U bezoekt momenteel editie 2009 van de GVA Trofee.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Lees de reacties uit Oostmalle
Wat hadden Bart Wellens, Sven Nys, Zdenek Stybar, Niels Albert, Klaas Vantornout en Erwin Vervecken te vertellen na de Sluitingsprijs in Oostmalle? Lees het hier!
Bart Wellens: "Dit doet enorm veel deugd"

Bart Wellens: 'Ik ben blij dat ik nog een antwoord heb kunnen geven op de vele kritiek, zoals dat ik onterecht naar het WK mocht. '
Met de Sluitingsprijs in Oostmalle, waar hij ook in 2001 al eens de beste was, won Bart Wellens voor het eerst sinds 22 november 2008 in Hasselt nog eens een manche van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden. Bijna twee seizoenen bleef hij dus zonder grote zege, want ook in Superprestige, Wereldbeker en kampioenschappen bleef zijn palmares sindsdien leeg.

"Dit is schitterend natuurlijk", zei Wellens met een brede lach op het gelaat. "In de aanvangsfase heb ik me wel wat moeten forceren om in het spoor van Nys te blijven. Ik wist echter dat hij enkel voor de punten zou rijden en dat het zo goed als zeker zou stilvallen op het moment dat hij bij Stybar zou komen. Doorbijten was dus de boodschap. Het draaide uit zoals ik had verwacht en ik heb dan ook alles op alles gezet om zo snel mogelijk een grote kloof te slaan."
 
"Ik moet zeggen dat de wedstrijd vervolgens nog heel lang duurde, maar deze zege doet enorm veel deugd. Na mijn ziekte blijft het een seizoen om snel te vergeten, maar nu kan ik toch met een goed gevoel de winter in. Ik ben blij dat ik nog een antwoord heb kunnen geven op de vele kritiek, zoals dat ik onterecht naar het WK mocht. Nu volgt nog een mentaal zware week met de Masters op woensdag en dan het afscheid van Vervecken, maar daarna kunnen we even tot rust komen."

Sven Nys: "Bart demarreerde op het voor mij ideale moment" 

Sven Nys: 'In de slotronde kon ik het zelfs wat laten lopen en genieten.'
Zoals verwacht kwam Sven Nys' zevende eindzege in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden niet echt meer in gevaar. Hij kon het zich zelfs veroorloven om in de laatste rechte lijn uitbundig te genieten. "Nadat ik al twee punten had gepakt in de tussenspurt demarreerde Wellens op het voor mij ideale moment", verklaarde de Belgische kampioen. "Stybar, toen al mijn enige resterende concurrent voor de eindzege, zou als ploegmaat van Bart niet in de achtervolging gaan. Ik moest dus enkel geconcentreerd in de eerste twee, drie posities van ons groepje blijven."
 
"In de slotronde kon ik het zelfs wat laten lopen en genieten. Nee, ik heb hier op geen enkel moment gedacht om voor de dagzege te gaan. Ik ben zo ooit met mijn kop tegen de muur gelopen in Pijnacker, toen ik mee wilde met Groenendaal en op het einde de rekening gepresenteerd kreeg en zo de Wereldbeker verloor. Ik zag Richard hier op zeker moment aan de kant staan en heb toen aan die dag teruggedacht. Dat wilde ik niet opnieuw meemaken. Ik ben tevreden over mijn seizoen. Ik heb vijftien overwinningen waarvan enkele hele mooie en heb in alle klassementen en kampioenschappen meegespeeld."

Zdenek Stybar: "Dit seizoen herhalen wordt moeilijk"

Zdenek Stybar: 'Man, wat een seizoen.'
Zdenek Stybar mag na de nationale titel, het WK, de Wereldbeker en de Superprestige nu ook de tweede plaats in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden op zijn palmares schrijven. Een echt duel met Niels Albert voor die tweede plaats kwam er niet meer. "Ik ben heel tevreden over mijn wedstrijd", stelde de Tsjech. "Ik verzekerde de eindzege in het klassement van de tussensprints, kon de tweede plaats in de trofee vasthouden en heb Bart aan zijn eerste grote zege van het seizoen kunnen helpen. Man, wat een seizoen. Ik had er tijdens de zomer veel voor gedaan, maar dat het zo goed zou worden, dat had ik echt niet verwacht. Dit nog eens herhalen wordt moeilijk."

Niels Albert: "Ik lig er niet wakker van"

Niels Albert: 'Ik trapte naast mijn pedaal en moet zowat als laatste weg zijn geweest.'
Voor de start van de Sluitingsprijs stond Niels Albert nog naast Zdenek Stybar op de tweede plaats in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, maar tot een echt duel om die plaats te behouden kwam het niet. De start verliep al desastreus voor de voormalige wereldkampioen. "Ik trapte naast mijn pedaal en moet zowat als laatste weg zijn geweest", zei Albert.

"Vervolgens kon ik nog vrij snel opschuiven en naderen, maar ik hing wel aan de rekker en toen ik dan ook nog eens een zadelbreuk had, was het helemaal over. Nee, hier lig ik niet wakker van. Vanavond gaan we eens lekker eten en morgen is het een andere dag. Het is waar dat mijn tweede seizoenshelft niet echt goed was, maar dat was grotendeels door omstandigheden. Na mijn ribblessure was het ook mentaal niet meer honderd procent."

Klaas Vantornout: "Vijf minuten groggy" 

Klaas Vantornout: 'Ik zat in een verkeerd spoor.'
Klaas Vantornout sprintte een ronde te vroeg voor de tweede plaats, waarna hij in de slotronde ook nog eens zwaar ten val kwam. "Ik was een vijftal minuten serieus groggy", aldus Vantornout, bij wie een tand zijn lip had doorboord. "Ik zat in een verkeerd spoor, maar de val op zich was niet eens zo erg. Ik kreeg echter een serieuze tik van de over mij buitelende Stybar. Ik denk dat hij mijn hoofd met zijn schoen geraakt heeft. Jammer, want ik ben er zeker van dat ik anders op het podium had gestaan. Ik en Stybar hadden de rest al op een duidelijke achterstand gereden."

Erwin Vervecken: "Laatste ronde in spoor van Albert"

Erwin Vervecken: 'Verheugd dat ik naar de tiende plaats ben kunnen oprukken in de eindstand.'
Erwin Vervecken keek tevreden terug op zijn laatste wedstrijd in het kader van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden. "De laatste ronde reed ik in het spoor van Niels Albert", zei Vervecken. "Er zijn er niet veel die kunnen zeggen dat ze hun laatste meters in een officiële wedstrijd in het zog van een voormalige wereldkampioen hebben gereden."
 
"Ik ben echter nog meer verheugd over het feit dat ik voorbij Franzoi naar de tiende plaats ben kunnen oprukken in de eindstand. Dat was mijn grootste doel voor vandaag. Zo mag ik bij de prijsuitreiking toch nog het podium op. Nu nog de Masters en mijn afscheidswedstrijd en dan kan de fiets op stal."
Golazo sports organisator Azencross Loenhout
Sportsmarketingbureau Golazo sports heeft de organisatierechten van de Azencross in Loenhout verworven. Deze klassieker maakt deel uit van de GvA Trofee veldrijden.
Sven Nys won de Azencross in 2009. (foto belga)
"De toenemende professionalisering en de strengere reglementering maakten het voor ons zo goed als onmogelijk om de organisatie zelf te blijven dragen", meldt mede-oprichter en bestuurslid René Vermeiren.

"Na rijp beraad hebben we besloten om de organisatierechten over te dragen aan Golazo sports met de garantie dat de ziel van de Azencross bewaard zal blijven."

Christophe Impens, managing director van Golazo sports, is opgetogen. "Dit is één van de topcrossen van het veldritseizoen en een grote toegevoegde waarde in ons cyclocross-aanbod.

Daarenboven heeft René Vermeiren gelijk: organiseren wordt almaar moeilijker. Wie een cross organiseert, moet heel wat expertise in huis hebben. En die expertise heeft Golazo intussen opgebouwd."

De 27ste Azencross wordt komende winter georganiseerd op woensdag 29 december en is live te volgen in Sporza op VRT.

Golazo sports is organisator van een uitgebreid cyclocross-programma met daarin de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, de Fidea GP Neerpelt, de Cyclocross Namur Citadelle, de Fidea Jaarmarktcross Niel, de Fidea Cyclocross Tervuren en de Cyclocross Masters Hasselt (indoorcross).

Tenoren van GVA Trofee gehuldigd
Eindwinnaars Sven Nys, Tom Meeusen en Daphny Van Den Brand zijn op het Slotgala van de Gazet van Antwerpen Trofee in de KBC-toren in Antwerpen in de bloemetjes gezet. Ook Erwin Vervecken werd gehuldigd.
Wesley Belaey wipt over Erwin Vervecken. (foto Alain Buyck)

Het gala startte op spectaculaire wijze. Wesley Belaey, de jongere broer van drievoudig wereldkampioen trial Kenny Belaey, voerde op het podium enkele verbluffende stunts uit. Voor het vervolg van de avond waren het de veldrijders die in de spotlights stonden. Te beginnen met Erwin Vervecken.

De Sluitingsprijs in Oostmalle zondag was de laatste officiële wedstrijd van de Kempenaar. Op zijn 37ste zet de drievoudige wereldkampioen een punt achter zijn carrière. Met twee eindzeges, in 2001 en 2002, is de Lange van Lille ook een grote man in de geschiedenis van de GVA Trofee. Redenen genoeg dus om Erwin Vervecken te eren maandagavond.

Het absolute record qua eindzeges in de GVA Trofee is in handen van Sven Nys. Zondag kroonde de Kannibaal van Baal zich voor de zevende keer tot eindwinnaar, voor de zesde keer op rij. Indrukwekkend. Paul Herijgers staat tweede met 5 eindzeges in de GVA Trofee. In de editie 2009-2010 verwees Nys Zdenek Stybar en Niels Albert naar de plaatsen 2 en 3. De Tsjech won wel het eindklassement van de tussenspurten. Volgend seizoen komt er nog een eindklassement voor de snelste ronde bij.

Tom Meeusen stak er met kop en schouders bovenuit bij de beloften. Hij was voor de slotmanche al zeker van de eindzege en startte daarom zondag bij elite. Een mooie zevende plaats was zijn deel. Dat belooft voor de toekomst. Het is de tweede keer dat Meeusen de GVA Trofee bij de beloften wint. Ook twee jaar geleden was hij al eens de beste. Jim Aernouts en Jan Denuwelaere waren de nummers 2 en 3 dit jaar.

Bij de vrouwen is Daphny Van Den Brand de absolute nummer 1. De Nederlandse vezekerde zich zondag van een derde eindzege op rij. Sanne Cant werd tweede in het regelmatigheidscriterium, de Britse Helen Wyman derde. Ook zij werden maandagavond in de KBC-toren allen in de bloemetjes gezet. GVA-hoofdredacteur Pascal Kerkhove hield tot slot nog een warm pleidooi om van veldrijden een olympische wintersport te maken.

De Sluitingsprijs in Oostmalle zondag was de laatste officiële cross van het seizoen, maar toch zit het er nog niet helemaal op voor de veldrijders. Woensdag zijn alle toppers op de afspraak voor een specataculaire indoorcross in Hasselt, de Cyclocross Masters. En op 27 februari neemt Erwin Vervecken definitief afscheid op zijn massacyclocross 'Erwin Bolt Uit'. Recreanten krijgen er de unieke kans om mee te rijden en te vieren samen met alle veldrittoppers.Wellens sluit af met winst, Nys eindwinnaar
Bart Wellens heeft na een knappe solo de slotmanche van de GVA Trofee in Oostmalle gewonnen. Sven Nys verzekerde zich van een zevende eindzege in het regelmatigheidscriterium.
Bart Wellens boekte zijn tweede zege van het seizoen. (foto belga)

Sven Nys kon vol vertrouwen aan de Sluitingsprijs beginnen. Met 14 punten voorsprong op Niels Albert en Zdenek Stybar kon de eindzege in de GVA Trofee hem nauwelijks nog ontsnappen. Een plaats in de top-6 betekende sowieso dat de buit binnen was. Een bijkomende troef vormde het parcours. Het was op de omloop van Oostmalle dat Nys op 10 januari Belgisch kampioen werd.

Maar... op 10 januari was Stybar er uiteraard niet bij. De Tsjech nam een blitzstart en had na de eerste ronde al 8 seconden voorsprong. Dat kon Nys niet laten gebeuren. In de tweede ronde dichtte hij de kloof. Bart Wellens en Kevin Pauwels volgden in het mulle zand - heel andere omstandigheden dan het gladde ijsparcours van het BK - in Nys' spoor.

Bij de tussensprint op het eind van de tweede ronde hielden Pauwels en Wellens zich afzijdig. Stybar had de snelste benen en sloop zo toch een puntje dichter bij Nys. Niels Albert vormde dan al lang geen gevaar meer voor Nys. De kopman BKCP schoot bij de start uit zijn pedaal, draaide pas als 30ste het veld in en begon aan een hopeloze achtervolging. Het zat echt allemaal tegen voor Albert, want hij zou later op de cross ook nog eens af te rekenen krijgen met een zadelbreuk.

TUSSENSPRINT KANTELMOMENT

Na de tussensprint viel het voorin stil. Een uitgelezen moment om te demarreren, vond Wellens. Stybar, Pauwels en Nys lieten begaan en lagen aan het eind van de derde ronde al een straat achter. Vertaald in seconden waren dat er al gauw 20. Achter Wellens troepten alle groten namen - op Albert na - samen. Nys regelde het tempo, maar hoog lag dat niet. Na driekwart wedstrijd had Wellens één minuut bonus. 

Pas in de voorlaatste ronde sloeg de vlam in de pan bij de achtervolgers. Klaas Vantornout perste er een ferme sprint uit en dacht dat hij de tweede plaats beet had, tot het tot hem doordrong dat er nog een ronde gereden moest worden... Vantornout werd helemaal de anti-held toen hij in de slotronde zwaar tegen de grond smakte. De West-Vlaming sleurde Stybar mee in zijn val, maar de wereldkampioen was snel overeind.

Meer zelfs, Stybar won op een minuut van de ongenaakbare Wellens de sprint voor de tweede plaats van Pauwels. De neven Sven en Dieter Vanthourenhout legden beslag op plaatsen vier en vijf, Nys reed met de armen in de lucht als zesde over de meet. Opdracht volbracht. De Kannibaal uit Baal heeft zijn zevende eindzege in de GVA Trofee te pakken. In de eindstand heeft hij 6 punten meer dan Stybar.

NYS: 'GEEN ENKEL RISICO GENOMEN'

Sven Nys: 'Ik ben niet ontevreden over mijn seizoen. Ik deed overal mee voor de overwinning. Volgend jaar probeer ik hetzelfde te doen.'
"Dit is gewoon schitterend", sprak Wellens na zijn tweede overwinning van het seizoen. "In het begin moest ik forceren om Sven te volgen, maar ik wist dat het zou stilvallen na de tussensprint. Dat gebeurde en mijn Telenet-Fidea-ploeg speelde het toen perfect. Toch was het nog afzien tot het einde. De koers duurde lang , heel lang. Het was aftellen tot het einde."

Voor Sven Nys was het prima dat Wellens met de zege aan de haal ging. "Ik was heel blij dat Bart demarreerde. Ik moest gewoon tweede, derde blijven zitten. Stybar reed niet omdat Bart op kop reed en zo zat ik een een zetel. Ik wou geen enkel risico nemen. Alleen de eindzege telde vandaag. Ik ben niet ontevreden over mijn seizoen. Ik deed overal mee voor de overwinning. Volgend jaar probeer ik hetzelfde te doen."

ALBERT TOCH NOG TIENDE, ERWIN BOLT UIT...

Niels Albert werd ondanks al zijn tegenslagen in Oostmalle toch nog tiende. In de eindstand van de GVA Trofee is hij derde op 20 punten van Nys. Albert sluit het seizoen af als zegekoning. 17 crossen heeft hij op de teller staan. Erwin Vervecken beëindigde de laatste cross uit zijn lange en mooie carrière als elfde.

De Sluitingsprijs in Oostmalle was de laatste officiële cross van het seizoen, maar toch zit het er nog niet helemaal op voor de veldrijders. Woensdag zijn alle toppers op de afspraak voor een specataculaire indoorcross in Hasselt, de Cyclocross Masters. En op 27 februari neemt Erwin Vervecken definitief afscheid op zijn massacyclocross 'Erwin Bolt Uit'. Recreanten krijgen er de unieke kans om mee te rijden en te vieren samen met alle veldrittoppers.

GVA Trofee Oostmalle
1. Bart Wellens (Vorselaar/Telenet-Fidea) 1u01:44
2. Zdenek Stybar (Tsj) 0:59
3. Kevin Pauwels
4. Sven Vanthourenhout 1:03
5. Dieter Vanthourenhout 1:05
6. Sven Nys 1:07
7. Tom Meeusen 1:08
8. Gerben De Knegt (Ned) 1:09
9. Bart Aernouts
10. Niels Albert 1:34


Eindstand GVA Trofee
1. Sven Nys (Bel) 188 punten
2. Zdenek Stybar (Tsj) 182
3. Niels Albert (Bel) 168
4. Kevin Pauwels (Bel) 125
5. Bart Aernouts (Bel) 115
6. Gerben De Knegt (Ned) 111
7. Dieter Vanthourenhout (Bel) 101
8. Klaas Vantornout (Bel) 81
9. Radomir Simunek (Tsj) 68
10. Erwin Vervecken (Bel) 65


Eindstand tussenspurten
1. Zdenek Stybar 18
2. Sven Nys 14
3. Niels Albert 8
4. Gerben De Knegt 3
4. Klaas Vantornout 3
6. Kevin Pauwels 2

Vrouwen: Vos grijpt zege, eindwinst voor Van den Brand
Net als twee weken geleden in Lille toonde wereldkampioene Marianne Vos zich in Oostmalle in de sprint sneller dan haar landgenote Daphny Van den Brand. Voor de Nederlandse kampioene was die tweede plaats wel ruim voldoende om voor de derde opeenvolgende keer de eindzege in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden voor vrouwen te veroveren.
Marianne Vos: 'Na een gemiste start ben ik een ronde voluit moeten gaan om terug te keren.'
Zo blijft Van den Brand de enige op het palmares tot nu toe. Sanne Cant finishte als derde en sleepte zo nog net de tweede plaats in de eindstand in de wacht.

Van den Brand sloeg al meteen een kloofje, Vos was de enige die een ronde later kon aanpikken. Op ruime achterstand volgden Cant, Hanka Kupfernagel, Sanne van Paassen en Helen Wyman. Pavla Havlikova, voor de start nog leidster in de trofee, volgde nog een eind verder en zag zo de eindzege al snel in rook opgaan.
 
Naar het einde toe leek Vos te kunnen wegrijden van Van den Brand, maar een klein probleem met de ketting liet deze laatste toe om toch weer aan te pikken. In de sprint was ze echter kansloos. Voor de derde plaats beschikte Van Paassen een tijdlang over de beste papieren, maar in de slotronde werd ze toch nog voorbijgereden door een ontketende Cant.

De jongedame uit Lille eindigde zo op 88 punten. Wyman kwam dankzij de zesde plaats op hetzelfde totaal terecht, maar in dat geval geeft de laatste wedstrijd de doorslag. Havlikova werd als negende de grote verliezer. De Tsjechische zakte zo immers van de eerste naar de vierde plaats in de eindstand.

"Na een gemiste start ben ik een ronde voluit moeten gaan om terug te keren", zei Vos. "Na een moment van recuperatie ben ik in de aanval gegaan, maar toen liep mijn ketting af. Ik bleef kalm en kon het euvel snel herstellen en weer aanpikken bij Daphny. Ik rekende van dan af vooral op mijn sprint. Het was vooral kwestie van niet te vroeg aan te gaan, want het was wind op kop."

"De eerste eindzege is en blijft toch de mooiste", verklaarde Van den Brand. "Al is deze ook mooi. Per slot van rekening miste ik de wedstrijd op de Koppenberg door ziekte. Dan moet je in de andere wedstrijden heel sterk scoren om nog te kunnen winnen. Met twee zeges en twee tweede plaatsen deed ik het wat dat betreft uitstekend. De dagzege zat er vandaag niet meer in."

"Sinds mijn val in Roubaix ben ik wat op de sukkel gebleven. Heel wat sessies bij de kraker ten spijt blijf ik wat kracht missen. Veel meer dan Marianne volgen was vandaag dan ook niet mogelijk. Aangezien zij veel sneller is in de sprint heb ik het wel nog eens geprobeerd in de laatste ronde, maar ik wist wel dat dat zo goed als zinloos was. Al weet je nooit dat ze even een slipper maakt. Ik ben wel blij dat het seizoen er opzit. Dat geeft me de tijd om lichamelijk weer helemaal in de plooi te geraken."

"Ik was gewoon heel slecht vandaag", verraste Sanne Cant. "Ik heb hier echt puur op karakter gereden. Het bleef lang bij aanklampen, pas in de slotronde kon ik de rest pijn doen. Die zullen dan wel heel slecht geweest zijn, want bij mij werd het in ieder geval zwart voor de ogen. Als je dan achteraf hoort dat je nog tweede wordt in de eindstand, is dat fantastisch. Tijdens de koers was ik daar absoluut niet mee bezig. Je kan moeilijk zitten rekenen op je fiets."

Top-10
1. Marianne Vos (Ned) 42:00
2. Daphny van den Brand (Ned)
3. Sanne Cant 1:27
4. Hanka Kupfernagel (Dui) 1:32
5. Sanne van Paassen (Ned) 1:35
6. Helen Wyman (GBr) 1:40
7. Joyce Vanderbeken
8. Reza Hormes-Ravenstijn (Ned)
9. Pavla Havlikova (Tsj)
10. Nicolle De Bie-Leijten


Eindstand
1. Daphny van den Brand (Ned) 94 punten
2. Sanne Cant 88
3. Helen Wyman (GBr) 88
4. Pavla Havlikova (Tsj) 87
5. Sanne van Paassen (Ned) 76
6. Marianne Vos (Ned) 72
7. Joyce Vanderbeken 63
8. Reza Hormes-Ravenstijn (Ned) 53
9. Linda van Rijen (Ned) 44
10. Sophie de Boer (Ned) 40

Beloften: Sluitingsprijs voor Jim Aernouts
Jim Aernouts heeft de Sluitingsprijs in Oostmalle bij de beloften gewonnen. Tom Meeusen is de eindwinnaar van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden voor beloften, maar dat stond al enkele weken vast.
Jim Aernouts: 'Toch winnen nadat ik de voorbije week ziek was, doet deugd.'
De eindzege van Tom Meeusen in de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden stond voor de start in Oostmalle al vast en daarom kwam hij ook niet meer aan de start om later op dag bij de elite te kunnen rijden.

Maar daarom werd er niet minder hard gereden in zand van de Kempen. Met uiteindelijk Jim Aernouts als winnaar op het parcours waarop hij enkele weken geleden ook al nationaal kampioen werd. Aernouts snoepte zo nog de tweede plaats in de eindstand af van de ongelukkige Jan Denuwelaere.

Arnaud Jouffroy was op zijn twintigste verjaardag de snelste starter maar half koers werd hij bijgehaald door Jim Aernouts, Lars van der Haar en Kenneth Van Compernolle en vervolgens ook ter plaatse gelaten door zijn drie concurrenten. Die voerden een bikkelhard duel uit tot in de slotronde maar ze geraakten elkaar niet meer kwijt. In de spurt waren de bloemen voor Aernouts voor Van der Haar en Van Compernolle.

"Toch winnen nadat ik de voorbije week ziek was, doet deugd", aldus Aernouts. "Ik ging zaterdag nog rijden om de laatste fluimen uit mijn lijf te halen en hier op volle kracht te kunnen rijden. Met succes. Ik ga met fitness en wegwedstrijden proberen sterker te worden met het oog op volgend seizoen." Bijzonder ongelukkig was Jan Denuwelaere die van twee naar drie zakte in het klassement. Een verschil van 250 euro.

"Het gevolg van mijn val van vorige week", aldus de West-Vlaming. "Ik moest mijn duim laten tapen en dat hinderde me te fel bij het remmen en het optrekken zodat ik niet beter kon dan negende worden met het gekende gevolg."

Uitslag beloften
1. Jim Aernouts (Kalmthout/BKCP-Powerplus) 50:50
2. Lars van der Haar (Ned)
3. Kenneth Van Compernolle
4. Arnaud Jouffroy (Fra) 0:26
5. Robert Gavenda (Svk) 0:42
6. Mitchell Huenders (Ned) 0:47
7. Micki van Empel (Ned) 0:52
8. Kacper Szczepaniak (Pol)
9. Jan Denuwelaere 0:56
10. Kevin Eeckhout 1:00


Eindstand GVA Trofee beloften
1. Tom Meeusen 156 punten
2. Jim Aernouts 136
3. Jan Denuwelaere 133
4. Robert Gavenda (Svk) 119
5. Kenneth Van Compernolle 116
6. Stef Boden 101
7. Lubomir Petrus (Tsj) 85
8. Arnaud Jouffroy (Fra) 83
9. Kacper Szczepaniak (Pol) 76
10. Pawel Szczepaniak (Pol) 67


Junioren: Laurens Sweeck sluit seizoen in schoonheid af
Laurens Sweeck heeft zijn door ziekte ietwat mindere seizoen toch in schoonheid kunnen afsluiten. In Oostmalle versloeg de junior uit Schriek David van der Poel en Gianni Vermeersch om een zevende zege te boeken.
Laurens Sweeck: 'Ik heb speciaal niet op zaterdag gereden omdat ik hier graag wilde winnen.'
Van der Poel
leek al meteen uitgeteld toen hij in de openingsronde door pech een halve minuut verloor. Terwijl de Nederlandse kampioen aan een indrukwekkende remonte begon, vormde zich vooraan een kopgroep met Laurens en Diether Sweeck en Vermeersch.
 
Diether Sweeck verloor voeling, zijn plaats in de spits werd ingenomen door Jens Adams. Vermeersch pakte dan uit met een versnelling, maar Laurens Sweeck dichtte het kloofje en reed in de slotronde zelf weg van zijn concurrent. Die werd zelfs nog voorbijgereden door Van der Poel en moest genoegen nemen met de derde plaats.

"Ik heb speciaal niet op zaterdag gereden omdat ik hier graag wilde winnen om het seizoen met een goed gevoel af te sluiten", zei winnaar Sweeck. "Ik ben echter wel tot het uiterste moeten gaan, het was een strijd op leven en dood. Dit is dan ook één van mijn mooiere zeges. Mijn seizoen startte super, maar na mijn ziekte in de periode van Koksijde en Gieten heeft het heel lang geduurd voor ik weer op niveau kwam. Pas de jongste weken is het helemaal goed gekomen."

"Ik heb hier misschien wel mijn beste cross van het seizoen gereden, maar jammer genoeg had ik in de eerste ronde te veel tijd verloren om nog aanspraak te kunnen maken op de zege", verklaarde Van der Poel. "Ik had een goede start, maar al in de tweede bocht sloeg mijn losgekomen rem in mijn wiel. Ik moest dan ook lopen tot de materiaalpost. Alles bij mekaar heb ik daar toch wel een halve minuut verloren."
 
"Dit was zeker geen rustige cross om het seizoen af te sluiten", stelde Vermeersch. "Er is van bij de start keihard gereden. Even raakte ik alleen voorop, maar enkele kleine slippers lieten Sweeck toe om terug te keren. Toen ik in de slotronde dan tweemaal uit mijn klikpedaal schoot, was hij definitief weg. En dan kwam ook Van der Poel me nog voorbijgevlogen. Bij hem aanpikken bleek onmogelijk."

Uitslagen junioren
1. Laurens Sweeck (Schriek) 39:37
2. David van der Poel (Ned) 0:06
3. Gianni Vermeersch 0:12
4. Jens Adams 0:29
5. Diether Sweeck 0:55
6. Jon Intxausti (Spa) 1:13
7. Jasper Baelen 1:20
8. Maxim Panis
9. Hendrik Sweeck
10. Toon Aerts


Nieuwelingen: Hoeyberghs houdt Van Tichelt af
Daan Hoeyberghs heeft in de Oostmalle de Sluitingsprijs bij de nieuwelingen gewonnen. Hij versloeg nipt thuisrijder Yorben Van Tichelt en Mathieu van der Poel, die pech had in de slotronde.
Daan Hoeyberghs: 'Na enkele mindere weken betekent dit toch een mooie afsluiter van het seizoen.'
Dat drietal nam al in de eerste ronde afstand van de rest, enkel Matthias Van de Velde slaagde er nog even in om aan te sluiten. Van der Poel kon als enige een aanval van Hoeyberghs beantwoorden, maar in de slotronde verloor de Nederlander tijd toen zijn ketting van het tandwiel liep. Hij werd voorbijgereden door Van Tichelt, die nog sterk naderde op Hoeyberghs maar uiteindelijk net tekort kwam om die van zijn negende seizoenzege te houden.

"Na enkele mindere weken betekent dit toch een mooie afsluiter van het seizoen", verklaarde Hoeyberghs. "Ik had dankzij de schoolvakantie dan ook nog een goede trainingsweek achter de rug. Tijdens de wedstrijd ging het steeds beter en beter. Ik wist dat ik in de slotronde de leiding moest nemen. Van der Poel kreeg pech, maar zelf reed ik me ook vast in het zand zodat Van Tichelt nog sterk kon naderen. Ik heb dan ook tot aan de finish alles moeten geven om de zege veilig te stellen."
 
"Ik heb geprobeerd om van bij de start het initiatief te nemen, maar na een slipper kreeg ik wat pijn in de rug", zei Van Tichelt. "Toen ik in de laatste ronde echter zag dat Van der Poel pech had en Hoeyberghs even later door de zandstrook liep, heb ik nog eens alles gegeven. In een sprint ben ik zeker niet kansloos, maar ik kwam net te laat om nog de strijd met Daan te kunnen aangaan."

"Toen ik in de slotronde uit het goede spoor raakte, liep mijn ketting af", stelde Van der Poel. "Ik moest ze er met de hand opleggen en meteen was het voorbij wat de zege betreft."
 
Uitslag nieuwelingen
1. Daan Hoeyberghs (Mol) 34:00
2. Yorben Van Tichelt 0:06
3. Mathieu van der Poel (Ned) 0:24
4. Matthias Van de Velde 0:27
5. Toon Wouters 1:27
6. Martijn Budding (Ned) 1:34
7. Pjotr van Beel (Ned) 2:02
8. Gillian Veestraeten 2:10
9. Tim Ariesen (Ned)
10. Jens Couckuyt 2:34


Vorige berichten
19-02-2010 Nys zo goed als zeker van zevende eindzege
06-02-2010 Rembreuk houdt Vos niet van winst
Arnaud Jouffroy domineert bij beloften
Gianni Vermeersch slaat toe
Nys met een banddikte
Nummer 18 voor Mathieu van der Poel
05-02-2010 Eerste drie van elk WK op post in Lille
Partners
  •             
  •             
  •             
  •             
  •             
  •