Sport.be

Andere sporten

Nasser Al-Attiyah neemt meteen de leiding in Peru

07.01.2019 | Hannes Van Gael

Belga

Nasser Al-Attiyah (Toyota Overdrive Racing) heeft maandag in Peru de eerste klassementsrit in de 41e Dakar gewonnen. De 48-jarige Qatarees had in Pisco 1:59 voorsprong op de winnaar van vorig jaar, de Spanjaard Carlos Sainz (MINI John Cooper Buggy).

De Pool Jakub Przygonski en Tom Colsoul (MINI John Cooper Works) reden de derde tijd, op 2:00 van dagwinnaar Al-Attiyah. De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota Overdrive Racing), de Fransman Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Buggy) en de Nederlander Bernhard ten Brinke (Toyota Overdrive Racing) reden respectievelijk de zesde, zevende en achtste tijd.

BESTE BELG OP 18

Opvallend is de dertiende tijd van Sébastien Loeb (Peugeot 3008 DKR). De Fransman verloor al 6:07, wat behoorlijk veel is voor een korte klassementsrit van 84 kilometer.

De Fransmam Mathieu Serradori (Buggy), bijgestaan door de Belgische navigator Fabian Lurquin, reed de achttiende tijd, op 7:04 van Al-Attiyah. Stéphane Prévot, de navigator van de Fransman Philippe Gache (Buggy SMG), reed als 27e over de finish op 10:48 van de dagwinnaar. Net voor de start kreeg Prévot goed nieuws. Zondag leek het erop dat één van de twee servicetrucks van zijn team niet van start zou kunnen gaan omdat de sleutel zoek was, maar het euvel werd opgelost.

Behalve in 1991 is het nog nooit gebeurd dat een rijder die de eerste rit bij de wagens wint, ook de eindzege op zak steekt. In 1991 won de Fin Ari Vatanen de proloog, dertien klassementsritten later zijn vierde Dakar. Al-Attiyah is de eindwinnaar van 2011 en 2015. Maandag boekte hij zijn 31e etappezege.

Nasser Al-Attiyah heeft dinsdag de twijfelachtige eer om als eerste voertuig de woestijn in de duiken. In de 342 kilometer lange rit tussen Pisco en San Juan de Marcona starten de wagens voor de motoren.

MOTOREN

De 35-jarige Spanjaard Joan Barreda Bort (Honda) heeft maandag in Peru de eerste etappe bij de motorrijders gewonnen in de Dakarrally. Over 84 kilometer tussen Lima en Pisco was hij 1:34 sneller dan de Chileen Pablo Quintanilla (Husqvarna). De Amerikaan Ricky Brabec (Honda) werd op 2:52 derde.

Het is de 41e editie van de Dakar, de elfde in Zuid-Amerika. Volgende week donderdag keert de karavaan in de tiende en laatste etappe terug in Lima. Komende zaterdag is de enige rustdag. Circa 70 procent van het parcours bestaat uit duinen en zand.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer