Sport.be

Andere sporten

Rusland in de tegenaanval na schorsing RUSADA

16.11.2017 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) heeft donderdag de schorsing van het Russische antidopingagentschap RUSADA bevestigd. "Volledig onterecht", vindt het Kremlin.

De beslissing van het WADA, op minder dan drie maanden voor het begin van de Winterspelen, betekent slecht nieuws voor de Russische atleten. Zij weten nog altijd niet of ze mogen deelnemen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

"Wij zijn uiteraard niet akkoord met de beslissing", verklaarde Dmitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin. "Ze is bovendien onterecht. Wij verwerpen met klem de beschuldigingen dat er in Rusland een door de staat gesteund dopingnetwerk zou hebben bestaan. Bij de internationale sportfederaties zullen we de positie van Rusland blijven verdedigen."

Het Russische antidopingagentschap is geschorst sinds de publicatie van een WADA-rapport in 2015 waaruit bleek dat er een door de staat gestuurd dopingssysteem in het land is geweest dat systematisch alle antidopingregels heeft overtreden. De Russen hebben deze beschuldigingen altijd tegengesproken. Het WADA oordeelt dat Rusland te weinig schuldbesef toont en nog onvoldoende heeft gedaan met de bevindingen uit het zogenaamde McLaren-rapport.

Landen en sportfederaties moeten zich conformeren aan de WADA-code om te mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet begin december nog een besluit nemen of Rusland atleten mag afvaardigen naar de Winterspelen in Pyeongchang. Die vinden plaats van 9 tot 25 februari.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer