Sport.be

Atletiek

Hannes ambitieus over Mixed Relays: 'Zoals Belgian Tornados, maar dan langer en in het veld'

08.12.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Zondag vindt in Tilburg het 25e Europees kampioenschap veldlopen plaats. België vaardigt voor het eerst een ploeg af naar de Mixed Relays, een gemengde aflossing waarbij vier atleten samen 5.8 kilometer afleggen, en wordt al meteen tot de topfavorieten gerekend. Pieter-Jan Hannes bevestigt dat er hoog gemikt wordt.

"Mijn laatste internationaal kampioenschap was Rio in 2016", zegt Hannes, die de laatste jaren zijn beste niveau niet meer haalde. "Ik moest heel diep graven in mijn kast om nog een outfit van Team Belgium te vinden." Bij de Mixed Relays loopt eerst een man 1.200 meter, dan een vrouw 1.500 meter, vervolgens een man 1.500 meter om te eindigen met een vrouw die 1.600 meter aflegt. Voor België treden in volgorde Ismael Debjani, Elise Vanderelst, Hannes en Sofie Van Accom aan.

"Wij gaan morgen eigenlijk hetzelfde doen als de Belgian Tornados op de piste, maar dan langer en in een veld", grapt Hannes. "Er is trouwens zeker een kans dat wij net als de Tornados afgelopen zomer op het hoogste schavotje staan. In de breedte is België een van de sterkste 1.500 meternaties." Wie ziet Hannes dan, behalve de Belgen zelf, als favoriet voor zondag? "De Fransen brengen op papier de grootste namen aan de start, maar ik wil toch ook de Britten niet onderschatten. Zij lopen met onbekende namen, maar de selectie halen in Groot-Brittannië betekent per definitie dat je kan lopen."

Kimeli ambitieuzer na verkenning

Isaac Kimeli is in principe de grootste Belgische kanshebber op een dichte ereplaats op het EK veldlopen, zondag in het Nederlandse Tilburg. Hij sprak op voorhand van top vijftien, maar na de parcoursverkenning op zaterdag klonk het nog iets ambitieuzer.

"Ik kijk ernaar uit", zegt Kimeli. "Top vijftien moet zeker lukken, maar ik ga nu voor top tien. Op een goeie dag weet je nooit en kan er misschien zelfs nog meer. Het parcours had ik zwaarder verwacht na een hele week regen. Het valt allemaal wel mee, en dat is goed nieuws voor mij, want modder is niet mijn ding." Voor de zege tipt bijna iedereen de Turken, maar Kimeli ziet dat anders. "Ik verwacht eerder de Spanjaard Adel Mechaal en de Italiaan Yemaneberhan Crippa."

De 24-jarige afstandsloper uit Halle finishte afgelopen zomer als vijfde op de 5.000 meter op het EK in Berlijn, maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat hij in de eerste meters over een kegeltje stapte. Zondag heeft hij dus iets recht te zetten, al mikt Kimeli eerder op een collectief succes. "In team zijn wij Belgen heel sterk. Ik zie ons zeker meespelen voor de medailles in het landenklassement. Het maakt mij zelfs niet heel veel uit of ik eerste Belg ben, zeker niet als we een teammedaille pakken omdat er een landgenoot nog sterker is dan ik."

Zijn tactiek laat Kimeli in grote mate afhangen van het wedstrijdverloop. "Zelf zal ik zeker niet te gek starten, en nog wat overhouden. Maar als het niet overdreven snel gaat, zal ik de kopgroep wel proberen volgen. Liefst heb ik dat het de eerste ronden traag gaat, want op het einde ben ik bij de snelste finishers."Facebook

Twitter

Ne manquez pas

Plus