Sport.be

Atletiek

Belgisch veldloopteam mag zich met wereldtop meten in Edinburgh

22.12.2017 | Erik Duchateau

Belga

België mag op zaterdag 13 januari een team afvaardigen naar de Great Edinburgh XCountry, één van de meest vermaarde veldlopen ter wereld.

De Great Edinburgh XCountry is een begrip in de veldloopwereld. Gastland Groot-Brittannië neemt het er verdeeld over vier wedstrijden (junioren mannen 6 km, junioren vrouwen 4 km, senioren mannen 8 km en senioren vrouwen 6 km) op tegen een Amerikaanse en een Europese selectie. Enkele dagen geleden raakte al bekend dat Soufiane Bouchikhi een plaats krijgt in de negenkoppige Europese ploeg. Maar Bouchikhi zal niet de enige landgenoot in Edinburgh zijn...

Ons land heeft een uitnodiging gekregen voor de zogenaamde Stewart Cup. België mag met een team van twee mannen en twee vrouwen naar de Schotse hoofdstad afreizen voor een gemengde estafette van 4x 1000 meter. Enkele weken na de Europese titelstrijd in het Slovaakse Samorin, waar voor de EK-première van de 'mixed relay' geen Belgisch team werd ingeschreven, een mooie gelegenheid voor ons land om zich te meten met kersvers Europees kampioen Groot-Brittannië en een resem andere toplanden.

Het is de organisatoren van de Great Edinburgh XCountry duidelijk niet ontgaan dat België het op de jongste EK's altijd erg goed gedaan heeft, zowel op de piste als in het veld. Denk maar aan de Europese titel op de 800 meter bij de U23 die Renée Eykens dit jaar behaalde en aan het veldloopgoud van Louise Carton en Isaac Kimeli bij de beloften in respectievelijk 2015 en 2016. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele ereplaatsen die onze landgenoten de jongste jaren verzamelden. Op het voorbije EK in Slovakije bijvoorbeeld werd Soufiane Bouchikhi vijfde bij de senioren en Simon Debognies zesde bij de beloften.

HANNES HERVAT OP 27 DECEMBER

Wie de vier atleten worden die België zullen vertegenwoordigen in de Stewart Cup is nog niet bekend. Pieter-Jan Hannes behoort zeker tot de kandidaten. Op 27 december zal hij zijn wederoptreden maken in de Speedrun (5 km) van de Kerstcorrida van Meeuwen en op 31 december loopt de Antwerpenaar de lange cross op de traditionele Sylvestercross in het Nederlandse Soest. De eerste wedstrijd van Hannes in 2018 wordt de internationale veldloop in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast op 6 januari.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer