Sport.be

Andere sporten

'Te grote' transgender krijgt dan toch toestemming voor vrouwencompetitie

14.02.2018 | Erik Duchateau

YouTube

De Australische sportwereld is al enige tijd in de ban van Hannah Mouncey. De gewezen Australische handbalinternational, die geboren werd als Callum Mouncey, is een transgender en heeft nu de toestemming gekregen om op hoog niveau aan Australian football te doen.

Australian football heeft weinig met ons voetbal te maken en heeft meer weg van rugby.

De Australian Football League (AFL) heeft dinsdag toesteming gegeven aan Hannah Mouncey om aan te treden in de tweede klasse van het Australian football voor vrouwen (semi-profniveau). Mouncey, die in 2015 de transitie van man naar vrouw inzette, stond in de belangstelling van verschillende clubs, maar zag haar inschrijving om gedraft te worden in eerste instantie verworpen worden door de Australische Profliga (AFLW).

Die beslissing werd gemotiveerd door haar lengte (1m90). Ze zou fysiek buiten categorie zijn, klonk het, en daardoor andere speelsters in gevaar kunnen brengen. De beslissing werd echter teruggedraaid door de Australian Football League en dat stemde de 28-jarige Mouncey tevreden.

"Ik feliciteer de AFL met haar beslissing", liet Mouncey optekenen. "Ik hoop dit seizoen nog te kunnen spelen. Ik wil de AFL evenwel niet bedanken. Dat zou ongepast zijn, omdat de bond me enkel heeft toegestaan te doen hetgeen elke Australische vrouw kan."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer