Sport.be

Andere sporten

Tokio maakt medailles uit e-waste

18.02.2019 | Marnick Claes

Belga

Op de Olympische Spelen van Tokio in 2020 zullen ongeveer 5000 medailles uitgereikt worden. Hiervoor heeft het land 30,3 kilo goud, 4.100 kilo zilver en 2.700 kilo goud nodig. In plaats van de natuurlijk bronnen uit te putten, gebruiken de Japanners "e-waste".

Om 5000 medailles te maken, heb je veel specifieke grondstoffen nodig. Het organiserend land, Japan, heeft echter weinig natuurlijke bronnen als het gaat om goud, zilver en brons. Daarom besloot het organisatiecomité om de "e-waste" te gebruiken als bron. De medailles gaan dus gemaakt worden van een oude gsm of camera.

Het Olympisch comité deed in 2016 al een oproep om defecte electronica in te zamelen voor de Spelen. Het metaal dat in de toestellen zit, kan gebruikt worden in het maken van de medailles. In de twee jaar dat de actie loopt is er zo'n 47.488 ton elektronisch afval verzameld, waaronder vijf miljoen smartphones.

De inzamelactie stopt op 31 maart. Vanaf 1 april worden apparaten ontmanteld en zullen de metalen omgevormd worden tot medailles. Tijdens de Olympische Spelen in Rio was 30% van de medailles gerecylceerd. 100% is dus een unicum.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer