Sport.be

Andere sporten

Van Lierde en Aernouts starten als outsiders in Hawaï

12.10.2017 | Gert-Jan Weyters

Belga

Zaterdag staat met de Ironman van Hawaï de jaarlijkse hoogmis van de triatlonsport op het programma. Op het strand in Kona verschijnen 54 Belgen aan de start, een evenaring van het deelnamerecord uit 2015. Onder hen drie profs: ex-winnaar Frederik Van Lierde (38) en Bart Aernouts (33) bij de mannen en Alexandra Tondeur (30) bij de vrouwen.

Van Lierde won 's werelds meest prestigieuze volledige triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en een marathon) al een keer, in 2013. Hij ziet zichzelf niet als een favoriet. Die rol schuift hij door naar de Duitsers, met voorop uittredend winnaar Jan Frodeno. Die mag onder meer concurrentie verwachten van zijn landgenoten Sebastian Kienle (winnaar in 2014) en Patrick Lange. Vorig jaar zegevierde Frodeno voor het tweede jaar op rij in Hawaï, voor Kienle en Lange.

"Mijn favorieten zijn Frodeno en Kienle", zegt Van Lierde, dit jaar laureaat van de Ironman van Nice. "Ze zijn heel sterk, maar niet onklopbaar. Ik weet dat ik een rol voorin kan spelen. Aangezien ik heb beslist in 2020 te stoppen, resten mij nog drie seizoenen en vier kansen om hier in Hawaï een tweede keer te winnen."

Bart Aernouts was in 2016 de beste Belg met een achtste plaats, voor Van Lierde die tiende werd. Aernouts pakte dit seizoen zeges in Lanzarote en Roth en lijkt klaar om andermaal een gooi te doen naar een (dichte) ereplaats.

Hetzelfde geldt voor Alexandra Tondeur in de vrouwencompetitie. Zij werd vorig jaar bij haar debuut in Hawaï negentiende. "Een plaats in de top tien is een droom", laat Tondeur weten.

De Ironman van Hawaï start zaterdagmorgen om 6u35 plaatselijke tijd (18u35 in België). De eerste triatleten worden omstreeks 14u30 (2u30 zondagmorgen in België) aan de finish verwacht.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer