Sport.be

Andere sporten

Nadal heeft bijna 5 uur nodig om Medvedev te slopen

09.09.2019 | Erik Duchateau

Belga

Rafael Nadal heeft voor de vierde keer in zijn carrière de US Open gewonnen. In een zinderende finale, die bijna 5 uur duurde, versloeg de Spanjaard de Rus Daniil Medvedev in 5 sets.

Nadal (ATP 2) klopte  Medvedev (ATP 5) na exact 4 uur en 49 minuten met 7-5, 6-3, 5-7, 4-6 en 6-4. Het is voor de 33-jarige Spandjaard zijn 19de grandslamzege. Hij telt er nog eentje minder dan absoluut recordhouder Roger Federer.

De boeiende finale gaf vele lange slagenwisselingen te zien. Nadal leek op weg naar een triomf in drie sets, maar Medvedev bleek over onvermoede kwaliteiten en krachten te beschikken. Met bij vlagen briljant spel dwong hij Nadal tot het uiterste. De Spanjaard knokte in de vijfde set echter ijzersterk terug en benutte uiteindelijk zijn derde matchpoint.

Nadal won het tornooi in New York eerder in 2010, 2013 en 2017. Het is voor de Mallorcaan de vierde tornooizege van het jaar na Rome (mei), Roland Garros (juni) en Montréal (augustus). Op de Australian Open verloor hij de finale, op Wimbledon ging hij eruit in de halve finales.

Voor de 23-jarige Medvedev was het zijn eerste grandslamfinale. De Moskoviet kende een uitstekende zomer met tornooiwinst in Cincinnati (tegen David Goffin) en verloren finales in Washington en Montréal (tegen Nadal). Eerder won hij ook al de ATP-tornooien van Sydney (januari 2018), Winston-Salem (augustus 2018), Tokio (oktober 2018) en Sofia (februari 2019).

NADAL: 'HIJ DWONG ME TOT HET UITERSTE'

"Een ongelooflijke finale", sprak Nadal na afloop in New York. "Vanavond heeft iedereen gezien wat mijn tegenstander in petto heeft. De manier waarop hij partij gegeven heeft, dwong me tot het uiterste. Zonder de energie in dit stadion had ik het niet gered. Ik kan me niet herinneren dat ik zo'n zware finale heb gespeeld." 

Verliezend finalist Daniil Medvedev kreeg een ovationeel applaus van het publiek. Hij noemde Nadal een voorbeeld voor 100 miljoen kinderen die tennis spelen. "Na de twee verloren sets dacht ik dat ik er in drie sets van af zou gaan. Op een of andere manier heb ik de energie gevonden en van het publiek de moed gekregen om terug te vechten. Toen ik de beelden van Nadals eerdere finales op het scherm zag, dacht ik nog 'wat zouden ze laten zien als ik gewonnen had?'", vroeg een grappende Medvedev zich af.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer