U bezoekt momenteel editie 2011

→ Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Vervecken: 'Spankracht blijft behouden'
De GvA-trofee veldrijden krijgt niet enkel een nieuwe naam, maar ook een nieuwe formule. Volgens Erwin Vervecken wordt er absoluut niet geraakt aan de spankracht.
Erwin Vervecken: 'De top zes van dit jaar zou niet veranderen'
De GvA-trofee veldrijden staat al jaren garant voor nieuwigheden en innovaties in de veldritwereld. Volgend seizoen zal de eindklassering niet meer opgemaakt worden op basis van het aantal punten, maar wel op de tijden van de renners. "Dit is geen nieuw idee, vorig jaar tijdens een brainstormsessie was er al eens sprake van een nieuwe klassering. Ik begrijp dat de traditionele fans wel even tijd nodig hebben om te wennen aan dit idee, maar de spankracht blijft sowieso behouden. De renners gaan veel minder met tactiek bezig zijn en meer met de wedstrijd. Renners zullen rijden voor de overwinning en niet voor een eventuele tweede of derde plaats", aldus cordinator veldrijden bij Golazo Sports Erwin Vervecken.

"Deze beslissing is uiteraard niet snel snel gemaakt. We hebben tal van simulaties gemaakt op basis van verschillende factoren. Telkens kregen we hetzelfde resultaat. De top zes van dit jaar zou ook ook gewoon de top zes zijn in de nieuwe formule. De zogenaamde zware moddercrossen krijgen geen extra voordeel. Omdat er ook onderweg en aan de finish bonificiaties te verdienen vallen. De tijd dat een renner won met meer dan drie minuten voorsprong bestaat niet meer. In de zware cross van Baal won Sven Nys met 45 seconden op Pauwels, tijd die Pauwels nam op de Koppenberg. Uiteraard worden er de komende maanden hier en daar nog enkele aanpassingen gedaan. Zo een eerste jaar is altijd een leerproces."

Ook de maximumgrens van vijf minuten tijdverlies is een bewuste keuze. "Vijf minuten verlies komt overeen met een opgave. Sven Nys verloor 25 punten door zijn opgave in Essen, dat is gelijk aan vijf minuten tijd in het klassement."

RENNERS POSITIEF

De renners zelf zijn alvast in de wolken met het idee. "Ik vrees enkel dat we geen tijd meer gaan hebben om te vieren aan de finish. Iedereen zal blijven rijden voor elke seconde", aldus wereldkampioen Niels Albert met een kwinkslag.
Nieuwe veldrittrofee wordt klassement op tijd
Met de prijsuitreiking in Antwerpen kwam er maandagavond een einde aan de 25ste editie van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, de laatste onder die naam en met de huidige formule.
De GvA Trofee verdwijnt, want er werd een overeenkomst voor drie jaar bereikt met een nieuwe titelsponsor, die later bekendgemaakt zal worden. Gazet van Antwerpen wordt levenslange mediapartner.

Organisator Golazo zorgt in het seizoen 2012-2013 voor een primeur. De Trofee zal meer een rittenkoers worden, met een klassement op tijd in plaats van op punten. Rele verschillen aan de finish, met een plafond van vijf minuten, worden verrekend in het klassement. Bij  de tussenspurt en aan de finish zullen ook vijftien, tien en vijf bonificatieseconden te verdienen zijn voor de top drie.

"Dit kan werken", was de eerste reactie van Zdenek Stybar. "Zelf zal ik volgend seizoen weliswaar een buitenstaander zijn, maar het heeft iets. De mannen van de zware crossen zijn wel in het voordeel. In snellere wedstrijden blijven de verschillen immers kleiner."

Kevin Pauwels kreeg de winnaarscheque van 26.000 euro toegestopt. Nummer twee Zdenek Stybar mocht ook niet klagen. Naast de 18.000 euro voor de tweede plaats moest hij ook nog het podium op als winnaar van het tussensprintklassement en als laureaat van het Belgacom  Snelste Ronde-klassement, goed voor nog tweemaal 2.500 euro.

Belofte Lars van der Haar, dit seizoen winnaar van alle klassementen, Daphny van den Brand, voor de vierde keer in vijf edities laureate bij de vrouwen, en nieuweling Yannick Peeters werden gehuldigd in de andere categorien.


Albert: 'Gebrand op winst'
Niels Albert pakte in Oostmalle de slotmanche van de GvA-Trofee en was daar heel blij mee. Ook voor Kevin Pauwels was het een mooie dag.
Wereldkampioen Niels Albert heeft het seizoen in schoonheid afgesloten. Hij was de beste in de GvA-Trofee in Oostmalle. "Ik was bijzonder gebrand op deze overwinning", aldus de wereldkampioen. "Die motivatie en een goeie dag hielpen mij aan de winst. Ik overbrugde alleen de kloof op Pauwels en Stybar en ging er achteraf alleen vandoor. De laatste twee ronden ben ik voluit gegaan. Winnen als wereldkampioen en het seizoen zo afsluiten is altijd prettig en belangrijk. Zeker na twee heel zwakke weekends. Door mijn tegenslagen ben ik wel niet de man van het seizoen, maar ik won wel de belangrijkste en mooiste wedstrijd van het jaar."

Zo zette Niels Albert Sven Nys nog fel onder druk voor de laatste podiumplaats. Maar Nys zou Nys niet zijn als hij zijn moment niet zou uitkiezen om die derde plaats uit de brand te slepen. "Mijn eerste doel was natuurlijk om de wedstrijd te winnen. Maar ik kwam al snel tot de vaststelling dat dat niet zou lukken. Daarvoor zat ik niet in de goede positie. Maar ik ben nooit in paniek geweest. In zo'n omstandigheden komt het er op aan om je verstand te gebruiken. Ik hield me daarom rustig achteraan in ons groepje om op het gepaste moment toe te slaan voor de vierde plaats. Ik wist dat die plaats goed was om mijn podiumplaats in de GVA-trofee te redden. Zonder mijn derailleurbreuk in Essen deed ik tot vandaag nog mee voor de eindwinst."

'REKENDE OP HERGROEPERING'

Zdenek Stybar is er dan weer niet in geslaagd om Kevin Pauwels nog van zijn voetstuk te halen en eindwinnaar te worden in de GVA-Trofee. "Nochtans heb ik er alles aan willen doen, maar het is me niet gelukt", zuchtte Stybar. "Ik pokerde misschien te veel. Ik wilde zowel de wedstrijd winnen als de eindzege pakken in de GVA-Trofee. Ik reed het gat dicht op Pauwels en rekende toen op een hergroepering, maar die kwam er niet."

Dus was Pauwels de grote winnaar. Met eindwinst in Wereldbeker en GVA-Trofee en als nummer één op de wereldranglijst mag hij zich gerust de man van het seizoen noemen. "Het werd inderdaad een prachtig seizoen", gaf Pauwels toe. "Ik won mooie crossen." Voor de start van de slotmanche van de GVA-Trofee was Zdenek Stybar nog een bedreiging voor Pauwels. "Het was daarom niet onbelangrijk om bij de tussenspurt zoveel mogelijk punten te sprokkelen", vertelde hij na afloop. "Dat bracht me in een nog gunstiger positie voor de eindwinst. Albert en Stybar waren naar het einde toe sterker dan ik, maar dat maakte niet veel meer uit. De GVA-Trofee was toch op zak. Voor mij het belangrijkste."

Van den Brand neemt afscheid in schoonheid
Woensdag rijdt ze nog in Hasselt de Indoorcross en dan gaat de fiets definitief aan de kant. Hoewel, met haar bedrijf Cycling Experience zal ze nog heel veel met fietsen te maken krijgen.
Haar grote wens is nu moeder worden. Officieel nam Daphny van den Brand gisteren in Oostmalle afscheid van de actieve veldritsport. "Hasselt is spielerei. Oostmalle was mijn laatste officile wedstrijd",zei de kleine Nederlandse glunderend.

Want glunderen deed ze. En terecht. Ze nam afscheid in schoonheid met een dubbelslag: winnaar van de wedstrijd en eindlaureate van de GVA-Trofee. Met Marianne Vos ging Van den Brand al in de eerste ronde op pad en onder hun beiden fietsten ze de rest van de wedstrijd aan de leiding en de achtervolgers op een respectabele achterstand. Iedereen was er van overtuigd dat de veel snellere Vos het pleit zou winnen in de spurt. Tot verbazing van velen klopte de kleine Brabantse de wereldkampioene.

Een cadeau, Vos? "Nee hoor, in de sport worden geen geschenken uitgedeeld", ontkende ze met klem. "Ja", glimlachte Van den Brand. "Marianne heeft de hele wedstrijd hard aan de leiding gefietst. Ze vroeg regelmatig om ook wat kopwerk te doen, maar om een kans op winst te maken, mocht ik me daartoe niet laten verleiden. Ik moest zo lang mogelijk in haar wiel blijven. En keer drong ze me de kop toch op en demarreerde ze. Maar ik had net genoeg in me om te counteren."
 
Van den Brand mocht twee keer op het podium: als winnares van de wedstrijd en van de GVA-Trofee. Op het podium wachtte haar nog een verrassing: een viering van haar collega's met een grote taart als afscheidsgeschenk.Niels Albert wint, eindzege voor Pauwels
Niels Albert heeft de GvA-Sluitingsprijs in Oostmalle op zijn naam geschreven. De eindzege voor Kevin Pauwels kwam nooit in gevaar.
Pauwels werd derde en stak zo de eindzege in de GVA-trofee op zak. (foto belga)


Pauwels
had in de Sluitingsprijs in Oostmalle, de laatste manche van het  seizoen in de GvA Trofee, genoeg aan een derde plaats om de eindzege veilig te stellen. De zege ging in Oostmalle naar wereldkampioen Niels Albert (BKCP-Powerplus). Zdenek Stybar (Omega Pharma-Quick.Step) werd tweede.

Wereldbekerwinnaar Pauwels had voor de start van de Sluitingsprijs twaalf punten voorsprong op Tsjechisch kampioen Stybar, de enige die de Kempenaar nog kon bedreigen in de strijd voor de eindzege. De 27-jarige Pauwels wou er dan ook een harde cross van maken en ging in  de beginfase als een bezetene tekeer. Enkel Stybar kon volgen, pas iets over halfweg koers slaagde Niels Albert erin om de kloof met de leiders te dichten.

Stybar demarreerde vervolgens als eerste, maar Albert remonteerde onmiddellijk en kon zo solo naar zijn achtste overwinning van het seizoen rijden, zijn eerste in de regenboogtrui.  Stybar moest vrede nemen met de tweede plaats, Pauwels werd derde en pakte zo voor de eerste keer de eindzege in de GvA Trofee. Stybar eindigt op de tweede plaats in de eindstand. Belgisch kampioen Sven Nys  (Landbouwkrediet) had aan een vierde plaats in Oostmalle genoeg om zijn derde plaats in de eindstand veilig te stellen.

Op de erelijst van de GvA Trofee Veldrijden volgt Pauwels Sven Nys op, die voor het eerst sinds 2005 de eindzege in de GvA Trofee niet kon binnenhalen.

Wietse Bosmans sluit seizoen af met knappe solo
Belgisch kampioen Wietse Bosmans heeft zijn seizoen in schoonheid beindigd door in Oostmalle uit te pakken met een knappe solo. Arnaud Jouffroy werd tweede.
In de sprint voor de derde plaats versloeg Micki van Empel wereldkampioen Lars van der Haar, die wel eindwinnaar is van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden voor beloften. David van der Poel startte het best, maar al snel werd hij aan de kop afgelost door Bosmans, die er vervolgens een solotocht tot de finish van maakte.

Jouffroy reed even later weg uit een achtervolgend groepje met verder Van der Haar, Jens Adams en Van Empel. De Fransman bleef constant op een vijftiental seconden hangen, maar kwam nooit echt in de buurt van de Belgische kampioen. Van der Haar kende niet zijn beste dag, maar zijn eindzege stond vooraf al zo goed als vast. De Nederlander won dit seizoen alle kampioenschappen en klassementen.

"Vandaag wilde ik nog eens bewijzen dat ik bij de beteren ben als het om echte cross gaat", zei Bosmans. "Vorige week was ik wat gerriteerd na het tactische gedoe in Middelkerke. Bewust gooide ik er hier meteen de beuk in, daarna volgde een tijdrit van 45 minuten. Als je een hele wedstrijd lang vijftien seconden voor een jagend groepje kan blijven, ben je de sterkste. Gisteren had ik nog afgezegd voor de Caubergcross omdat ik wat last had van keelpijn. Deze cross was sowieso veel belangrijker voor mij. Ik ben tevreden van mijn seizoen. Ik ben Belgisch kampioen, in het WK en alle klassementen werd ik tweede. Volgend seizoen mag ik nog wat hoger mikken. Zonder een overvloed aan pech in Baal had ik deze trofee misschien nu al kunnen winnen, maar tegenslagen horen er nu eenmaal bij."
 
"Wietse was vandaag heel sterk", erkende Lars van der Haar met een pijnlijke grimas nadat hij tijdens de wedstrijd zijn linkerschouder had gestoten en bezeerd. "Ik heb twee ronden lang geprobeerd om de kloof te dichten, maar heb me daarbij opgeblazen. Op dat moment voelde ik duidelijk de inspanningen van zaterdag in Valkenburg. Nu goed, aan een negende plaats had ik sowieso genoeg om de eindzege te pakken, maar ik vond niet dat ik het als wereldkampioen kon maken om rustig in het groepje te gaan zitten en als een dooie mus rond te rijden. Daarom bleef ik het beste van mezelf geven. In de sprint zat er dan ook niets meer in de benen. Ik zit er wel wat mee dat ik niet op het podium sta, maar het feit dat ik dit seizoen alles heb gewonnen qua titels en klassementen maakt veel goed."Van der Poel weer niet te stuiten
Zoals zo vaak stond er ook in Oostmalle bij de junioren geen maat op Mathieu van der Poel. En ronde duldde hij de concurrentie nog in zijn wiel om dan in de tweede ronde definitief afstand te nemen.
Van Aert kreeg snel het gezelschap van Daan Soete en Yorben Van Tichelt, maar zelfs met vereende krachten lukte het niet om de kloof van zes seconden dicht te rijden. Integendeel, de wereldkampioen was ontketend en reed steeds verder weg van zijn achtervolgers, waar Van Tichelt in de vierde ronde de rol moest lossen. Terwijl Van der Poel zijn winst uitbouwde tot twintig seconden, profiteerde Van Aert van een klein foutje in het zand van Soete om de Belgische kampioen achter te laten en naar de tweede plaats te snellen. Mathieu van der Poel sloot zijn seizoen af met 26 overwinningen.

"Het is mooi geweest", knikte de zoon van Adrie. "Ik heb maar van n ding spijt, dat ik in Ruddervoorde achteraan moest vertrekken. Maar achteraf heb ik heel veel teruggekregen. Hier nam ik in de eerste ronde al een kleine voorsprong in een loopstrook, maar het echte verschil maakte ik op de rechte stukken op de fiets."
 
Van der Poel blijft ook volgende winter nog junior. "Ik mag nog een heel jaar in de regenboogtrui rijden en dat zal me nog extra motiveren om opnieuw een mooi seizoen te rijden. Mijn keuze staat immers vast: ik kies voluit voor het veld. Dat blijft het hoofddoel."
 
"Er viel weer weinig of niets te beginnen tegen Mathieu", zuchtte Wout Van Aert. "In het begin kon ik hem nog volgen, maar op een zandstrook moest ik een klein gaatje laten en op de rechte stukken was hij toch veel sterker."

In de slotfase ging Van Aert voluit voor de tweede plaats: "Soete maakte een foutje in het zand en daarvan profiteerde ik om van hem weg te rijden naar de tweede plaats. Ik was beter in het zand."

Daan Soete eindigde in Oostmalle als derde. "Ik maakte een foutje in een bocht in het zand. Ik voelde mijn tube wegschuiven, verloor daardoor een tiental meter en die kreeg ik niet meer dicht. Ik houd niet van snelle parcours. Het seizoen is daarmee afgelopen, maar voor mij had het nog even mogen doorgaan."Peeters wint Sluitingsprijs nieuwelingen
Het heeft hem heel veel moeite gekost, maar Belgisch kampioen Yannick Peeters heeft in Oostmalle met winst in de slotmanche ook de eindzege in de GvA-Trofee voor nieuwelingen veroverd.
Pas in de laatste honderden meters ging hij voorbij Stijn Caluw, die al van meteen na de start solo aan de leiding reed. Dat was ook nodig, want ook Caluw had bij een overwinning de eindzege behaald. Dan waren beide renners immers op gelijke hoogte gekomen, maar zou Caluw het als winnaar van de laatste wedstrijd hebben gehaald.

Terwijl Caluw meteen een kloof sloeg, moest Peeters na een mislukte start in de achtervolging. Na n ronde volgde hij op dertien seconden, vervolgens kwam hij terug tot op vijf seconden maar dan bleef hij wat hangen. Caluw leek op weg naar dag- en eindwinst, maar in n van de laatste zandstroken slaagde Peeters er alsnog in om de kloof te dichten en zelfs weg te rijden van Caluw.

"Man, ik ben diep moeten gaan", hijgde Peeters lang na. "Ik raakte niet meteen in mijn klikpedaal en dook zowat als tiende het veld in. Caluw gaf uiteraard alles en ik moest heel hard jagen. Toen ik de kloof had gehalveerd, moest ik even op adem komen. In de slotronde had ik het geluk dat ik in n van de zandstroken tot het einde kon rijden, waar Stijn moest overschakelen op lopen. Ik heb niet geaarzeld en heb eigenlijk meteen mijn sprint ingezet. Bij het opdraaien van de laatste rechte lijn had ik een tiental meter en was de buit binnen. Dit is mijn negentiende zege van het seizoen en na zo'n superjaar is het uiteraard leuk om ook het enige klassement bij de nieuwelingen binnen te halen."

Stijn Caluw moest toch even de ontgoocheling verbijten. "Als je er zo dicht bij bent, is het natuurlijk zuur om het alsnog te moeten afgeven", verklaarde hij. "Door de zwakke start van Peeters kreeg ik vandaag een unieke kans om de eindzege te veroveren. Ik ben dan ook meteen vol doorgegaan. Naar het einde toe raakte ik wat vermoeid. Het zorgde er wellicht mee voor dat ik er niet meer in slaagde om de zandstrook tot het einde door te fietsen. Yannick slaagde daar wel in en het feit dat hij in mijn spoor kwam, sneed me toch ook wat de benen af. Ik kan mezelf eigenlijk niet veel verwijten. Ik heb er alles aan gedaan, maar ik had iets verder moeten kunnen uitlopen."Kevin Pauwels voor tweede vette prijs
In Oostmalle valt het doek over het seizoen. In de internationale sluitingsprijs wordt met de GvA Trofee dan ook het laatste klassement afgesloten. Kevin Pauwels, al winnaar van de Wereldbeker, staat er uitstekend voor om een tweede vette prijs binnen te halen.

Pauwels is op weg om met de GvA Trofee zijn tweede klassement van het seizoen te winnen. (foto belga)
Pauwels moet in Oostmalle maar met n renner rekening houden, Tsjechisch kampioen Zdenek Stybar. Die begint er zondag aan met twaalf punten achterstand. Pauwels heeft dan ook wat speelruimte. Zelfs als Stybar na twee ronden de tussensprint wint en ook winnaar van de dag wordt, heeft Pauwels zonder punten in de tussensprint nog genoeg aan een vierde plaats om de eindzege veilig te stellen. Laat Stybar ergens iets liggen, dan kan Pauwels nog een pak meer concurrenten tussen hun beide laten finishen.

En toch kan Pauwels nog niet helemaal gerust zijn. Als de waardeverhoudingen van vorige week in Middelkerke een maatstaf zouden zijn, kan het nog nipt worden. Daar was Stybar de sterkste man in koers, terwijl Pauwels een wat mindere dag kende. Bovendien zal Stybar zondag in tegenstelling tot alle anderen niet de Caubergcross van zaterdag in de benen hebben.

Bij de beloften is wereldkampioen Lars van der Haar zo goed als zeker van de eindwinst, waarmee hij dit seizoen meteen alle klassementen en titels zou veroveren. Zelfs als naaste concurrent Wietse Bosmans zondag wint, kan Van der Haar genoegen nemen met een negende plaats.

Meer spanning is er bij de nieuwelingen, waar Belgisch kampioen Yannick Peeters een voorsprong van drie punten verdedigt ten opzichte van Stijn Caluw.

Bij de vrouwen ten slotte kan de afscheid nemende Daphny van den Brand zich opmaken voor een vierde eindzege in vijf edities. Sanne Cant, de winnares van vorig jaar, moet immers elf punten goedmaken. Nagenoeg onmogelijk, ook al omdat Cant vorige week moest afrekenen met ziekte.

Meeusen: 'Op ijs altijd in mijn sas'
Tom Meeusen voelde zich in zijn sas op de Krawatancross. "Ik heb ervan genoten. Wedstrijden op ijs vind ik altijd de mooiste", aldus de winnaar.
Tom Meeusen genoot van de Krawatencross. (foto belga)

Het spurtje dat Tom Meeusen er aan het eind van een spannende finale uitperste, was er n om in te lijsten. Hij draaide op kop de laatste rechte lijn in, trok zich op gang en ontwikkelde zo'n hoge snelheid dat iedereen uit de kopgroep in zijn wiel sneuvelde. De talentvolle Meeusen toonde niet alleen zijn snelle benen, de jonge man heeft ook lef. Op de laatste technische strook liet hij zich niet ringeloren. Integendeel, in het wringwerk met Nys haalde Meeusen de bovenhand.

"Ik ging inderdaad in de clinch met Nys", verduidelijkte Meeusen. "Ofwel legde ik het af tegen Sven en liet ik hem voorbij, ofwel weerde ik me om op kop richting spurt te trekken. Ik koos voor het laatste, hoewel ik niet zeker was dat ik het zou halen."

"Toegegeven, het gevecht met Nys tussen de bomen was er n op het scherp van de snee. Misschien op het randje. Ik heb me daarom ook onmiddellijk bij hem verontschuldigd. Maar Sven neemt me niets kwalijk. Het zijn koersomstandigheden."

Omstandigheden die Meeusen wel liggen. De man uit Essen toonde al vaker zijn technische begaafdheid. "Op ijs voel ik me altijd in mijn sas?, lachte hij. "Zowat iedereen weet dat intussen wel. Voor de start hoorde ik links en rechts "Tom het is vandaag voor u". Leuk om dat te horen, maar tegelijkertijd brengt dat extra druk mee. Maar goed, voor mij mag er een heel seizoen op sneeuw en ijs gereden worden. Het winterweer mag gerust nog even aanhouden." 

PAUWELS: 'NOG ALTIJD MOOIE VOORSPRONG' 

Kevin Pauwels eindigde in Lille in het wiel van Zdenek Stybar als derde. Stybar, die n puntje meegraaide bij de tussenspurt, loopt daarmee drie puntjes in op Pauwels, maar op Nys diept hij zijn leidersplaats uit tot 30 punten. Voor de eindwinst in GVA-Trofee gaat het met n wedstrijd te gaan nog alleen tussen Pauwels en Stybar. Pauwels zit evenwel nog steeds in een comfortabele positie. "Opdracht volbracht", vertelde Pauwels na afloop. "Ik heb nog altijd een mooie voorsprong."

De manier waarop Pauwels de wedstrijd aanpakte, leek erop dat hij alleen zijn leiderspositie wilde veiligstellen. Hij was nauwelijks uit de buurt van Nys en Stybar weg te slaan. "Toch was ik met het oog op eindwinst niet echt bezig", aldus Pauwels. "Ik wilde hier ook de dagzege. Maar ik heb veel krachten verbruikt om Stybar terug te halen. Bovendien ging het er op het einde heel heftig aan toe. Het was wringen en kwakken en dat is niet bepaald mijn sterkste punt." 

NYS: 'SCHAKELFOUT IN DE SPRINT' 

Sven Nys verspeelde in Lille zijn laatste kans om zichzelf op de erelijst van de GVA-Trofee op te volgen en voor de negende keer de eindwinst in de wacht te slepen. De Belgische kampioen geraakte in de sprint niet verder dan een vierde plaats. "Een schakelfout is daar de oorzaak van", lichtte hij toe. "Door de dikke handschoenen die ik droeg, viel de ketting vooraan op mijn binnenblad van 39 tandjes. In zo'n omstandigheden mag je nog met een 13 of 12 achteraan spurten, je komt er gewoon niet aan te pas. Je ontwikkelt een hoge beensnelheid, zonder de gewenste winst op te leveren."

In de slotfase vocht Nys een robbertje uit met Tom Meeusen. "Ik wilde Tom verschalken, maar hij haalde de bovenhand. Het ging er wel hard tegen hard aan toe. Ik slaagde er nog wel in om in tweede positie aan de spurt te beginnen. Ideaal, maar door de schakelfout had ik geen versnelling meer in de benen."

Nys steekt het niet weg dat hij graag zijn ploegmaat Sven Vanthourenhout zag winnen. "Het zag er op een bepaald moment heel mooi uit voor Sven. Ik dacht echt dat het prijs ging zijn voor hem. Jammer genoeg besliste die pijnlijke val er anders over." 

STYBAR: 'VERBAASD DOOR MIJN PRESTATIE' 

Zdenek Stybar is nog de enige die een bedreiging kan vormen voor Kevin Pauwels. De tweevoudige wereldkampioen kruipt met zijn tweede plaats opnieuw wat dichter bij de leider. Stybar stond nochtans verbaasd dat hij alleen voor Tom Meeusen de duimen moest leggen. "Ik voelde me in het begin van de race niet te best"?, verduidelijkte hij.

"Slechte benen. De bloedtests die ik in de loop van de voorbije week liet afnemen, waren ook niet erg hoopgevend. In het beste geval verwachtte ik een toptwintigplaats. Naarmate de wedstrijd vorderde, kwam er echter beterschap. Ik begon stilaan aan een toptienplaats te denken. En in de slotronde liep het zelfs zo goed dat ik aan winstkansen dacht. Ik probeerde in tweede positie de laatste rechte lijn in te draaien, maar Nys was me te vlug af. In de spurt zelf ging ik Sven voorbij, maar Meeusen remonteren zat er niet meer in. Al bij al ben ik toch tevreden over mijn prestatie. In het begin van de wedstrijd had ik dat nooit durven denken."Meeusen sprint naar zege in Lille
Tom Meeusen heeft zijn ontgoocheling van de vierde plaats in het WK, waar een koprol in de slotronde hem een medaille kostte, weggespoeld met een knappe zege in de Krawatencross in Lille. Kevin Pauwels blijft leider in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, met twaalf punten voorsprong op Stybar.
Meeusen klopt Stybar en Pauwels op de meet. (foto belga)

Sinds zijn spraakmakende zeges in de Superprestige in Gieten en de Wereldbeker in Kalmthout eind 2010 had Meeusen geen cross meer gewonnen, maar verleerd hoe je een finale naar je hand moet zetten was de Essenaar duidelijk niet. Met heel veel lef eiste hij in de slotronde in enkele lussen al lopend de koppositie op om vervolgens op een smalle strook even te recupereren en dan van ver vol de sprint aan te gaan. Noch Stybar, noch Pauwels, noch de op een te klein verzet sprintende Nys slaagden er nog in om hem te passeren. Eentje om in te kaderen voor Meeusen.

In het begin van de wedstrijd hadden de mannen van de tweede lijn wat ruimte gekregen. Zo reden Dieter en Sven Vanthourenhout, Jim Aernouts en Radomir Simunek een tijd op kop, maar gaandeweg kwamen ook de echt grote namen naar voren. Stybar, Pauwels, Nys, Albert, Meeusen, Bart Aernouts, Mourey, Meisen... Allemaal kwamen ze aansluiten.

Sven Vanthourenhout bleef het proberen, nu met Meeusen als gezel. De reactie van Stybar was het sein voor Pauwels en de anderen om ook weer te verdapperen, zodat alles nogmaals samentroepte en de finale werd aangevat met een heel ruime kopgroep.

Nys gunde zijn ploeggenoot Sven Vanthourenhout, woensdag al winnaar in Maldegem, duidelijk een nieuwe en dit keer grote zege en liet in de op twee na laatste ronde achter diens rug het gat vallen. Albert doorzag het gevaar en ging in de achtervolging, maar echt veel naderen deed hij niet en toen Nys andermaal de koppositie van het pelotonnetje opeiste, kon Vanthourenhout weer wat verder wegrijden.

In de voorlaatste ronde ging hij echter onderuit, zodat zijn bonus in n klap verloren ging en we met een zevental leiders aan de laatste ronde begonnen. Het groeide uit tot een felle strijd, waarbij werkelijk naar elke bocht werd gesprint. Uiteindelijk gaf de vinnigheid van lefgozer Meeusen de doorslag.

In het klassement van de GVA Trofee blijft Pauwels leider met 154 punten. Met enkel nog de slotmanche in Oostmalle te gaan is Stybar met 142 punten de enige die hem nog van de eindzege kan houden. Nys is met 124 punten derde.GVA Trofee Lille - elite
1. Tom Meeusen (Essen/Telenet-Fidea) 1u02:07
2. Zdenek Stybar (Tsj)
3. Kevin Pauwels
4. Sven Nys;
5. Niels Albert 0:01;
6. Radomir Simunek (Tsj) 0:02;
7. Marcel Meisen (Dui);
8. Sven Vanthourenhout 0:03;
9. Vincent Baestaens 0:09;
10. Francis Mourey (Fra) 0:10


Klassement GVA Trofee
1. Kevin Pauwels (Kalmthout/Sunweb-Revor) 154 punten
2. Zdenek Stybar (Tsj) 142
3. Sven Nys 124
4. Niels Albert 114;
5. Tom Meeusen 98;
6. Bart Wellens 85;
7. Bart Aernouts 72;
8. Sven Vanthourenhout 71;
9. Klaas Vantornout 70;
10. Rob Peeters 67


Vos wint ook in Lille
De Krawatencross in Lille kreeg met Marianne Vos, Daphny van den Brand en Sanne Cant hetzelfde podium als het WK in Koksijde. Van den Brand staat nu dicht bij eindwinst in de GVA Trofee.
Marianne Vos. (foto belga)
Als ze komt, is het om te winnen. En Marianne Vos deed dat nog maar eens in Lille, na een spannend duel met Daphny van den Brand dat ze pas in de voorlaatste ronde in haar voordeel beslechtte. 

Tot dan had Van den Brand zich een stevige concurrente getoond van Vos. Half koers was Van den Brand zelfs even weggereden van Vos, maar in de kortste keren maakte de wereldkampioene het kloofje van vier seconden weer goed.

Sanne Cant, al snel aan de rekker, moest door de versnelling van Van den Brand definitief afhaken. "Op de technische stukken maakte ik telkens weer wat goed, maar op de weg naar de aankomst moest ik steeds weer inboeten", legde de Belgische kampioene uit. "Het tempo vooraan lag net iets te hoog voor mij. Voor mij kwam het er vooral op aan om mijn derde plaats te consolideren."

Dat tempo werd in de tweede koershelft volledig bepaald door Vos, die op die manier Van den Brand afschudde. "Daphny maakte een slipper en van die gelegenheid maakte ik gebruik om nog wat harder op de pedalen te duwen", vertelde Vos. "In de slotronde liep ik verder weg van Daphny. Eigenlijk jammer dat ze afscheid neemt. Ze toont nog altijd dat ze niet versleten is."
GVA Trofee Lille - vrouwen
1. Marianne Vos (Ned) 41:14
2. Daphny van den Brand (Ned) 0:29
3. Sanne Cant 1:12
4. Sanne van Paassen (Ned) 1:42;
5. Nikki Harris (GBr) 1:45;
6. Arenda Grimberg (Ned) 1:50;
7. Helen Wyman (GBr);
8. Pavla Havlikova (Tsj) 2:20;
9. Sabrina Stultiens (Ned);
10. Sophie de Boer (Ned) 2:55;


Tussenstand GVA Trofee
1. Daphny van den Brand (Ned) 102 punten
2. Sanne Cant 91
3. Nikki Harris (GBr) 90
4. Marianne Vos (Ned) 75;
5. Sanne van Paassen (Ned) 73;
6. Sophie de Boer (Ned) 72;
7. Gabriella Day (GBr) 62;
8. Helen Wyman (GBr) 53;
9. Pavla Havlikova (Tsj) 52;
10. Reza Hormes-Ravenstijn (Ned) 50;Daelmans wint Sterrencross
Erwin Vervecken leek zijn favorietenrol te zullen waarmaken op de Sterrencross in Lille, tot hij over de kop ging. Arne Daelmans profiteerde en reed als eerste over de finish.
Arne Daelmans. (foto belga)
Ook de ex-crossers en andere BV's moesten in Lille de vriestemperaturen trotseren in de Sterrencross, ten voordele van de Mucovereniging. Erwin Vervecken leek zijn favorietenrol te zullen waarmaken, tot hij over de kop ging.

Enkele jaren geleden weerhield hem dat niet om in Hooglede-Gits alsnog naar de wereldtitel te rijden, nu smakte hij een pak harder tegen de grond en moest hij toch even bekomen. Arne Daelmans profiteerde en reed als eerste over de finish.

Paul Herygers liet zich eveneens opmerken. Hij sloeg eerst een lusje over, daarna reed hij aan de zijde van Gabor Schneider, de Hongaar die hem in het WK van 1994 in Koksijde eventjes hielp in zijn achtervolging op Richard Groenendaal, naar de finish.

Bosmans pakt revanche
Wietse Bosmans heeft n week na de nipte nederlaag in het WK revanche genomen door na een knappe solo de Krawatencross in Lille te winnen. Wereldkampioen Lars van der Haar werd tweede.
Wietse Bosmans. (foto belga)
In de eerste ronde duldde Bosmans nog het gezelschap van Van Empel en Arnaud Jouffroy, maar een ronde later begon hij al aan een solo. Van der Haar, niet al te best gestart, had enkele ronden nodig om in het spoor van Van Empel en Jouffroy te raken. Hij nam vervolgens even het commando, maar toen hij niet naderde op Bosmans concentreerde hij zich van dan af op de tweede plaats.

Ook Gianni Vermeersch kwam zich nog mengen in die strijd, maar uiteindelijk was Van der Haar achter Bosmans toch de beste, voor Van Empel, Vermeersch en Jouffroy.

Lars van der Haar neemt wel de leiding in de Gazet van Antwerpen Trofee over van Micki van Empel. De wereldkampioen is zo goed als zeker van eindwinst, want Van Empel en Bosmans volgen op negen punten en moeten in tegenstelling tot Van der Haar bovendien nog een resultaat laten vallen.

Wietse Bosmans toonde zich heel tevreden. "Dit doet enorm deugd na de ontgoocheling van het WK", zei de Belgische kampioen. "Veel wakker gelegen heb ik niet, dankzij de slaappillen. Ik heb de voorbije week nog veel gedacht aan Koksijde. Als je er in eigen land zo dicht bij bent, is het zuur als je verliest. En dan komt er nog allerlei commentaar bovenop. Zo hoorde ik hier en daar dat ik in het begin was moeten wegrijden. Zou kunnen, maar dan had ik ook mezelf kunnen tegenkomen. Anderen zeiden dan weer dat wat meer lef, zoals Sanne Cant bij de vrouwen, me wellicht de wereldtitel had opgeleverd. Maar vraag is hoe ver je daarin kan gaan. Ach, het WK is voorbij en het resultaat zal niet meer veranderen. Vandaag ben ik vooral blij dat ik voor het eerst kon winnen in de Belgische driekleur. Ik heb er bewust voor gekozen om meteen in de aanval te gaan. Zo wat glibberen en schuiven ligt me wel. Ik had snel een kloof en bouwde die uit tot een kleine halve minuut. Daarna reed ik mijn eigen tempo, zonder risico's te nemen.

Ik was niet echt slecht weg, maar op de eerste stroken in het veld waren er die meer risico's wilden nemen", zei Van der Haar. "Zo zakte ik wat weg en moest ik achtervolgen. Het was me al snel duidelijk dat Wietse te ver weg was. Daarom concentreerde ik me op de tweede plaats en de leiding in de Gazet van Antwerpen Trofee."

GVA Trofee Lille - Beloften
1. Wietse Bosmans (Kalmthout/BKCP-Powerplus) 44:16
2. Lars van der Haar (Ned) 0:27
3. Micki van Empel (Ned) 0:28
4. Gianni Vermeersch 0:30;
5. Arnaud Jouffroy (Fra) 0:32;
6. Michael Vanthourenhout 0:34;
7. Tijmen Eising (Ned) 0:40;
8. Sven Beelen 0:45;
9. Laurens Sweeck 1:05;
10. David van der Poel (Ned) 1:20


Tussenstand GVA Trofee
1. Lars van der Haar (Ned/Rabobank) 116 punten
2. Micki van Empel (Ned) en Wietse Bosmans 107
4. Jens Adams 81;
5. Vinnie Braet en Tijmen Eising (Ned) 71;
7. Corn van Kessel (Ned) 69;
8. Gianni Vermeersch 63;
9. Michael Vanthourenhout 61;
10. David van der Poel (Ned) 55Vorige berichten
04-02-2012 Van Tichelt klopt wereldkampioen Van der Poel
Gianni Van Donink wint, Yannick Peeters nieuwe leider
02-02-2012 Hongaarse 'helper' Herygers in Sterrencross Lille
Albert wil draad van competitie weer oppikken
01-02-2012 Jeugdinitiatie Lille is met meer dan 350 deelnemers groot succes
Partners
  •             
  •             
  •             
  •             
  •             
  •