Sport.be

Atletiek

Zagré Belgisch kampioene op 100m horden, Thiam tweede

01.09.2019 | Marnick Claes

Belga

Anne Zagré heeft de Belgische titel op de 100m horden veroverd. Zagré was in het Koning Boudewijnstadion in Brussel sneller dan Nafi Thiam, die de tweede plaats voor de neus van Eline Berings wegkaapte.

Met een winnende chrono van 13.10 wint Anne Zagré het Belgisch kampioenschap van de 100 meter horden. Ze verslaat zo Nafi Thiam en Eline Berings. Thiam liep een sterke tijd van 13.36 en bleef zo twee honderdsten boven haar persoonlijk record.

"Na Birmingham is dit toch weer een bevestiging dat ik goed in vorm ben. Het is al heel lang geleden dat ik nog zo snel heb gelopen. Het is door die kwaaltjes niet mijn makkelijkste seizoen geweest, dat mag ik wel zeggen. Maar nu gaat het goed. Van mijn elleboogprobleem ben ik nog niet verlost, maar het hindert mij los van het speerwerpen niet bij de andere zes disciplines. Ik zie het allemaal wel goedkomen. Op training doe ik gewoon geen speerwerpen, al de rest vormt geen probleem. Ik doe er alles aan om mijn elleboog zo goed mogelijk voor te bereiden op het WK: met therapie van de kinesist, met werpoefeningen met een bal en met een speciale tape", zegt Thiam.

Berings moet dus genoegen nemen met een derde plaats. Ze was twee honderdsten trager dan Thiam en liep 13.38. Berings had een 12.98 nodig om de WK-limiet te lopen, maar dat lukte haar niet.

Bij de mannen was Michael Obayusi de grote favoriet. Hij werd ook Belgisch kampioen in een tijd van 13.57, maar hij kwam net te kort om zich te kunnen plaatsen voor het WK. Die limiet is 13.46. Obayusi krijgt wel nog een kans op de AG Memorial Van Damme.

Het is op het BK atletiek bij de ene WK-limiet voor Paulien Couckuyt op de 400 meter horden gebleven. Hanne Claes benaderde op dat nummer haar persoonlijk record en won in 55.36, waardoor ze haar olympische kwalificatie afdwong. Couckuyt verpulverde als tweede haar besttijd en dook met 55.46 ruim onder de gevraagde 56.00 voor het WK in Doha.

Claes was al geplaatst voor het WK in Doha, maar scherpte haar seizoensbeste gevoelig aan. Ze benaderde haar persoonlijk record uit 2018 tot op 16 honderdsten en belangrijker nog: ze kwalificeerde zich zo dus voor de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor was 55.40 gevraagd. Europees beloftekampioene Couckuyt overtrof zichzelf in de slipstream van Claes. Haar persoonlijk record stond op 56.17, maar daar dook ze zondag in Brussel meer dan een halve seconde onder.

Robin Vanderbemden en Philip Milanov sloten het kampioenschap in Brussel af met zeges op de 200 meter en in het discuswerpen, maar bleven ver verwijderd van de gevraagde prestaties voor het WK atletiek in Doha. Robin Vanderbemden was in 20.87 de beste op de 200 meter, maar erg blij was hij met die titel niet. Vanderbemden mikte op de WK-limiet, die 20.36 bedraagt. Hij krijgt een laatste kans op de AG Memorial Van Damme. Nog minder overtuigend was Jonathan Borlée, die tweede werd in 21.02.

Bij de vrouwen ging het wel hard op de 200 meter. De nummers een en twee, Imke Vervaet en Manon Depuydt, klokten allebei ruime persoonlijke records. Vervaet haalde het in 23.25, Depuydt volgde één honderdste later. Voor Doha moet het nog sneller, want daarvoor is 23.02 nodig. Philip Milanov won het discuswerpen maar bleef steken op 60m33, terwijl voor het WK 65m00 vereist is.

Milanov komt wel nog in actie op de AG Memorial Van Damme waar hij één van de Belgische wildcards is. De andere zijn Ismael Debjani (1500 meter), Renée Eykens (800 meter), Hanne Maudens (verspringen), Fanny Smets (polsstokspringen), Michael Obasuyi (110 meter horden) en Tim Van de Velde (3000 meter steeple).

Andere events volgende week vrijdag in Brussel met Belgen zijn de 400 meter bij de vrouwen met Camille Laus en de 400 meter horden waarin een andere Belgian Cheetah, Hanne Claes, de strijd zal aanbinden met Paulien Couckuyt, de Europese beloftenkampioene in de discipline. Ook de 5000 meter bij de mannen krijgt een grote Belgische inbreng met Isaac Kimeli, Robin Hendrix en Soufiane Bouchikhi. Simon Debognies zal in deze race als tempomaker fungeren.

In de IAAF Diamond League-finale van de 400 meter op de AG Memorial Van Damme mag Belgisch kampioenJonathan Sacoor via een wildcard in actie komen. Er wordt op de Memorial nog een tweede 400 meter geprogrammeerd en daarin mogen Kevin, Jonathan en Dylan in Borlée proberen alsnog een gooi te doen naar de WK-limiet voor Doha.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer