Sport.be

Atletiek

Franstalige atletiekfederatie op ramkoers met atleten

08.03.2019 | Marnick Claes

Belga

De LBFA, de Waalse atletiekbond, heeft gereageerd op de aantijgingen van Jacques Borlée en de situatie rond Nafi Thiam. De LBFA gaat fors in de aanval en is hard voor de coach van de Belgian Tornado's.

Twee weken geleden begon de soap tussen de Waalse atletiekfederatie en haar atleten. De federatie legde de atleten een nieuwe gedragscode op en dat zorgde voor heel wat commotie.  Nafi Thiam nam niet deel aan het EK indoor in Glasgow, maar kon niet langer zwijgen en deed haar verhaal. "Ik zou in Berlijn op het EK ter plekke mijn wedstrijdkledij krijgen. Ik had zelf een T-shirt van vorig jaar mee. Twee nieuwe T-shirts voor een kampioenschap is niet veel, ik wil voorbereid zijn als het bijvoorbeeld regent. Ik paste ze, zoals altijd. Omdat ik brede schouders heb, rekte ik een shirt wat uit en het scheurde. De dag nadien begon ik aan het EK met mijn shirt van vorig jaar. Na de derde van vier proeven zei mijn kinesist dat ik van shirt moest wisselen omdat er geen logo van de nieuwe sponsor op stond", aldus Thiam.

Thiam was geschokt door de reactie van de LBFA. "Plots zeiden mijn managers dat mijn federatie ermee dreigde mij uit het EK te gooien omdat het logo niet zichtbaar was. En dat het nu genoeg was, of dat ik anders ook mijn tewerkstellingscontract kwijt was. Die nacht heb ik amper vier, vijf uur geslapen. Ik heb met mijn mama getelefoneerd, ze heeft mij getroost. Het had me mijn EK-goud kunnen kosten", zei Thiam toen. De federatie reageerde toen mild op de aantijgingen van Thiam en ging enige ongemakken aanpassen. 

EK indoor in Glasgow

Ook Jacques Borlée liet zich uit over de situatie en de nieuwe gedragscode voor het EK in Glasgow. "Het is een trieste bedoening. De Belgische atleten en hun trainers leveren fantastisch werk. Ik ben nooit met zo'n grote delegatie naar een EK indoor gegaan, maar de federatie voert een oorlog tegen haar eigen atleten. De KBAB betaalt geen premies aan de atleten, maar wil nu wel boetes tot 20.000 euro opleggen. Dat slaat nergens op. We wachten trouwens nog altijd op de premies van het WK outdoor in 2015. Dat mag ik toch op zijn minst een opmerkelijke situatie noemen, denk ik", was Borlée niet mals.


In de hetze tussen Jacques Borlée en de Waalse atletiekbond is er stevige reactie gekomen uit de hoek van de federatie. "Hoe moeten we verderwerken met iemand die bewust en onophoudelijk de federatie ondermijnt en in diskrediet brengt? Het is onmogelijk geworden nog samen te werken met Jacques Borlée als trainer of coach van de federatie", zegt het LBFA. "Borlée zou beter voor eigen deur vegen in plaats van ons amateurisme te verwijten. Zijn beweringen over niet-uitbetaalde premies zijn totale leugens", besluit het LBFA.

Het is niet de eerste keer dat atletiekbond en de familie Borlée in de clinch liggen. In 2014 stopten Jonathan en Kevin Borlée met lopen voor de 4x400 ploeg tot de financiële problemen van de baan waren. Het ging toen over een terugbetaling 48.000 euro in totaal. 

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer