Gymgala van Vlaanderen in Sporza!
Wil je graag nog een keer genieten van het Gymgala van Vlaanderen?
Kijk dan op zondagnamiddag 23 december naar Canvas waar u in Sporza de hoogtepunten van de show kan volgen van +/- 16.45u tot +/- 18.00u.

Wij wensen u veel kijkplezier!
Topspektakel op tiende Gymgala van Vlaanderen
Topsport en entertainment vonden elkaar zaterdagavond in het Gentse Kuipke. De beste gymnasten uit binnen- en buitenland in de verschillende gymdisciplines gaven het beste van zichzelf op de tiende editie van het Gymgala.
Jordan Jovtchev (foto patrick van gelder)
Welcome at the cabaret!
Het Gymgala startte in retrostijl. Gehuld in stijlvolle zwarte outfits toverde Turnclub Athena Destelbergen het Kuipke om in de Kit Kat Club in Berlijn midden jaren '30. De demogroep, bestaande uit wedstrijgymnasten acrobatische gymnastiek en tumbling, tekende voor een cabaretnummer waarop zelfs Liza Minelli jaloers zou zijn.

En er waren nog meer acrobatische hoogtepunten. Corinne Van HombeeckMaaike Croket en Soen Geirnaert turnden de oefening waarmee ze enkele weken geleden Europees brons behaalden. Sam Pauwels en Julie Van Gelder pakten op datzelfde EK goud bij de junioren en lieten ook in Gent hun klasse bewonderen. Tatjana De Vos en Florence Henrist bewezen dan weer dat ze na het afhaken van Chloé Alliet ook als duo hoge toppen kunnen scheren. De Oekraïners Shcherbak en Popov trakteerden de toeschouwers op hun (Europese) gouden balans- en tempo-oefening.
 
Helemaal uit hun dak gingen de toeschouwers traditiegetrouw bij de tumblers. Vooral de Rus Andrey Krylov, regerend wereldkampioen en wereldrecordhouder moeilijkheid, deed bij zijn onnavolgbare saltoreeksen de decibels de hoogte inschieten, maar ook onze eigen Jonathan Duyols deed het voortreffelijk en bewees dat hij zijn plaats tussen de wereldtop aan het verdienen is. De andere tumblers waren Charlie Burrows, Michael Barnes, Jozef Wadecki, Sarah Turner en Anna Korobeynikova.

MEGA MINDY RUIMT PLAATS VOOR MEGA YURIY

Ook de trampoline staat steevast garant voor spektakel. "Is het een vliegtuig? Is het een vogel?", galmde door de speakers. Nee, dat was het niet. Het was mega Yuriy Nikitin die tot tegen de nok van het Kuipke salto's maakte. De Oekraïner, de olympische kampioen van Athene, turnde twee individuele oefeningen en deed trampoline synchroon met zijn landgenoot Oleksandr Chernonos. Indrukwekkend.

Jordan Jovtchev gaat volgend jaar voor de vijfde keer naar de Olympische Spelen. Ook indrukwekkend. De 34-jarige Bulgaarse turnlegende was in Gent de trekpleister onder de artistieke gymnasten. Jovtchev turnde aan de ringen en de grond en liet zien dat hij als geen ander het publiek kan bespelen. Dat deden ook Epke Zonderland en Yann Cucherat in hun wedstrijdje "afspringen" aan de rekstok. De Nederlander landde het best en versloeg de Fransman met 3-2.

VANWALLEGHEM SHOWT NIEUWE GRONDOEFENING

Aagje Vanwalleghem (foto patrick van gelder)
Donna-Donny Truyens
verdedigde de Belgische kleuren met verve en turnde een gave oefening aan het paard met bogen. Koen Van Damme kon door een blessure jammer genoeg niet turnen in Gent, maar onze topmeisjes Gaelle Mys en Aagje Vanwalleghem waren wel op het appel. Mys turnde grond en balk en werd door haar fanclub overstelpt met knuffelbeertjes. Vanwalleghem kwam in actie aan de brug en deed in primeur haar nieuwe grondoefening, waarin ze voor het eerst een dubbelgestrekte salto neerzette.

Ook twee absolute favorieten voor een olympische medaille volgend jaar in Peking waren present in Gent. De Roemeense Steliana Nistor, allround vice-wereldkampioene, demonstreerde haar klasse aan de brug en op de balk. De Oekraïense Alina Kozich, olympisch kampioen met het meisjesteam en allround Europees brons, turnde aan balk en grond. En omdat ze zondag 20 wordt, kreeg ze een cadeautje van Gymbo en zong heel de zaal happy birthday voor haar.

Feest in het Kuipke dus. Een echt turnfeest en dat ook nog dankzij drie topoefeningen van Anna Bessonova (wereldkampioene ritmische gymnastiek), een prachtige showact van Ingrid Swaelens en Régis Lenoy rond een mast en zeilen, het groepsnummer Crescendo van de toestelturners van de Topsportschool en de basisscholen voor Topsportbeloften en het afsluitende groepsnummer Top Acrobatic Mix van het Topsportcentrum Acrobatische Gymnastiek Gent.
Vorige berichten
11-12-2007 Tickets nog verkrijgbaar aan de dagkassa's!
04-12-2007 Olympisch kampioen Jordan Jovtchev bevestigt deelname!
27-11-2007 Wereldtop present, niet te missen!
Editie 2007: 15/12