Sport.be

Andere sporten

Loena Hendrickx eindigt op zestiende plaats

23.02.2018 | Gert-Jan Weyters

Belga

Loena Hendrickx is op de zestiende plaats geëindigd in het kunstschaatsen bij de vrouwen op de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De zege was voor de Russin Alina Zagitova, die de olympische atleten uit Rusland op deze Spelen het eerste goud schonk.

De achttienjarige Hendrickx schaatste in de Gangneung Ice Arena op de tonen van 'Diferente' van 'Gotan Project' een zeer verdienstelijke kür die beloond werd met 116,72 punten. Daarmee kwam ze dicht in de buurt van haar persoonlijk record van 121,78 punten, dat ze vorige maand neerzette op het EK in Moskou waar ze knap vijfde werd. Een puntentotaal van 171,88 punten - ook weer boven haar persoonlijk record (176,91) van vorige maand op het EK - leverde haar uiteindelijk een zestiende plaats op. Ze boekte dus nog vier plaatsen winst, want ze was als twintigste in de tussenstand aan de vrije kür begonnen.

Met een zestiende stek doet ze net iets minder goed dan haar oudere broer Jorik, die eerder deze week bij de mannen als veertiende eindigde. Op het WK in Helsinki werd Loena Hendrickx al eens vijftiende.

"Ik was ontzettend nerveus omdat ik wist dat ik het niet nog een keer mocht verknoeien", vertelde Hendrickx, die woensdag in de korte kür naar eigen zeggen "een grote fout" had gemaakt die haar vijf punten (en een pr) had gekost. "Door de stress kon ik me aanvankelijk niet zo hard inleven als op het EK, maar eens de eerste vier elementen voorbij waren, kon ik mij helemaal laten gaan. Ik voelde dan dat het goed zat."

Het goud in Pyeongchang ging naar de amper vijftienjarige Russische sensatie Alina Zagitova, die dankzij een wereldrecord reeds na de korte kür aan de leiding stond. De topfavoriete hield stand in de vrije kür en met een totaal van 239,57 punten haalde ze het - weliswaar nipt - van haar landgenote Evgenia Medvedeva (238,26), de tweevoudige wereldkampioene. Het brons ging naar de Canadese Kaetlyn Osmond (231,02).

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer