Vermeulen snelste op strand van Bredene
Nicolas Vermeulen heeft de Cycling.be Mountainbike Classic Bredene op zijn naam geschreven. Hij haalde het nipt voor Nico Berckmans, die wel zijn leidersplaats in het MTB Kustcriterium verstevigt.
Nicolas Vermeulen wint voor Nico Berckmans. (foto alain buyck)

Een 400-tal bikers kwam aan de start van de derde manche van het Mountainbike Kustcriterium. Voor een keer geen wind of regen in Bredene, maar het parcours alleen al maakte er weer een loodzware race van.

Leider Nico Berckmans wond er al van bij de start geen doekjes om en trok het peloton meteen op een lint. Samen met Belgisch kampioen Marathon Nicolas Vermeulen sloeg hij een gat van 50 meter.

De voorsprong van het duo groeide gestaag uit tot een beslissende kloof van een dikke minuut. In de slotfase van de 43 km lange race slaagde Vermeulen er eerst niet in zijn medevluchter te verschansen, maar bij de tweede poging was het wel raak. De Oost-Vlaming haalde het na 1u14:23 met acht seconden voorsprong op Berckmans, die zijn leidersplaats in het scratchklassement en bij de masters verstevigt.

In een eerste achtervolgende groepje won Sven Vandouselaere de sprint om de derde plaats, op anderhalve minuut van de winnaar. Kevin Van Hoovels legde beslag op de vierde plaats. Davy Commeyne, de winnaar van de openingsmanche in De Panne, werd vijfde.

DRIE OP DRIE VOOR VERBEKE

Grace Verbeke ondervindt weinig hinder van de combinatie van het Kustcriterium en de voorbereiding op het wegseizoen. Ze behaalde in Bredene al haar derde Kustcriterium-overwinning op rij. Nummer twee Fien Lammertyn kwam maar liefst een kwartier na Verbeke over de meet. Kristien Nelen vervolledigde het podium. Kim Saenen finishte niet.

Bij de junioren was Ruben Scheire de snelste. Matthias Boetens werd tweede en blijft in het klassement een hardnekkige tweestrijd voeren met Valentijn Van De Velde, die in Bredene als vierde junior over de meet kwam.

Naast de derde manche van het Mountanbike Kustcriterium was er in Bredene ook nog een wedstrijd over 18 km. Rado Declerk was de snelste van de bijna 100 deelnemers in 35:09. Kristof Moyaert, Esther De Greef en Robin Dehandschutter behaalden de zege bij respectievelijk de masters, dames en junioren.

Chico zet kers op de taart in Knokke
Nico Berckmans heeft voor de derde keer het Mountainbike Kustcriterium op zijn naam geschreven. Met winst in de laatste manche in Knokke zette hij zijn eindzege nog wat extra glans bij.
Nico Berckmans won het Mountainbike Kustcriterium al drie keer. (foto alain buyck)
Net als in Blankenberge klopte Berckmans ook in de Nissan MTB Beach Challenge Kevin Van Hoovels in de sprint. Joris Massaer vervolledigde het podium.

Op de eindzege van Berckmans in het Mountainbike Kustcriterium valt niets af te dingen. Naast zijn zeges in Knokke en Blankenberge werd Chico in de overige drie manches in De Panne, Bredene en De Haan telkens tweede.

Bij de dames ging de zege in Knokke naar Joyce Vanderbeken. Kim Saenen en Kristien Nelen mochten mee op het podium. Grace Verbeke startte niet in de Nissan MTB Beach Challenge, maar was dan ook al zeker van de eindzege in het Kustcriterium.
Uitslag Nissan MTB Challenge top-10
1. Nico Berckmans in 1:38:38
2. Kevin Van Hoovels + 0:01
3. Joris Massaer +0:27
4. Bjorn Rondelez + 0:58
5. Kris Henderieckx + 4:36
6. Bart Van Hecke +4:36
7. Kris Hertsens +4:45
8. Quentin Art +4:55
9. Maarten Himpens +5:01
10. Stijn Penne +5:05
Berckmans boven in Blankenberge
Nico Berckmans heeft op het strand van Blankenberge de derde editie van de Strand- en Duinenrace op zijn naam geschreven. Hij haalde het voor Kevin Van Hoovels en Kris Henderieckx.
Berckmans verslaat Van Hoovels op de meet. (foto gert van horebeek)
Met nog een manche te gaan verstevigt Berckmans tevens zijn leidersplaats in het Mountainbike Kustcriterium, zodat hem in Knokke weinig of niets een derde eindzege in de weg staat. Het was de eerste zege voor Berckmans dit jaar. In Bredene, De Haan en De Panne eindigde hij steeds als tweede.

Bij de dames ging de zege alweer naar Grace Verbeke voor Kim Saenen en Joyce Vanderbeken.


Uitslag top-10
1. Nico Berckmans in 1:45:47
2. Kevin Van Hoovels +0:00
3. Kris Henderieckx +2:25
4. Bjorn Rondelez +2:44
5. Joris Massaer +3:49
6. Cedric Van Grembergen +5:49
7. Maarten Himpens +6:34
8. Ruben Scheire +6:34
9. Bart Van Hecke +6:35
10. Stijn Penne +6:44
Chamon wint in De Haan
Thomas Chamon heeft verrassend de Eddy Ronquetti Beach Race in De Haan op zijn naam geschreven. Nico Berckmans eindigde tweede en is de nieuwe leider in de tussenstand van het Mountainbike Kustcriterium.
Na de 54 km lange strandrace met een windkracht van 4 5 beaufort kwam Chamon solo over de finish in 1u44:40. Teamgenoot Nico Berckmans klopte Davy Comeyne, winnaar van de eerste manche in De Panne, in de sprint en was tevens eerste master. Chico neemt meteen ook de leiding over in het tussenklassement. 

Bij de dames ging de zege net als vorig jaar naar Grace Verbeke, voor marathonspecialiste Kim Saenen en Belgische kampioene Kristien Nelen. Met twee zeges op rij blijft wegrenster Verbeke aan de leiding in het criterium. Bij de juniores ging de zege naar Oostvlaams kampioen Valentijn Vandevelde.

Op de korte afstand (32 km) ging de zege net als vorig jaar naar Thimothy Dupont. Kenneth Vandendriessche haalde het bij de juniores. Eva Bouwen en Johan Deschepper zegevierden respectievelijk in de dames- en masterscategorie.


Eddy Ronquetti Beach Race - Top 10 heren
1. Thomas Chamon in 1:44:40
2. Nico Berckmans op 0:23
3. Davy Comeyne 0:24
4. Kevin Van Hoovels 0:49
5. Joris Massaer 0:50
6. Maarten Himpens 1:06
7. Kris Henderieckx 1:08
8. David Boucher (Fra) 1:20
9. Kris Hertsens 1:27
10. Bjorn Rondelez 4:41
Commeyne snelste van 1.000 bikers in De Panne
Meer dan 1.000 bikers van alle niveaus namen zondag deel aan de Lotto Panne Beach Endurance. Davy Commeyne was de snelste over de 52 km lange strandrace, de eerste van het Mountainbike Kustcriterium.
Commeyne, Belgisch kampioen op de weg bij de elite zonder contract, ging met een stevige zeebries van 6 Beaufort op kop aan de haal in de slotronde. Hij sprokkelde 25 seconden voorsprong en hield op de meet uiteindelijk 15 meter voorsprong over op drievoudig winnaar Nico BerckmansKevin Van Hoovels vervolledigde het podium.

Bij de dames ging de zege naar wegrenster Grace Verbeke die de Nederlandse Merel Coenen makkelijk naar de tweede plaats verwees.

Uitslag Lotto Panne beach Endurance - top-10
1. Davy Commeyne (1:44:30)
2. Nico Berckmans (1:44:41)
3. Kevin Van Hoovels (1:44:49)
4. Nicolas Vermeulen (1:44:59)
5. Bjorn Rondelez (1:45:18)
6. Maarten Himpens (1:45:20)
7. Kris Hertsens (1:46:11)
8. David Boucher (1:46:14)
9. Bert Scheirlinckx (1:46:16)
10. Thomas Chamon (1:47:03)
Welkom op de site van het Mountainbike Kustcriterium.
In 2005 beslisten een aantal organisatoren van strandraces voor mountainbikers om samen met Wielerbond West-Vlaanderen de krachten te bundelen. Het MTB Kustcriterium was geboren, met Belgisch kampioen mountainbike Sven Nys als fiere peter.
Door de jaren heen is het MTB Kustcriterium uitgegroeid tot de Superprestige van de strandraces, waar iedereen zijn gading vindt, van pure, occasionele recreant tot fervente mountainbiker en professioneel renner. Het overkoepelend reglement vormt de leidraad voor het criterium waarbij dat de organisatoren naar een zekere vorm van uniformiteit streven. Elke organisatie heeft echter zijn eigenheid en legt specifieke accenten. Zo kan men de deelnemers, met de Noordzee als stille getuige, een gevarieerd palet van sportieve uitdagingen aanbieden: parcours met of zonder golfbrekers, met of zonder duinen, met of zonder polderstukken, van de brede strandboulevards in het westen tot de smaller wordende zandstroken in het oosten, wedstrijden met slechts 1 afstand en wedstrijden met keuze uit meerdere afstanden.

Er zit zeker wat tussen voor u!
Kom het proberen en word ook een strandbiker.
Vorige berichten