Sport.be

Andere sporten

Swings blikt vooruit naar zomer: 'Ga vol voor WK-goud'

16.04.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

Philippe Muyters (N-VA) heeft in het Errerahuis in Brussel de Vlaamse medaillewinnaars op EK's en WK's van het afgelopen half jaar in de bloemetjes gezet. Eén atleet kreeg extra aandacht, de zilverenmedaillewinnaar op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Bart Swings. De minister stond ook even stil bij het plotse overlijden van wielrenner Michael Goolaerts, acht dagen geleden in Parijs-Roubaix. De ceremonie begon met een minuut stilte.

Na een cadeautje ter attentie te hebben ontvangen, sprak Swings nog even zijn verdere ambities uit voor 2018. De 27-jarige Herentenaar begon na een deugddoende skivakantie opnieuw aan de voorbereiding op de zomer. Dan wil hij in Nederland (Heerde en Arnhem, 1-8 juli) voor het eerst in vijf jaar opnieuw WK-goud in het skeeleren veroveren. "Skeeleren blijft de perfecte ontspanning voor mij", legde Swings uit. "Het is altijd mijn sport geweest en het is al vijf jaar geleden dat ik er voor het laatst WK-goud in heb veroverd. Bovendien is het een beetje vergelijkbaar met schaatsen, al is het ook niet helemaal hetzelfde. Het is de ideale voorbereiding op het schaatsseizoen dat er op volgt."

Het voorbije schaatsseizoen eindigde begin maart met een vijfde plaats op het WK allround in Amsterdam. Twee weken eerder pakte hij als eerste landgenoot in twintig jaar een medaille op de Olympische Winterspelen. In het Zuid-Koreaanse Pyeongchang veroverde hij een zilveren plak op de massastart. "De grote drukte na mijn terugkomst van de Spelen is voorbij", was Swings opgelucht. "Maar het blijft toch druk." Drie dagen geleden werd Swings in zijn Herent nog tot ereburger benoemd. Het nieuwe plaatselijke sportcomplex werd ook omgedoopt tot Sportcomplex Bart Swings.

"Daarom dat zo'n vakantie eens kan deugd doen", vervolgde hij. "Over mijn vijfde plaats op het WK allround heb ik gemengde gevoelens. Ik was enerzijds wel tevreden, maar het gevoel van Pyeongchang had ik nooit. Toch ben ik een pak wijzer teruggekomen. Ik ga er volgend jaar - in een post-olympisch jaar - absoluut mijn hoofddoel van maken een medaille te pakken. In het verleden heb ik al medailles gepakt op het WK (brons in 2013) en EK allround (zilver in 2016 en brons in 2017). Zo'n competitie ligt me dus wel."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer