Sport.be

Andere sporten

WADA heft schorsing Rusada op

20.09.2018 | Erik Duchateau

Belga

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft de schorsing van het Russisch antidopingbureau (Rusada) opgeheven. In het uitvoerend comité van het WADA, dat donderdag samenkwam op de Seychellen, was het merendeel van de twaalf bestuursleden pro de opheffing van de schorsing.

Het Rusada werd in 2015 geschorst wegens een groot staatsgeleid dopingsysteem in de Russische sport, met name op de Olympische Spelen in het Russische Sochi in 2014. Dat werd onder meer in een rapport van de commissie-McLaren vastgesteld.

Voor een hernieuwde toetreding van het Rusada tot het WADA dienden de Russen aan diverse voorwaarden te voldoen. Een speciale commissie van het WADA moest controleren of alle criteria waren gehaald. Onlangs werd bekend dat deze commissie een aanbeveling had gedaan om het Rusada weer een officiële status te verlenen.

Klokkenluider Grigory Rochenkov, de voormalige directeur van het Russische antidopinglaboratorium in Moskou, liet woensdag nog weten het "een catastrofe" te vinden indien de schorsing zou worden opgeheven. Volgens hem voldoet Rusland niet aan twee essentiële voorwaarden: het erkennen van het rapport McLaren en toegang geven tot alle gegevens van het laboratorium in Moskou.

"Het verleden moet afgesloten worden, maar wel op een propere manier", zo reageert Vlaams minister van Sport Philippe Muyters, vertegenwoordiger van Europa in de WADA Foundation board.

"Het uitvoerend comité besliste dat een onafhankelijk expert voor het eind van het jaar toegang moet krijgen tot de data en het lab in Moskou", stelt Muyters. "Ik zal er vanuit de Foundation Board persoonlijk op toezien dat die voorwaarde nageleefd wordt. Is dat niet het geval, dan wordt Rusada automatisch opnieuw non-compliant verklaard."

In dat geval zal Rusland onder de nieuwe standaard non-compliant zijn, wat betekent dat het WADA zelf de straffen, zoals de uitsluiting van grote toernooien, kan opleggen. Onder de oude standaard werd deze beslissing door de UCI en de sportfederaties genomen, waardoor de straf in de praktijk soms uitgehold werd.

Verschillende critici hadden het WADA opgeroepen de schorsing niet op te heffen, omdat Rusland nog geen toegang heeft verleend tot het Moskouse antidopinglab en de stalen die zich daar bevinden. "Hadden we liever gezien dat Rusland eerst de stalen zou vrijgeven? Ja natuurlijk. Maar wat voor mij uiteindelijk telt, is dat het WADA dit op een propere manier kan afsluiten en dus toegang krijgt tot de data en het lab. Wordt die voorwaarde niet nageleefd, dan wordt het bovendien op deze manier voor WADA mogelijk om de sancties zelf in handen te hebben", besluit Muyters.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer