales 200 meter

  Lucie Ferauge heeft zich vrijdag geplaatst voor de halve finales van de 200 meter op het EK voor junioren in het Zweedse Boras. Lucie Ferauge won haar reeks in een tijd van 23.67 met een tegenwind van 2,1 m/s. Ze is hiermee rechtstreeks geplaatst voor de halve finales die op zaterdag 10u40 plaatsvinden. De finale wordt diezelfde dag afgewerkt om 18u25. De 19-jarige atlete van CABW, wiens persoonlijk record van 23.56 is, liep de derde beste tijd over alle reeksen heen. De Britse Amy Hunt zette de snelste tijd neer (23.23/ +0,9 m/s) en haar langenote Georgina Adam de tweede (23.66/ -1,8 m/s).

 • 18 jul
  • 18 jul

  Finaleplaatsen voor Verheyden en Goossens

  Loper Ruben Verheyden (1.500 meter) en hoogspringster Zita Goossens hebben zich donderdag op het EK atletiek voor junioren (U20) in het Zweedse Boras geplaatst voor hun finale. Verheyden won de eerste reeks in 3:49.91, de zesde tijd van de twaalf finalisten. Nadien kwam Zita Goossens (DEIN) in actie. De negentienjarige Gentse raakte niet over de kwalificatiehoogte van 1m83, maar dat deed niemand. Haar tweede poging was voldoende om over 1m81 te springen en zich te scharen bij de twaalf finalisten.

 • 16 jul
  • 16 jul

  63 jonge atleten op Europees Jeugd Olympisch Festival

  Een delegatie van 63 jonge atleten zal België vertegenwoordigen op de vijftiende editie van het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. Het event start zondag en loopt nog tot zaterdag 27 juli.

 • 14 jul
  • 14 jul

  Belgen veroveren nog drie medailles op slotdag

  De Belgische atleten hebben nog drie medailles veroverd op de slotdag van het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle. Paulien Couckuyt won de finale van de 400 meter horden in 56.17. Daarna pakte Elise Vanderelst zilver op de 1.500 meter in 4:23.50. Het 4x100m-team bij de mannen was goed voor brons. Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Raphael Kapenda werden derde in de finale in 39.77.

  • 14 jul

  Belgisch kwartet verovert brons op 4x100m

  Het Belgisch 4x100m-team heeft de bronzen medaille behaald op het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle. Simon Verherstraeten, Kobe Vleminckx, Antoine Snyders en Raphael Kapenda sprintten naar een chrono van 39.77. Enkel Duitsland (39.22) en Frankrijk (39.57) deden beter.

  • 14 jul

  Vanderelst pakt brons

  Elise Vanderelst heeft zondag zilver veroverd op de 1.500 meter tijdens het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle. De 21-jarige Vanderelst finishte in 4:23.50 en moest enkel de Britse Jemma Reekie (4:22.81) laten voorgaan. De Italiaanse Marta Zenoni (4:23.96) pakte het brons.

  • 14 jul

  Couckuyt pakt goud op de 400m horden

  Paulien Couckuyt heeft zondag de gouden medaille behaald op de 400 meter horden tijdens het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle. De 22-jarige Couckuyt verpulverde haar persoonlijk record: 56.17. Haar vorig PR bedroeg 57.11. Ze was vijf honderdsten sneller dan de Italiaanse Linda Olivieri (56.22), die zilver veroverde. Het podium werd vervolledigd door de Zwitserse Yasmin Giger (56.37).

 • 13 jul
  • 13 jul

  Robin Hendrix verovert brons op 5.000 m

  Robin Hendrix, de laatste Belg die in actie kwam op de 30e Zomeruniversiade, heeft België een derde medaille bezorgd in het Italiaanse Napels. Hij pakte zaterdag brons op de 5.000 meter. De 24-jarige student van de KU Leuven finishte als vierde in 14:04.06. De Algerijn El Hocine Zourkane (14:03.64) werd nadien nog gediskwalificeerd. Michael Somers eindigde op de tiende plaats in 14:22.78.

  • 13 jul

  Kobe Vleminckx verovert zilver op 200m

  Kobe Vleminckx heeft zaterdag de zilveren medaille veroverd op de 200 meter tijdens het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle. De 21-jarige Vleminckx liep in de finale naar een chrono van 21.04, acht honderdsten boven zijn persoonlijk record (20.96). Het goud ging naar de Brit Shemar Boldizsar (20.89). De Fransman Ryan Zeze (21.05) vervolledigde het podium. In de 200m-finale bij de vrouwen werd Manon Depuydt zevende, in een tijd van 24.04. Het goud ging naar de Letse Sindija Buksa (23.24). Claire Orcel eindigde op de vijfde plaats in de hoogspringfinale met een sprong over 1m89. Ze faalde driemaal op 1m92. De Oekraïense Yuliya Levchenko kroonde zich tot Europees kampioene met een sprong over 1m97. In de 4x400m bij de mannen wisten Sven Van Den Bergh, Camille Snyders, Alexander Doom en Jonathan Sacoor zich te plaatsen voor de finale door derde te worden in de eerste reeks in 3:07.43, goed voor de zesde tijd van de acht finalisten. Hanne Maudens, die vrijdag brons veroverde in de zevenkamp, verzekerde zich van een ticket voor de finale van het verspringen. Ze sprong 6m17 ver, ruim onder haar persoonlijk record (6m53). Paulien Couckuyt wist zich te plaatsen voor de finale van de 400m horden. In 57.75 finishte ze als tweede in haar halve finale, goed voor de zesde chrono van alle finalisten. Lars Van Looy slaagde er niet in zich te plaatsen voor de hoogspringfinale. Hij werd 26e en laatste in de kwalificaties. Dylan Owusu strandde in de halve finales van de 400m horden.

 • 12 jul
  • 12 jul

  Brons voor polsstokspringer Ben Broeders

  Polsstokspringer Ben Broeders heeft vrijdag op de Zomeruniversiade in Napels brons veroverd. Met een sprong over 5m51 moest de 24-jarige Vlaams-Brabander alleen de Filipijn Ernest Obiena en de Duitser Torben Blech (allebei 5m76) voor laten gaan. Eind vorige maand bracht Broeders in het Duitse Hof het Belgische record op 5m76.

  • 12 jul

  Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse mijl

  De Nederlandse Sifan Hassan heeft vrijdag op de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de Engels mijl verbeterd. De 26-jarige in Ethiopië geboren atlete liep het 23 jaar oude record van de Russin Svetlana Masterkova uit de boeken. Ze scherpte de beste mondiale tijd op de 1.609 meter aan met enkele tienden tot 4:12.33.

  • 12 jul

  Obasuyi wordt vijfde in finale 110m horden, Vandeput 11e in discusfinale

  Michael Obasuyi is vrijdag vijfde geworden in de finale van de 110m horden op het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle. Babette Vandeput moest tevreden zijn met de elfde stek in de finale van het discuswerpen. De 19-jarige Obasuyi liep met 13.67 twee honderdsten trager dan in de halve finales eerder op de dag. Obasuyi kwam uiteindelijk slechts drie honderdsten tekort voor het brons, dat naar de Brit Cameron Fillery (13.64) ging. Obasuyi's PR op de hoge horden bedraagt 13.54. De Zwitser Joseph Jason pakte het goud in 13.45. De zilveren medaille was voor de Pool Michal Sierocki (13.63). Op het WK voor junioren werd Obasuyi vorig jaar vierde in het Finse Tampere. In de finale van het discuswerpen eindigde de 21-jarige Babette Vandeput op de elfde plaats met een beste worp van 49m67.

  • 12 jul

  Hanne Maudens verovert brons op zevenkamp

  Hanne Maudens heeft vrijdag de bronzen medaille veroverd in de zevenkamp op het EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle.

 • 10 jul
  • 10 jul

  Eykens met seizoensbeste naar finale

  Renée Eykens heeft zich dinsdag op de Zomeruniversiade in Napels geplaatst voor de finale van de 800 meter. Ze zette in de derde halve finale met 2:02.55 de tweede tijd neer. Eykens klokte haar beste chrono van het seizoen, maar bleef nog boven de limiet (2:00.60) voor het WK in Doha.

 • 08 jul
  • 08 jul

  Juliette Dumont mist finale 200m vrij, Renée Eykens naar halve finales

  Juliette Dumont heeft zich maandag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag op de Zomeruniversiade in het Italiaanse Napels. De negentienjarige Luikse kwam in de halve finales in een chrono van 2:03.89 niet verder dan de zestiende en laatste plaats. Op de eerste dag van de atletiekcompetitie kon Renée Eykens zich plaatsen voor de halve finales van de 800 meter. In de vijfde reeks eindigde Eykens in 2:06.29 op de vierde plaats, ruim boven het WK-minimum voor Doha (2:00.60). Stijn Baeten zette in de reeksen van de 1.500m in 3:43.49 de derde tijd neer en daarmee is hij zeker van een plaats in de finale op woensdag.

 • 07 jul
  • 07 jul

  Bouchikhi net naast podium

  Soufiane Bouchikhi is er in Londen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de 10.000 meter op het WK atletiek in Doha. Op de European Cup viel de Belgische veldloopkampioen net naast het podium met een chrono van 28:04.09, ver onder het WK-minimum (27:40.00).

 • 02 jul
  • 02 jul

  WADA heeft bijna 300 dopingzondaars in het vizier na analyse data Russische dopinglab

  Het Wereldantidopingagentschap verdenkt na de analyse van de data uit het Russische antidopinglab in Moskou liefst 298 atleten van dopinggebruik. Dat deelde het WADA dinsdag mee. Van 43 atleten werd de bewijslast al naar hun internationale federaties gestuurd. Als die geen actie ondernemen, behoudt het WADA zich het recht voor naar het Internationaal Sporttribunaal TAS te stappen.

 • 01 jul
  • 01 jul

  Hassan verbetert Europees record 3.000 meter

  Sifan Hassan heeft op de Diamond League atletiekmeeting in Eugene (Oregon) het Europees record op de 3.000 meter verbeterd. de 26-jarige in Ethiopië geboren Nederlandse won in 8:18.49. Daarmee was ze bijna drie seconden sneller dan de Roemeense Gabriela Szabo, die in 2002 finishte in 8:21.42.

 • 29 jun
  • 29 jun

  Sorgeloos verbetert eigen Belgisch record speerwerpen voor junioren

  Cedric Sorgeloos heeft zaterdag op het BK atletiek voor junioren zijn eigen Belgisch record speerwerpen U20 bijgesteld naar 79m82. Zijn vorige record stond sinds mei op 78m10.

  • 29 jun

  Broeders verovert het Belgisch record

  Ben Broeders heeft zaterdag op een atletiekmeeting in het Duitse Hof het Belgisch record polsstokspringen bijgesteld naar 5m76. Het record stond sinds 2018 op naam van Arnaud Art, die in Luik over 5m72 wipte.

 • 27 jun
  • 27 jun

  Kipchoge wil in oktober in Wenen onder twee uur duiken

  Eliud Kipchoge waagt in oktober in Wenen een poging om de marathon onder de magische grens van twee uur te lopen. De Britse chemiereus Ineos, het bedrijf achter het evenement, maakte het nieuws donderdag bekend.

 • 25 jun
  • 25 jun

  Vier nieuwe sporten op de Olympische Spelen

  Het Internationaal Olympisch Comité heeft dinsdag unaniem voor de toevoeging van vier nieuwe sporten gestemd op het programma van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. De nieuwe disciplines zijn breakdance, muurklimmen, skateboarden en surfen.

  • 25 jun

  Russische biatleten vier jaar geschorst

  De Russische biatleten Alexander Chernyshov en Alexandr Pechenkin worden vier jaar geschorst omwille van dopinggebruik, aangetoond op basis van recent vrijgegeven data van het antidopinglaboratorium in Moskou.

 • 24 jun
  • 24 jun

  Diack voor Franse rechter

  Lamine Diack, oud-voorzitter van de Internationale Atletiekfederatie (IAAF), moet samen met zijn zoon voor een Franse rechter verschijnen. Het duo wordt beschuldigd van corruptie en het witwassen van geld.

 • 23 jun
  • 23 jun

  Van der Plaetsen kwalificeert zich voor het WK

  Thomas Van der Plaetsen is zondag derde geworden op de Décastar in het Franse Talence. Hij totaliseerde 8.214 punten en mag daardoor naar het WK atletiek in Doha van 27 september tot 6 oktober. De limiet staat op 8.200 punten.

  • 23 jun

  Thiam wint in beste wereldjaarprestatie en kwalificeert zich voor de Spelen

  Nafi Thiam heeft zondag de zevenkamp van de de Décastar in Talence gewonnen met 6.819 punten, een beste wereldjaarprestatie en de op één na hoogste score uit haar carrière. Het Belgische record van Thiam staat op 7.013 punten, het Europees record op 7.032 punten.

  • 23 jun

  Van der Plaetsen loopt verder uit op schema voor WK-limiet

  Thomas Van der Plaetsen staat op de derde plaats na acht onderdelen van de tienkamp bij de Décastar in Talence. Hij heeft een voorsprong van 56 punten op de limiet voor het WK in Doha van 27 september tot 6 oktober.

  • 23 jun

  Topscore is na speerwerpen onmogelijk voor Thiam

  Nafi Thiam is zondag bij het speerwerpen van de zevenkamp op de Décastar in Talence blijven steken op 47m25. Een blessure aan de rechterelleboog speelde haar ernstig parten, haar deelname aan de afsluitende 800 meter is daardoor zelfs onzeker. Bij haar eerste beurt bleef ze steken op 44m33, net geen 15 meter onder haar eigen Belgisch record van 59m32. De tweede poging was ietsje beter met 47m25, maar voor haar doen nog altijd dramatisch. Thiam had te veel pijn om haar derde poging nog af te werken.

  • 23 jun

  Nafi Thiam scherpt 23 jaar oud Belgisch record verspringen aan

  Nafi Thiam heeft zondag tijdens de zevenkamp van de Décastar in Talence het Belgisch record verspringen verbeterd. Ze landde bij haar tweede poging na 6m67, vier centimeter verder dan het 23 jaar oude Belgisch record van Sandrine Hennart. Thiam won het verspringen.

 • 22 jun
  • 22 jun

  Thiam tempert de verwachtingen

  Nafi Thiam ligt na de eerste dag van de zevenkamp bij de Décastar in Talence voor op schema voor het Europees record. En toch is ze er, in tegenstelling tot haar coach Roger Lespagnard, lang niet van overtuigd dat dat record er zal uitkomen. Naast haar vermoeidheid sterkt haar gebrekkige voorbereiding in het speerwerpen Thiam in haar vermoeden dat het Europees record er niet inzit. "Op de interclub in mei heb ik mij wat bezeerd, en sindsdien heb ik niet meer met de speer geworpen. Ik blijf er dus bij dat het Europees record heel moeilijk en misschien wel onmogelijk wordt. De verwachtingen, die al hoog waren, zijn na vandaag wel alleen maar toegenomen. En toch ga ik proberen morgen op de zelfde manier aan te vatten als vandaag: zonder verwachtingen."

  • 22 jun

  Van der Plaetsen ligt na eerste dag 22 punten achter op WK-limiet

  Thomas Van der Plaetsen staat derde na de eerste dag van de tienkamp bij de Décastar in Talence. Hij ligt met 4.071 punten wel 22 punten achter op het schema voor de WK-limiet, en daarvoor is hij naar Zuid-Frankrijk afgezakt.

  • 22 jun

  Coach: 'Thiam doet ongeveer precies wat ik voorspeld had'

  Nafi Thiam ligt na vier proeven van de zevenkamp bij de Décastar in Talence voor op schema voor het Europees record. Haar coach Roger Lespagnard gelooft dat het ER zondag kan sneuvelen. "Ze doet ongeveer precies wat ik voorspeld had, behalve in het hoogspringen was het echt uitzonderlijk", blikte Lespagnard terug op de eerste dag van Thiam, waarop ze over 2m02 sprong.

  • 22 jun

  Van der Plaetsen is vijfde na drie onderdelen en ligt ruim voor op schema WK-limiet

  Thomas Van der Plaetsen staat vijfde na drie onderdelen in de Décastar in het Zuid-Franse Talence. Hij heeft 106 punten voor op het schema voor de WK-limiet van 8.200 punten. Van der Plaetsen opende heel degelijk. Hij haspelde zijn 100 meter af in 11.35, 31 honderdsten trager dan zijn persoonlijk record, maar slechts 11 honderdsten trager dan tijdens zijn allerbeste tienkamp op de Olympische Spelen in Rio. Zijn chrono was goed voor een negende plaats. Ook het verspringen was goed: hij landde na 7m50, goed voor een vierde plaats. Wetende dat hij in april nog zijn persoonlijk record op 7m81 bracht, kon Van der Plaetsen echter moeilijk vrede nemen met die 7m50. Ook aan het derde onderdeel van de tienkamp, het kogelstoten, hield Van der Plaetsen een dubbel gevoel over. Met 13m45 bleef hij bijna een meter onder zijn persoonlijk record van 14m28, maar hij deed anderzijds wel 61 centimeter beter dan tijdens zijn beste meerkamp. De 13m45 was goed voor de achtste plaats. In het klassement is Van der Plaetsen na drie onderdelen vijfde met 2.414 punten. Hij ligt 106 punten voor op het schema voor de WK-limiet (8.200), 26 punten achter op zijn persoonlijk record (8.332) en 44 punten achter op het schema voor de olympische limiet (8.350). De Canadees Pierce Lepage is leider met 2.788 punten. Benjamin Hougardy, de tweede Belgische vertegenwoordiger in Talence, is na drie onderdelen negende. Hij klokte 11.13 op de 100 meter, noteerde in het verspringen 7m12 en in het kogelstoten 12m83. Wereldrecordhouder Kevin Mayer moest na drie onderdelen geblesseerd opgeven.

Archief

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer
 • 04/05/2018 Doha (Qatar)
 • 12/05/2018 Shanghai (China)
 • 26/05/2018 Eugene (Verenigde Staten)
 • 31/05/2018 Rome (Italië)
 • 07/06/2018 Oslo (Noorwegen)
 • 10/06/2018 Stockholm (Zweden)
 • 30/06/2018 Parijs (Frankrijk)
 • 05/07/2018 Lausanne (Zwitserland)
 • 13/07/2018 Rabat (Marokko)
 • 20/07/2018 Monaco (Monaco)
 • 21-22/07/2018 Londen (Groot-Brittannië)
 • 18/08/2018 Birmingham (Groot-Brittannië)
 • 30/08/2018 Zürich (Zwitserland)
 • 31/08/2018 Brussel (België)