Sport.be

Andere sporten

Belgische basketbalcompetitie gaat van dubbele naar anderhalve competitie

09.09.2019 | Erik Duchateau

Belga

Het nieuwe basketbalseizoen begint vrijdag. In plaats van een dubbele competitie zal er een anderhalve competitie gespeeld worden. Minder matchen dus, maar de liga neemt initiatieven om de beleving rond en het bereik van de wedstrijden te vergroten.

Arthur Goethals, voorzitter van de liga, legt de competitiehervorming uit op een persconferentie in Sint-Agatha-Berchem bij Volvo, één van de hoofdsponsors van de Euromillions Basketball League. "Het is op vraag van de clubs, fans en pers dat we de dubbele competitie afgeschaft hebben. Met een anderhalve competitie willen we meer ademruimte geven aan onze vier clubs die Europees spelen."

Een anderhalve competitie wil zeggen dat in een eerste fase Antwerpen, Charleroi, Aalst, Bergen en Leuven twee keer (thuis en uit) tegen elkaar spelen in de ene poule. Oostende, Brussels, Limburg, Mechelen en Luik doen dat in de andere poule. Daarna volgt er een volledige speelronde van 18 speeldagen met alle tien clubs. 12 mei beginnen dan de play-offs met acht ploegen. Kwartfinale play-offs is best-of-three, halve finale ging vorig jaar nog naar best-of-three, maar wordt nu best-of-five en wie dan in de finale het eerst drie overwinningen achter zijn naam heeft, is kampioen.

Secretaris-generaal Wim Van de Keere is tevreden met de nieuwe competitieformule. "Dit komt neer op 50 wedstrijden minder, maar wel een betere spreiding van de kalender. Minder kwantiteit en meer kwaliteit. De grootste stap vooruit op dat vlak dit seizoen is de introductie van EMBL tv. Elke match wordt gratis gelivestreamd op de site van de liga of op de app die vanaf vrijdag beschikbaar is. Daarnaast zenden we ook 45 matchen uit op PlaySports, Proximus Sports en VOO Sport en acht matchen op Sporza."

Ook nog te noteren is dat twee evenementen van locatie veranderen. Na twee jaar de all-star game gespeeld te hebben in Kortrijk, zal dat event nu plaatsvinden in Brussel (Vorst Nationaal of Paleis 12) op 28 december. De award night op 9 mei verhuist van Lint naar de Spiroudôme in Charleroi. De bekerfinale heeft ondertussen met Vorst Nationaal een vaste locatie gevonden. Die vindt plaats op 8 maart.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer