Meer dan 8000 recreatieve wielrenners namen deel aan de achtste en zonnige editie van de Luik-Bastenaken-Luik Challenge. Met 56 verschillende nationaliteiten moet dit deelnemersveld niet onderdoen voor de wedstrijd van de profs.

Met meer dan 8000 waren ze, de deelnemers van deze achtste, zonnige editie. Goed voor maar liefst 56 nationaliteiten. Onder meer Koreanen, Nieuw-Zeelanders, Japanners en Amerikanen trokken hun wielerplunje aan voor dit evenement. Ook oude bekenden uit het professionele peloton tekenden present. Onder hen de Fransman Laurent Jalabert en de Luxemburger Fränk Schleck, die in het verleden driemaal het podium mocht beklimmen in La Doyenne (2007, 2008 en 2011).


Het duo koos de gemiddelde afstand, die van 154 kilometer, net zoals 4300 andere dapperen. Maar de allermoedigsten, 2500 fervente renners, kozen voor de afstand van 274 kilometer, even lang als de afstand van de professionele wielrenners. Zij mochten al eens proeven van twee nieuwe hellingen in het parcours: de Bonnerue en de Mont-le-Soie.

Om de vergelijking met de professionele wielerwedstrijd aanstaande zondag volledig te maken twijfelde te organisatie niet om een pendeldienst in te zetten voor zij die de Place Saint-Lambert wilden bezoeken. Daar konden ze de officiële presentatie van de professionele wielerteams bijwonen. Enkelen onder hen zullen op de eerste rij staan als de profs morgen over de meet rijden. Is er een mooiere manier om dit prachtig weekend ag te sluiten?