Sport.be

Andere sporten

Loeb boekt vierde ritzege in achtste etappe

15.01.2019 | Erik Duchateau

Belga

De Fransman Sébastien Loeb en zijn Monegaskische navigator Daniel Elena (Peugeot 3008 DKR) hebben de achtste etappe in de Dakar gewonnen. Bij de motoren ging de dagzege naar de Oostenrijker Matthias Walkner (KTM).

Loeb, negenvoudig wereldkampioen rally, had voor 360 kilometer tussen San Juan de Marcona en Pisco 7:37 minder nodig dan de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Toyota Overdrive Racing). De Pool Jakub Przygonski en Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) reden de derde tijd.

In de stand loopt Al-Attiyah verder uit op Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy). De Fransman verloor dinsdag 24:14 en zakte in de stand naar de vierde plaats.

Op het vlak van etappezeges doet niemand beter dan Loeb. Hij won er vier van de acht. Eerder was hij ook in de tweede, de vijfde en de zesde etappe de snelste. Toch zal Loeb naar alle waarschijnlijkheid deze Dakar niet winnen. Door motorpech, drie lekke banden op één dag en maandag nog elektrische problemen verloor hij een pak tijd. Dag na dag haalt het competitiebeest het van de tegenslag. In de stand schuift Loeb op naar de derde plaats, op 46:45 van Al-Attiyah en op 16 seconden van de tweede plaats van de Spanjaard Nani Roma (MINI John Cooper Works).

Dertienvoudig eindwinnaar Peterhansel kreeg nogmaals een klap te incasseren. Een uppercut die hem wellicht definitief uittelt voor de eindzege. De Fransman volgt als vierde op 53:30 van de leidersplaats. Dat lijkt een onoverbrugbare achterstand, al kan het in de Dakar snel keren. Jakub Przygonski en Tom Colsoul zijn in de stand zesde, op 4:23 van de vijfde plaats van de Fransman Cyril Despres (MINI John Cooper Buggy).

Woensdag wordt de negende en voorlaatste etappe van deze Dakar gereden. Een rondje rond Pisco van 410 kilometer, waarvan 313 tegen de tijd.

PRICE NIEUWE LEIDER BIJ MOTOREN

Bij de motorrijders ging de zege dinsdag naar de Oostenrijker Matthias Walkner (KTM). Voor de titelverdediger is het zijn tweede ritzege. Walkner was 45 seconden sneller dan de Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna) en 1:13 dan Toby Price (KTM). De Australiër neemt de leiding over van de Amerikaan Ricky Brabec (Honda), die vroeg in de etappe uitviel met motorpech.

Dat Price op kop staat, is een opmerkelijke prestatie. In voorbereiding op de Dakar kwam de Australiër zwaar ten val en daarbij liep hij een polsblessure (scafoidebreuk) op. "Ik heb het maximum gegeven. Meer kan ik niet doen, mijn pols staat in brand", reageerde Price, die al drie keer op het eindpodium stond: als winnaar in 2016 en als derde in 2015 en vorig jaar.

Price heeft een kleine voorsprong van 1:03 op Quintanilla. Walkner volgt als derde op 6:35. Drie seconden verder staat de Brit Sam Sunderland (KTM). Adrien Van Beveren (Yamaha) is vijfde op 9:54. Na de opgave van Brabec kwam Van Beveren virtueel aan de leiding, maar de Fransman verloor onderweg 11 minuten.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer