Op zaterdag 22 juli staat atletiekstadion De Veen weer onder hoogspanning voor de Nacht van de Atletiek. Heel wat atleten willen zich in Heusden-Zolder in extremis toch nog kwalificeren voor het WK atletiek in Londen. Voor andere atleten is de Nacht van de Atletiek de ideale gelegenheid om de laatste puntjes op de i te zetten.

Een van de hoogtepunten van de avond is traditiegetrouw de 1500m bij de mannen. Kersvers Belgisch recordhouder Ismael Debjani wil ook in Heusden-Zolder zijn snelle benen tonen. Twee andere landgenoten met ambitie op de 1500m zijn Peter Callahan en Isaac Kimeli. Zowel Callahan als Kimeli willen in Heusden-Zolder onder de WK-limiet van 3'36" duiken. Op de 1500m bij de vrouwen loopt Sofie Van Accom mee in een mooi internationaal gezelschap. Ook Van Accom gaat in Heusden-Zolder op zoek naar de limiet voor Londen.

In de 5000m vrouwen vinden we in een internationaal deelnemersveld Louise Carton terug. Carton heeft zich wegens rugproblemen nog niet kunnen plaatsen voor het WK. In Heusden-Zolder hoopt ze om opnieuw aan te knopen met haar beste vorm en zich zo te kwalificeren. Ook voor Axelle Dauwens (400m horden) is de Nacht een laatste kans om onder de WK-limiet te duiken.

BORLEES

Ook de familie Borlée tekent present voor de Nacht van de Atletiek. Kevin Borlée wil aan zijn snelheid werken op de 200m. Op diezelfde afstand gaat Robin Vandenbemden op zoek naar een ticket richting Londen. Jonathan Borlée (net als Kevin zeker van het WK) wil op de 400m 'kleine' broer Dylan mee op sleeptouw nemen. Dylan mag sowieso al naar het WK met de Belgian Tornados, maar ook een individuele deelname is nog steeds mogelijk. Olivia Borlée zien we terug in de 200m.

Naast de gewone 400m staat er ook een 4x400m op het programma. Coach Jacques Borlée pakt uit met 2 Belgische ploegen en maakt op basis van de Nacht van de Atletiek zijn selectie van Belgian Tornados die mee mogen richting Londen.

Het wordt verder uitkijken naar de 5000m bij de mannen. Er komen heel wat snelle Afrikanen aan de start en ook Europees kampioen Kaya is van de partij. Jeroen D'Hoedt maakt zijn wederoptreden op deze afstand en ook Dame Tasama keert terug uit blessure. Bashir Abdi gaat op zoek naar een nieuw persoonlijk record. Abdi verzekerde zich eerder dit jaar in het Amerikaanse Eugene al van een selectie voor Londen.

MEERKAMPERS STOMEN ZICH KLAAR

Europees kampioen tienkamp Thomas Van Der Plaetsen waagt zijn kans in het verspringen. Van Der Plaetsen krijgt onder meer concurrentie van Luis Rivera. De Mexicaan sprong op het WK 2013 naar het brons in Moskou. Olympisch kampioene Nafi Thiam neemt deel aan het hoogspringen, het favoriete nummer van Thiam. Onze landgenote zal de zege niet zomaar cadeau krijgen. Met Mirela Demireva komt de bronzen medaille van Rio afgezakt naar Heusden-Zolder.

Anne Zagré liep op de Meeting Liège naar de zege op de 100m horden. Ook op de Nacht van de Atletiek wil ze dat kunstje herhalen. Zit er een seizoensbeste in voor Zagré?

De 800m vrouwen wordt een strijd tussen 'jong en oud'. Met Renée Eykens, Segrave en Hinriksdottir komt het volledige podium van het EK U23 aan de start. Dit jonge trio wil zich meten met enkele sterke loopsters die onder de 2 minuten kunnen duiken.