Sport.be

Andere sporten

Herlings heeft eerste MXGP-titel voor het grijpen

14.09.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

Jeffrey Herlings kan een oppermachtig seizoen zondag bekronen met de wereldtitel in de MXGP. De Nederlander wordt dan de eerste Nederlandse wereldkampioen motorcross ooit in de koningsklasse. Het decor voor die unieke prestatie is het TT Circuit in Assen, waar speciaal voor de Grand Prix van Nederland een crossbaan is aangelegd.

De GP in Drenthe is de voorlaatste van het jaar, maar de 24-jarige Herlings heeft zo'n enorme puntenvoorsprong op zijn Italiaanse rivaal Antonio Cairoli opgebouwd (833 punten tegenover 738 punten), dat hij met de zestiende plaats in de eerste manche in Assen de titel al kan veiligstellen. Clement Desalle staat voorlopig derde met 619 punten. Aangezien Herlings dit jaar vijftien races won en in de 34 manches die hij reed nooit lager eindigde dan de derde plek, lijkt die zestiende plaats een formaliteit.

Toch bleef Herlings in de voorbeschouwingen nog wat voorzichtig. "Er kan nog altijd veel fout gaan, ik moet ervoor zorgen dat ik de eerste manche veilig doorkom", zegt hij. Behoudend rijden zit echter niet in zijn aard, dus Herlings zal vanaf de start de gashendel gewoon vol openzetten. Zeker in de wetenschap dat hij de wereldtitel kan grijpen voor het oog van duizenden Nederlandse fans. "De kans om het in Assen te kunnen doen is een godsgeschenk", aldus Herlings.

De Nederlander won al drie wereldtitels in de MX2. Hij was kampioen in de lichte klasse in 2012, 2013 en 2016. In 2014 en 2015 maakte hij ook aanspraak op de titel, maar blessures wierpen hem telkens terug. In 2016 was Herlings ongenaakbaar. Hij won praktisch elke race waar hij aan de start kwam en greep zijn derde titel, ondanks het missen van drie grands prix door een gebroken sleutelbeen.

Herlings kwam vorig jaar voor het eerst uit in de MXGP. Toen was de Italiaan Cairoli nog net iets beter, maar dit jaar stond de Brabander vanaf de eerste grand prix op scherp. "Ik ben dit seizoen superieur. Het is mijn beste seizoen ooit." Ook dit jaar kon hij het zich permitteren een race over te slaan. Herlings miste de Grand Prix van Italië door een schouderblessure.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer