Sport.be

Andere sporten

EK-selectie Red Lions en Red Panthers bekend

06.08.2019 | Erik Duchateau

Belga

De namen van de spelers die België over enkele weken zullen vertegenwoordigen op de Belfius EuroHockey Championships in Antwerpen zijn bekend. Red Lions-bondscoach Shane McLeod en Red Panthers-bondscoach Niels Thijssen selecteerden 18 spelers en speelsters.

Aanvallers Sébastien Dockier, Tanguy Cosyns en Maxime Plennevaux vielen af in de definitieve 18-koppige selectie van Shane McLeod. Hetzelfde geldt voor de jongeren Nicolas Poncelet en Augustin Meurmans.

Vooral de afwezigheid van Dockier is opvallend. Hij was er de voorbije jaren telkens wel bij en werd met de Red Lions olympisch vicekampioen in 2016 en wereldkampioen in 2018. "Het was een moeilijke puzzel", verklaarde McLeod. "De concurrentie is groot, zeker in de aanval. Dat Dockier niet geselecterd is, is zeker geen straf. Uiteraard kan hij er voor de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar wel weer bij zijn."

Vrijdag 16 augustus spelen de Belgen de openingsmatch van de Belfius EuroHockey Championships, het EK hockey, tegen Spanje. Twee dagen later nemen ze het tegen Engeland op en nog eens twee dagen later is Wales de tegenstander. De halve finales worden donderdag 22 augustus gespeeld, de finale zaterdag 24 augustus.

Bij de Red Panthers nam bondscoach Niels Thijssen voormalig Canadees international Abigail Raye op in de selectie van 18. Raye verzamelde 155 selecties voor Canada, maar speelde al sinds 2016 niet meer voor haar moederland en beschikt eveneens over de Belgische nationaliteit. Nu is de 28-jarige verdedigster voor de eerste keer opgeroepen voor de Red Panthers, die hun tornooi op 17 augustus openen tegen titelverdediger Nederland, de nummer 1 van de wereld.

Op het vorige EK, in Amstelveen in 2017, schopten de Belgen het verrassend tot in de finale. Toch probeert bondscoach Thijssen de druk af te houden voor de nummer 9 van de wereld. "We zijn pas het zesde Europese land op de ranking en nog nooit heeft een land dat pas zesde stond het EK gewonnen", vertelde de Nederlander.

"Uiteraard proberen we elke wedstrijd te winnen, maar voor de gouden medaille gaan lijkt ons niet echt een realistisch doel. Het is een droom, maar ons echte doel is gewoon om elke wedstrijd zo goed mogelijk te spelen."

Na hun lastige opener tegen Nederland op 17 augustus treffen de Red Panthers nog Rusland (19/08) en Spanje (21/08). De halve finales staan geprogrammeerd op 23 augustus, de finale op zondag 25 augustus.

Bij een EK in eigen land horen ook gloednieuwe shirts. Ook die werden dinsdagnamiddag op een perconferentie in Antwerpen voorgesteld.

Selectie Red Lions

Doelmannen: Vincent Vanasch, Loïc Van Doren
Verdedigers: Arthur Van Doren, Arthur de Sloover, Gauthier Boccard, Alexander Hendrickx, Loïck Luypaert, Emmanuel Stockbroekx
Middenvelders: John-John Dohmen, Simon Gougnard, Victor Wegnez, Felix Denayer, Antoine Kina
Aanvallers: Thomas Briels, Cédric Charlier, Tom Boon, Florent Van Aubel, Nicolas De Kerpel

Selectie Red Panthers

Doelvrouwen: Aisling D'Hooghe, Elodie Picard
Verdedigers: Lien Hillewaert, Judith Vandermeiren, Stephanie Vanden Borre, Emma Puvrez, Aline Fobe, Abigail Raye
Middenvelders: Barbara Nelen, Alix Gerniers, Sophie Limauge, Pauline Leclef, Michelle Struijk
Aanvallers: Jill Boon, Louise Versavel, Anne-Sophie Weyns, Ambre Ballenghien, Emilie Sinia

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer