Sport.be

Andere sporten

Herboren Swings sluit af met Belgisch record

11.12.2017 | Erik Duchateau

Belga

Met een Belgisch record op de 5000 meter heeft Bart Swings de eerste serie wereldbekerwedstrijden schaatsen van het olympisch seizoen afgesloten. De Canadees Ted-Jan Bloemen schaatste een wereldrecord.

Swings won zondag in Salt Lake City (Utah) de 5000 meter in de B-groep in 6:11.54. Zijn oude recrod dateerde van 17 november 2013, toen hij eveneens op de Utah Olympic Oval 6:13.37 liet noteren. De 26-jarige Leuvenaar mag volgende keer weer in de A-groep starten.

In de eerste wedstrijden van het seizoen presteerde Swings onder de verwachtingen en zakte hij terug naar de B-groep. "Ik was erg aan het sukkelen", bekende hij in Salt Lake City. "In Heerenveen was het gewoon slecht, in Stavanger ging het iets beter." Op de Noord-Amerikaanse banen (Calgary en Salt Lake City) vond hij de weg terug. Swings schrijft zijn zwakke start toe aan een knieontsteking voor het begin van de schaatswinter. "Daar ben ik goed ziek van geweest."

Zijn race over 5000 meter in Salt Lake City verliep goed. De rondetijden vertoonden een grote regelmaat. Het snelste rondje ging in 29.1 seconden en de langzaamste (de laatste) in 29.9. 

Eerder in het weekend had Swings op de massastart (derde) en op de 1500 meter (eerste in de B-groep) getoond dat hij de slag weer te pakken heeft. Het waren zijn eerste podiumplaatsen in het olympisch seizoen.

BLOEMEN VERBETERT 10 JAAR OUD WR VAN KRAMER

De laatste wereldbekerwedstrijden van 2017 werden opgeluisterd met vier wereldrecords. Het meest spectaculaire record kwam in de laatste race op naam van de Canadees Ted-Jan Bloemen op de 5000 meter. Bloemen verbeterde het tien jaar oude record van de Nederlander Sven Kramer: 6:01.86 tegenover 6:03.32. Het betekent dat de Nederlanders voor het eerst in twintig jaar geen individueel wereldrecord in bezit hebben. De Duitsers Patrick Beckert en Moritz Geisreiter werden tweede en derde.

Zeven schaatsers in de elitegroep waren sneller dan Swings. Voor België liet naast Swings ook Mathias Vosté nationale records optekenen: op de 500 en 1000 meter in respectievelijk 35.27 en 1:09.12.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer