Zelden herrees een voetbalclub zo succesvol uit haar as als Moeskroen. Nog geen vijf jaar na het faillissement van Excelsior ligt eerste klasse binnen handbereik voor Moeskroen-Péruwelz. Goooal! ging op zoek naar de oorzaken van deze schitterende ommekeer.

 "Jean-Pierre Detremmerie was een visionair", opent Van Daele verrassend. "De burgemeester besefte dat de inwoners van zijn stad iets nodig hadden dat hen trots zou maken, hen zou verenigen. Moeskroen kan op toeristisch vlak niet bogen op een kathedraal, een kasteel of een pittoresk meer, dus vervulde Detremmerie jarenlang de rol van mecenas voor voetbalclub Excelsior Moeskroen. Dankzij zijn politieke en zakelijke tentakels heeft hij enorm veel geld - helaas ook veel gemeenschapsgeld - geïnvesteerd in zowel het stadion als het opleidingscentrum Futurosport. Het probleem was dat hij zich onaantastbaar begon te wanen. De uitgaven en de schulden liepen alsmaar hoger op."

 

Na de schrapping van stamnummer 224 keerde Edward Van Daele terug op het voorplan. Met een harde kern van idealisten ? met amper overblijvers van het ancien régime ? zocht hij naar een oplossing om het voetbal in Moeskroen te laten overleven.

"We beschikten over een modern stadion en een schitterend jeugdcomplex, waar 450 jongeren werden opgeleid en dat spelers als Jonathan Blondel en Maxime Lestienne had voortgebracht. Die troeven konden we toch niet zomaar laten verkommeren? Het was onvermijdelijk dat veel jeugdtrainers en talenten meteen na het faillissement andere oorden zijn gaan opzoeken, maar we zijn dat niet met lede ogen blijven aanzien. Met een infrastructuur als de onze was herbeginnen in vierde provinciale geen optie, dus kwam het erop aan om het stamnummer over te nemen van een andere club uit de regio, bij voorkeur uit derde klasse. Uiteindelijk is dat Royal Racing Club Péruwelz, met stamnummer 216, geworden."

 

In zijn zoektocht naar nieuwe middelen ging Van Daele opnieuw aankloppen bij de buren van LOSC. Een logische keuze, vindt hijzelf. "De grens ligt op een steenworp van het stadion, half Moeskroen gaat shoppen in Rijsel. We delen dezelfde cultuur, geschiedenis en taal. Moeskroen maakt zelfs deel uit van de Eurometropool Rijsel-Kortrijk-Doornik, een project van de Europese Unie om de samenwerking over de landsgrenzen heen te bevorderen. Wij zetten dat in de praktijk om. Onze voorwaarden waren wel dat de club op Le Canonnier zou blijven spelen en LOSC de waarden van de club moest respecteren. We wilden in geen geval onze identiteit verloochenen."

 

Het ultieme doel is de promotie naar eerste klasse. Vorig seizoen behaalde RMP meteen de eindronde, maar beet het de tanden stuk op een herboren Cercle Brugge. Dit seizoen draait de fusieclub opnieuw mee in de top van het klassement. De beheerste Van Daele klinkt plots veel vastberadener. "De promotie is een must!"

 

Lees het volledige verhaal van Royal Mouscron-Péruwelz in het nieuwste nummer van Goooal!, nu in jouw krantenwinkel!

Bookmark and Share