Sport.be

Atletiek

Nafi Thiam op de AG Memorial Van Damme (VIDEO)

27.04.2017 | Erik Duchateau

Belga

Nafi Thiam is de eerste grote naam die de 41ste editie van de AG Memorial Van Damme kan aankondigen. Onze gouden zevenkampster siert ook de affiche van dit jaar en zal ook aan twee AG Urban Memorials deelnemen, in Luik en in Antwerpen. De organisatie onthulde het schilderij voor dit jaar en de samenwerking met 'Thousand Hills of Hope' als goede doel.

Thiam is sinds haar olympisch goud in Rio zonder twijfel de grootste en belangrijkste atlete die we in België hebben en mag dan ook niet ontbreken op de Memorial. Nafi zal deelnemen aan het hoogspringen. Onze gouden zevenkampster siert dit jaar ook de affiche. Met de eerste IAAF Diamond League meeting van het seizoen, op 5 mei in Doha, start ook The Road to Brussels. Vanaf dat moment beginnen de atleten punten te verzamelen om zich te kwalificeren voor de finale in hun discipline, in Zürich of in Brussel. De Memorial volgt ze zelf op de voet met #roadtobrussels.

Naar goede gewoonte programmeert de AG Memorial Van Damme dit jaar twee paralympische wedstrijden, in samenwerking met onze partner Engie Electrabel. We zetten graag de dubbele gouden medaillewinnaar van Rio Pieter Genyn in the picture met een 200m weelchair mannen (T51). De andere wedstrijd wordt een 100m vrouwen (T42) met 2 Belgen aan de start. Livia De Clercq en Gitte Haenen.

AG URBAN MEMORIAL VAN DAMME SERIES

Net als vorig jaar laten we de Memorial maanden op voorhand leven in tal van Belgische steden. Zo brengen we opnieuw atletiek tot bij het volk, met kids initiatie, jeugdcompetities en een topcompetitie, opgehangen aan één van onze nationale toppers.

Thiam zal ook in de AG Urban Memorial tweemaal te bewonderen zijn, in Luik en Antwerpen. Milanov, Van der Plaetsen en Zagré zijn de andere Belgische uithangborden. De IAAF Diamond League finale in het kogelstoten wordt op donderdagavond, daags voor de Memorial, al betwist op het Muntplein in Brussel.

Het volledige programma van de AG Urban Memorial Van Damme Series 2017:

- zaterdag 6 mei: Place Saint-Lambert Luik, hoogspringen vrouwen met o.m. Nafi Thiam
- zaterdag 3 juni, Zeeheldenplein Oostende, disucswerpen mannen met o.m. Philip Milanov
- zaterdag 17 juni: Kouter Gent, polsstokspringen mannen met o.m. Thomas Van der Plaetsen
- zaterdag 8 juli: Groenplaats Antwerpen, verspringen vrouwen met o.m. Nafi Thiam
- zaterdag 26 augustus: Brussel, 100m mannen en vrouwen met o.m. Anne Zagré
- donderdag 31 augustus: Muntplein Brussel, kogelstoten mannen, IAAF Diamond League finale

AG Insurance organiseert als title partner van de AG Memorial Van Damme en de Urbans op elke Urban Memorial de AG Sprint Experience. Iedereen die wil krijgt de kans om een 50m te lopen op een speciaal aangelegde AG pistestrook. De 9 snelste mannen en vrouwen krijgen de kans om zich op de Memorial zelf tot snelste man/vrouw van België te kronen.

RWANDA IN DE KIJKER

Het schilderij voor de 41ste Memorial werd voor het eerst door een Afrikaanse artiest gemaakt. Munana Gatera is Rwandees en belandde als 13-jarige in België. Gatera is een autodidact. Zijn eerste schilderijen werden bij toeval opgemerkt door een Parijse galeriehouder, die op bezoek was bij gemeenschappelijke vrienden in Brussel. Hij exposeerde Gatera's werk meteen in de Toast Gallery in Parijs. Nadien ging het snel, met nog tentoonstellingen in Brussel, Gent en opnieuw Parijs.

Men zou hem als een... zevenkamper van de kunst kunnen omschrijven, want net als Nafi Thiam, voor wie hij een enorme bewondering heeft, beperkt Munana Gatera zich niet tot één discipline. Hij schildert en fotografeert, maakt wandtapijten en muurfresco's, ontwerpt sjaals en stola's, beschildert vazen en andere decoratiestukken.

"Het is een hele eer om het schilderij van de 41ste Memorial te mogen maken. Ik heb me laten inspireren door de sport en heb heel veel bewondering voor Nafi Thiam", aldus Gatera. "Ik ben ook heel blij dat de opbrengst van de veiling van mijn schilderij naar een goed doel in Rwanda zal gaan, Thousand Hills of Hope."

THOUSAND HILLS OF HOPE

Het nieuwe goede doel van de Memorial, 'Thousand Hills of Hope', draait ook rond Rwanda en Imana Truyers is het gezicht ervan. Ze is geen onbekende voor wie de atletiek volgt. Ze werd onder meer afgelopen seizoen derde in de eindstand van de CrossCup. Imana is geboren in Rwanda en een kind van de genocide. Haar moeder moest op de vlucht voor de rebellen, beviel in een vluchtelingenkamp van Imana en liet daarbij zelf het leven.

Imana werd opgevangen in een weeshuis en verhuisde enkele maanden later naar haar Belgische adoptie-ouders. Imana besliste samen met haar adoptievader Roel om fondsen te beginnen inzamelen om de bevolking van haar geboorteregio te steunen. 'Thousand Hills of Hope' steunt projecten ten behoeve van de straat- en weeskinderen en de arme bevolking van Rwanda. Het eerstvolgende project dat op stapel staat is de volledige renovatie en uitbreiding van de pediatrie van Kansi. Het gebouw dateert van 1931, dus alles dient hier dringend aangepast te worden: medische apparatuur, bedden voor patiënten, vernieuwing bevallingskamer, materiaal voor couveuse, generator, medicatie, vernieuwing sanitair,... Voor dit project alleen is al 30.000 euro nodig!

De 41ste AG Memorial Van Damme, op vrijdag 1 september in het Koning Boudewijnstadion in Brussel.Facebook

Twitter

Ne manquez pas

Plus