Sport.be

Andere sporten

Belgische springruiters zijn Europees kampioen

23.08.2019 | Ward Bollen

Belga

De Belgische springruiters hebben zich vrijdag in het Nederlandse Rotterdam voor het eerst tot Europees kampioen gekroond. Pieter Devos (Claire), Jos Verlooy (Igor), Jérôme Guéry (Quel Homme) en Gregory Wathelet (Nevados) verzamelden 12,07 strafpunten.

Duitsland werd met 16,22 punten tweede, Groot-Brittannië met 21,41 punten derde. De titel levert de Belgen meteen ook een ticket voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio op. Daarvoor was een plaats bij de eerste drie nog niet gekwalificeerde landen al genoeg geweest. De Britten en de Fransen, die net naast het podium strandden, mogen ook naar Tokio.

Woensdag was België na de eerste ronde met 11,07 punten nog achtste. Donderdag namen ze met een foutloze ronde de leiding over. Vrijdag kwam er slechts één strafpunt bij. Pieter Devos liet met vijf punten het schrapresultaat optekenen. Jos Verlooy en Gregory Wathelet lieten alle balken liggen, net als Jérôme Guéry, maar die kreeg wel één strafpunt om dat hij de tijdslimiet overschreed.

Individueel liggen Verlooy en Wathelet ook nog op medaillekoers. Verlooy is met 1,68 punten tweede, Wathelet met 4,63 punten vierde. De Brit Ben Maher (Explosion) gaat met 0,62 punten aan de leiding, de Zwitser Martin Fuchs heeft met 3,46 punten de derde podiumplaats in handen. Devos is met 10,83 punten 19e, Guéry met 13,76 punten 25e. Ook individueel werd geen enkele Belgische springruiter in het verleden al Europees kampioen. Ludo Philippaerts veroverde in 2001 wel zilver, Wathelet deed hem dat in 2015 na.

REACTIES

"We verdienden al jaren een medaille op een kampioenschap maar we het lukte telkens niet", verklaarde Devos. "Dat maakte hier en daar de onterechte kritiek los dat wij het niet konden, hoewel wij al twee keer de finale van de Nations Cup wonnen en ook twee keer de overall-ranking. De federatie is ons blijven steunen en dat werd vandaag beloond met een dik verdiende Europese titel."

"Als je paard in vorm is, moet je niet meer twijfelen", zegt Verlooy, tweede in de individuele stand. "Op de eerste plaats moet je zelf proberen nul te rijden en als dat lukt komt het resultaat vanzelf. Vandaag en de vorige dagen hebben we getoond dat wij op die manier de beste ploeg zijn."

"Na de ongelukkige proef van donderdag voelde ik mij moreel verplicht om iets terug te doen voor deze fantastische groep vrienden", klinkt het bij Guéry. "Het parcours van vandaag lag mijn paard iets beter dan dat van de dag voordien en dus ben ik heel tevreden dat ik mijn bijdrage heb kunnen leveren voor de ploeg. Toen Gregory Wathelet het als laatste moest afmaken, wist ik dat het goud voor ons zou zijn."

"Deze Europese titel is het resultaat van een ganse ploeg met de federatie op kop", aldus Wathelet. "Zij zijn in ons blijven geloven. Maar ik wil ook Olivier Philippaerts en Niels Bruynseels bedanken omdat zij ons met raad en daad hebben bijgestaan om over de kleinste details overleg te plegen. Van federatie tot reserven: iedereen zat op dezelfde lijn. Het was op en top teamspirit."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer