U bezoekt momenteel editie 2008 van de GVA Trofee.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
De cross in Essen in livestream!
De GVA Troffe is dit weekend al toe aan zijn vierde manche. In Essen verdedigt Sven Nys zijn eerste plaats. Volg de cross van start tot finish in livestream!
Wellens won de laatste manche van de GVA Trofee in Hasselt. (foto belga)
Na drie manches en door het uitvallen van Niels Albert lijkt de GVA Trofee een tweestrijd te gaan worden tussen Sven Nys en Bart Wellens. In Hasselt werd de Belgische kampioen tweede en nam hij de leiding in het criterium. Winnaar Wellens naderde door zijn zege echter tot op 6 punten.

De vierde manche van de GVA Trofee wordt uitgevochten in Essen. Beide kemphanen waren er al vier keer de beste en worden bij winst alleen recordhouder. Bovendien bewezen Nys en Wellens vorig weekend in Spanje dat ze in topvorm zijn, met elk één overwinning.

Koppenbergcross verhuist van 31 naar 25 oktober
Op vraag van de organiserende Sint-Pietersvrienden besliste de Internationale Wielerunie (UCI) dat de Koppenbergcross in Oudenaarde, de tweede manche van de Gazet van Antwerpen Trofee Veldrijden, dit jaar op zondag 25 en niet op zaterdag 31 oktober wordt betwist. De laatste zondag van oktober kwam vrij na het wegvallen van de Wereldbekermanche in het Zwitserse Schmerikon wegens budgettaire problemen.
De UCI stond de wissel toe om diverse redenen:

De Koppenbergcross, wordt straks slechts eenmalig tijdens het laatste oktoberweekend georganiseerd en neemt volgend jaar zijn vertrouwde plaats op de kalender - 1 november - weer in.

De Koppenbergcross zag zich verplicht komende winter zijn vertrouwde organisatiedag - 1 november - eenmalig op te geven omdat de Europese wielerfederatie de eerste zondag van november voor zich opeist voor de organisatie van de Europese kampioenschappen voor vrouwen (alle categorieën) en jongens juniores en beloften. Het EK vindt dit jaar in ons land in Hoogstraten plaats.

Het is bekend dat nationale coaches hun jongeren en vrouwen een dag voor het EK geen toestemming verlenen elders een (zware) wedstrijd af te werken. Dat zou in Oudenaarde leiden tot een onthoofding van de wedstrijden voor vrouwen en beloften (allebei in het kader van de GvA-trofee) en juniores. Met een verhuis naar 25 oktober kan de Koppenbergcross de concurrentie met het EK ontlopen en rekenen op de deelname van alle geïnteresseerde toppers in de jeugd- en vrouwencategorieën.

De organisatoren van de Koppenbergcross vonden het zonde de renners tijdens één weekend (31 oktober - 1 november) met de GvA-manche in Oudenaarde en de Superprestigewedstrijd in Hoogstraten (die aan het EK wordt vastgehaakt) twee zware topcrossen te laten afwerken terwijl een weekend eerder geen topcross staat geprogrammeerd.

De UCI kon zich vinden in al deze argumenten en willigde de vraag van de organisatoren uit Oudenaarde in. De Koppenbergcross, jaren de openingswedstrijd van de GvA-trofee, volgt dit jaar dus twee weken na de kersverse openingscross op de Citadel in Namen op zaterdag 10 oktober.
Citadel van Namen opener van GVA Trofee Veldrijden
De GVA Trofee Veldrijden, bekend om zijn innovaties in de cyclocross, past zijn kalender 2009-2010 aan. De Stad Namen en de befaamde Citadel worden het decor van de opener van de GVA Trofee: de 'Cyclocross de Namur Citadelle'.
Er komt een veldrit op de Citadel van Namen. (foto belga)
Op zaterdag 10 oktober zullen 's werelds beste veldrijders op een heroïsch parcours vechten om de eerste GVA-punten. Het parcours, op de flanken van de Citadel, zal ontworpen worden door niemand minder dan vijfvoudig wereldkampioen Roland Liboton.
 
Christophe Impens van Golazo, organisator van de Cyclocross van Namen: "We hebben aan Roland de opdracht gegeven om er een veldrit van te maken met een hoog 'Rillaar-gehalte'. Er zal stevig moeten geklommen worden in Namen. Het betere klimwerk is een facet van het veldrijden dat de laatste jaren te weinig aan bod komt. Enkel organisaties als de Koppenbergcross, Gavere en Overijse bieden nog klimspektakel."

De organisatie in Namen heeft ook een andere reden. Vanuit de Belgische federatie en vanuit de UCI is er al langer vraag naar overschrijding van de Vlaamse grenzen. Met Namen wordt gekozen voor de hoofdstad van Wallonië en voor een mytische locatie op de Citadel.

De Cyclocross de Namur Citadelle zal rechtstreeks worden uitgezonden door Sporza én RTBf! RTBf zal zelfs een sensibiliseringscampagne rond het thema cyclocross lanceren. Zo moet het Waalse publiek warm gemaakt worden voor deze mooie wintersport.

GvA Trofee kalender 2009-2010
10-10-09: Cyclocross Namur Citadelle
25-10-09: Koppenbergcross Oudenaarde
21-11-09: GP Hasselt
12-12-09: GP Rouwmoer Essen
29-12-09: Azencross Loenhout
01-01-10: GP Sven Nys Baal
06-02-10: Krawatencross Lille
21-02-10: Sluitingsprijs Oostmalle
Jaarmarktcross Niel: een garantie voor de toekomst
De Jaarmarktcross Niel, traditioneel op 11 november, staat niet op de kalender van de GVA Trofee. In onderling overleg tussen Golazo sports, burgemeester Luc Van Linden en mede-organisator Roland Spagnaerts werd besloten om verder te gaan als individuele veldrit.
Burgemeester Luc Van Linden: "De Jaarmarktcross Niel is in 2009 aan zijn 47ste editie toe en is daarmee één van de oudste, nog bestaande veldritten in Vlaanderen. Wij waren er ons als gemeente van bewust dat de huidige situatie - met een klein organisatiecomité - niet meer houdbaar was om een stabiele toekomst te garanderen."
 
"Wij zijn dan ook verheugd dat we op zeer korte termijn een 'co-organisatie'-partnership hebben kunnen bezegelen met Golazo. Golazo biedt ons immers de zekerheid dat de organisatie van de Jaarmarktcross Niel op een professionele manier zal georganiseerd worden. De nieuwe situatie stemt mij heel gerust en is een garantie voor een mooie toekomst voor de Jaarmarktcross!"

"De nauwere samenwerking tussen de Gemeente Niel en Golazo is voor de Jaarmarktcross een heel goede zaak. Op deze manier kan de cyclocross er enkel goed bij varen. De organisatie en het parcours zullen geoptimaliseerd worden. Zo zal het parcours door een "raad van wijzen" ontworpen worden. Roland Liboton, Paul Herygers, Sven Nys en Erwin Vervecken zullen een belangrijke inbreng hebben in de ontwikkeling van een aangepast en aantrekkelijk parcours", aldus Christophe Impens van Golazo sports.

Ook de hoofdrolspelers denken dat Niel geen negatieve impact zal ondervinden van de recente ontwikkeling. Erwin Vervecken: "Niel is en blijft een klassieker en wordt daarenboven live uitgezonden. Het feit dat Niel een midweek-organisatie is, maak het extra interessant. De renners zullen dus niet wegblijven uit Niel, daar ben ik van overtuigd."

Niet onbelangrijk detail: de Jaarmarktcross Niel zal op 11 november rechtstreeks uitgezonden worden door Sporza.
Slotgala GVA Trofee in video
In Antwerpen werd het slotgala van de GVA Trofee georganiseerd. Sven Nys en zijn familie konden niet ontbreken. Bekijk de fotospecial en het videoverslag van het gala.
Naar goede traditie werd de hele veldritwereld uitgenodigd in de KBC-toren in Antwerpen.

De vrouwen, de beloften en de elite kregen hun cheque overhandigd op het podium. Bij de elite was de volledige top-10 van de eindstand aanwezig. De afscheidnemende Richard Groenendaal kreeg een laatste staande ovatie. Bekijk het filmpje van zijn afscheid

De avond werd feestelijk afgesloten met een optreden van Raf Coppens.Top-3 elite
1. Sven Nys
2. Bart Wellens
3. Zdenek Stybar

Top-3 beloften
1. Philipp Walsleben
2. Jim Aernouts
3. Kenneth Van Compernolle

Top-3 vrouwen
1. Daphny Van Den Brand
2. Marianne Vos
3. Sanne Cant
Ode aan Richard Groenendaal
In de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle reed Richard Groenendaal zijn laatste meters als profveldrijder. Bekijk het filmpje van zijn afscheid.
"De cross ga ik zeker missen," stelde de sympathieke Nederlander in Oostmalle. "Ik heb het altijd erg graag gedaan. Het besef dat het gedaan is zal pas later komen."

Ook kijkcijferrecord voor Oostmalle
Ook de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle zorgde voor een kijkcijferrecord.
De laatste manche van de GvA Trofee Veldrijden, de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle, stond terug garant voor een super-spannende finale, een vlotte organisatie, een prachtig en overzichtelijk parcours én terug een nieuw kijkcijferrecord. Het wordt misschien een gewoonte, maar dat is het allerminst!

Er keken gemiddeld 619.838 mensen naar de VRT. Het percentage marktaandeel: 53.47%. Een piek tussen 16:00 en 16:15 uur van 674.824 kijkers hebben de spannende finale tussen wereldkampioen Niels Albert en Belgisch kampioen Sven Nys kunnen aanschouwen. Vorig jaar haalde Oostmalle 526.499 TV-kijkers.
Vorige berichten
22-02-2009 Reacties uit Oostmalle
Nys lost Albert in slotfase
Vos sneller dan Van den Brand
Meeusen snelste in sprint met drie
Eising iets te sterk voor Bosmans
Laurens Sweeck eindigt in schoonheid
20-02-2009 Volg de Internationale Sluitingsprijs Oostmalle LIVE in beeld!
Niels Albert man van zijn woord?
10-02-2009 Kijkcijferrecord voor Lille
Partners
Lotto Cycling TV