Sport.be

Andere sporten

Flipkens opent met stuntzege tegen Muguruza, Van Uytvanck verliest

20.04.2019 | Ward Bollen

Belga

Kirsten Flipkens (WTA 59) heeft België zaterdag in de barrages van Wereldgroep I van de Fed Cup tegen Spanje het eerste punt bezorgd. Alison Van Uytvanck (WTA 52) verloor haar enkelwedstrijd.

De Kempense haalde het op het hardcourt in de Lange Munte in Kortrijk in de opener tegen Garbiñe Muguruza (WTA 19) knap in drie sets: 6-3, 4-6 en 6-4. Na de wedstrijd, die 2 uur en 8 minuten duurde, leiden de Belgen met 1-0.

Flipkens begon scherp en hield gelijke tred met Muguruza. De Spaanse, in 2017 nog nummer 1 van de wereld, liep wat achter de feiten aan en moest bij een 4-3 stand in het voordeel van Flipkens op eigen opslag een punt aan de Belgische laten. Dat gaf Flipkens vertrouwen, en ze stelde de winst van de eerste set (6-3) veilig.

Ook in de tweede set ging het gelijk op. Muguruza kreeg nu wel beter voet aan grond en maakte in het slot het verschil (4-6). De Spaanse ging bij het eerste spelletje van set drie meteen in de fout op eigen opslag, al kreeg Flipkens haar opponente niet volledig afgeschud. Muguruza kraakte dan toch, en een sterke Flipkens stelde in 6-4 de eindwinst veilig.

"Ik heb mijn uiterste best gedaan om de partij te winnen, maar helaas", reageerde Muguruza, in 2017 nog nummer 1 van de wereld. "Kirsten tenniste echt heel sterk. Ik wist dat Kirsten veel talent had, maar in deze wedstrijd liet ze nogmaals zien wat ze in haar mars heeft. Het spel dat ze op de mat bracht, was echt van een heel hoog niveau. Dit was zonder twijfel haar sterkste match die ze tegen mij speelde. Ik ben onder de indruk."

"Ik was er echt op gebrand om België het punt te bezorgen", reageerde Flipkens. "Mijn plannetje werkte. Mijn zege komt toch wel als een kleine verrassing. Ik voelde me meteen goed in mijn vel en speelde met veel zelfvertrouwen. In de tweede set stak Muguruza een tandje bij, maar ik counterde dat nadien goed. Ik wist dat tegen een ex-nummer 1 van de wereld een topmatch nodig was, en die kwam er. Deze partij staat zeker in de top drie van mijn beste Fed Cup-wedstrijden ooit."

"Het was al een hele tijd geleden dat ik nog eens voor de Fed Cup in eigen land speelde, en het deed dan ook deugd dat er zo'n zinderende sfeer hing. Het was echt genieten voor mij. De fans stuwden me gewoon vooruit. Ik ben heel blij met deze felbevochten zege."

VAN UYTVANCK ONDERUIT

Alison Van Uytvanck (WTA 52) heeft België geen dubbele voorsprong kunnen bezorgen. De Brabantse verloor op het hardcourt in de Lange Munte in Kortrijk de tweede wedstrijd tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27) in twee sets : 6-3 en 6-2. De partij duurde 1 uur en 9 minuten. Na twee duels is de stand 1-1.

De eerste set verliep aanvankelijk gelijkopgaand, maar bij een 4-3 voorsprong verzilverde Suarez Navarro een breakpunt. De Spaanse gaf de set niet meer uit handen (6-3), en ging ook in de tweede set op hetzelfde elan door. De veer was gebroken bij Van Uytvanck. Suarez Navarro stelde uiteindelijk, met simpele 6-2 winst in de tweede set, de zege veilig.

Zondag staan opnieuw twee enkelspelen op de agenda. Van Uytvanck kijkt eerst Muguruza in de ogen, waarna het duel volgt tussen Flipkens en Suarez Navarro. Een dubbelspel sluit de barrages af. Ysaline Bonaventure (WTA 122) en Yanina Wickmayer (WTA 127) nemen het hier op tegen Aliona Bolsova (WTA 136) en Maria José Martinez Sanchez (WTA 19 dubbel).

De Belgen sneuvelden begin februari in de eerste ronde (kwartfinales) van Wereldgroep I tegen Frankrijk, dat in Luik met 1-3 won. De Spaanse vrouwen wonnen hun duel in Wereldgroep II in Japan met 2-3. De winnaar van de ontmoeting tussen België en Spanje tennist volgend jaar in Wereldgroep I, de verliezer zal in Wereldgroep II uitkomen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer