Sport.be

Atletiek

Debjani geeft 3 meter voor het einde op: 'Te beschaamd om de chrono te zien'

26.05.2019 | Erik Duchateau

Belga

Op de International Flanders Athletics Meeting (IFAM) in Oordegem zaterdagavond stonden Isaac Kimeli en Ismael Debjani op de 1500 meter aan de start met als doel de WK-limiet te lopen, maar dat zat er niet in. Debjani was zo ontgoocheld dat hij op 3 meter van de finish van de piste stapte.

Zowel Debjani als Kimeli hadden op voorhand aangekondigd hun zinnen gezet te hebben op de WK-limiet, die op 3:36.00 ligt. Het ging echter de hele wedstrijd lang veel te traag om in de buurt te komen van die chrono. De winst ging naar de Duitser Marius Probst in 3:38.98. Kimeli wist in het slot nog op te schuiven naar de tweede plaats en finishte in 3:39.38. Debjani was naar eigen zeggen te beschaamd om de chrono te zien en stapte nét voor de finish uit de wedstrijd.

"Als ze die tijd zien bij de organisatie van de Diamond League laten ze mij niet meer starten", legde Debjani na afloop zijn vreemd manoeuvre uit. Ook Kimeli was niet tevreden, maar zag toch nog een lichtpunt in zijn tweede plaats. Hij loopt bovendien zonder stress, want plaatste zich eerder al voor het WK op de 5000 meter. "Dat ik nog over een goed eindschot beschik, is hoopgevend", aldus Kimeli. "Maar ik had toch mijn zinnen gezet op de WK-limiet. Het is een ontgoocheling dat het vandaag zo traag ging." 

Renée Eykens is op de 800 meter als tweede gefinisht in 2:03.01. De Duitse Christina Hering klokte dezelfde tijd, maar kreeg na het bekijken van de fotofinish de overwinning toegewezen. Eykens bleef ver boven de 2:00.60 die nodig is voor het WK atletiek in Doha van 27 september tot 6 oktober. "In mijn eentje aan de kop gaan sleuren had geen zin. Dan kan ik én een goeie tijd én de overwinning  mogenvergeten", vertelde Eykens na afloop. "Ik liep voor de overwinning, maar heb het dus net niet gehaald. Het was een sterk internationaal veld vandaag, dus het is een goed teken dat ik hier überhaupt meedoe voor de zege. Om de WK-limiet maak ik mij nog niet druk, maar ik hoop wel om die zo snel mogelijk op zak te hebben."

Op de 400 meter horden verbeterde Belgian Cheetah Paulien Couckuyt zich gevoelig tot 57.21. Voor het WK moet er wel nog een tweede keer een hap af, want daarvoor is 56.00 vereist. Op de 200 meter bij de mannen bleef Belgian Tornado Robin Vanderbemden steken op 21.09, terwijl voor het WK 20.36 nodig is.

Dylan Borlée was de snelste op de 400 meter in een persoonlijke seizoensbeste van 46.40. Hij haalde het voor collega-Tornado Julien Watrin, die 46.62 liet optekenen. Beide atleten bleven nog ver verwijderd van de limiet voor het WK atletiek in Doha, die 45.30 bedraagt. "Het verbaast mij echt dat ik hier zo traag loop", reageerde Borlée na afloop. "De tegenstand was de moeite en ook met mijn gevoel zat het heel goed, dus bij het overschrijden van de finish had ik gedacht een veel betere chrono op het scorebord te zien verschijnen." Het eerste deel van het seizoen zit er bijna op voor Borlée. "Binnen twee weken vertrek ik voor vijftien dagen op vakantie met mijn vriendin. Sommige atleten doen het een klein beetje rustiger aan, maar ik neem écht verlof zonder nog één keer te trainen. Anders trek ik het niet tot het WK in oktober."

Bij de vrouwen was Camille Laus de rapste op de 400 meter in 52.77, haar beste seizoenstijd staat op 52.65. Laus bleef de Jamaicaanse Titania Markland voor, die 53.22 liep. Voor het WK heeft Laus 51.80 nodig. "Op training draait het niet meer zo lekker. Ik ben sinds de World Relays wat vermoeid", reageerde Laus. "Voor vandaag stonden mijn verwachtingen dus al niet te hoog gespannen. Normaal loop ik volgende zaterdag nog een keer in Oordegem, maar ik ga eens met Jacques Borlée bespreken of ik niet beter al een week eerder aan mijn vakantie begin."

Dafne Schippers heeft in Oordegem zowel de 100 als de 200 meter gewonnen. De 100m moest op een natte piste worden afgewerkt en Schippers bleef steken op 11.38. Op de 200 meter liep de Nederlandse naar 22.98. Het was voor Schippers, tweevoudig wereldkampioene op de 200 meter, de eerste wedstrijd van het seizoen. Ze had in Oordegem geen concurrentie op haar maat en was twee keer met overschot de beste. Op de 100 meter klokte ze met een meewind van 1.3 meter per seconde 11.38, terwijl haar persoonlijk record op 10.81 staat. Op de 200 meter blies de wind 0.3 meter per seconde in het nadeel, en toch kwam Schippers nog tot een degelijke 22.98. Haar Europees record staat op 21.63.

 "Zo vroeg op het seizoen zijn de tijden nog niet belangrijk", vertelde Schippers na afloop. "Ik ben naar hier gekomen om wat wedstrijdritme op te doen en de trainingen een eerste keer te onderbreken voor een wedstrijdje. Daarvoor was deze meeting ideaal: ik moest niet ver rijden en het is hier niet al te druk." In oktober gaat Schippers in Doha voor een derde opeenvolgende wereldtitel op de 200 meter. "Dat is inderdaad het grote doel, samen met de 100 meter op dat WK natuurlijk. De komende weken moet ik heel erg aan mijn snelheid gaan werken."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer