Goooal! had een gesprek met Maxime Biset over alles behalve voetbal. De kapitein van KV Mechelen heeft niet de typische interesses die men verwacht van een profvoetballer, maar een intelligente voetballer is hij zeker. En na zijn carrière wil hij zelfs terug gaan studeren.

In het nieuwste nummer van Goooal! vertelt de Mechelse verdediger over zijn schoolcarrière, geschiedenis en Gladiator. "Ik zat helemaal in de film. Ik was gebeten en wilde er alles over weten. Boeken heb ik verslonden. Een paar jaar later koos ik op de universiteit voor de richting Geschiedenis. Gladiator was de duidelijke aanzet voor die keuze."

 

Gladiator mag dan wel een duw in de rug gegeven hebben, het hart van Biset is verknocht aan de kruistochten, waarover hij in zijn laatste jaar Geschiedenis een thesis neerschreef. "Kruistochten, dat staat voor mij gelijk aan avontuur. Het is een verkenningstocht naar een onbekende wereld. Met drogredenen gingen ze Jeruzalem bevrijden. Een geloofszaak? De achterliggende gedachte was gewoon het territorium uitbreiden. Dat spreekt tot de verbeelding. Vreemde dieren werden omschreven als draken, ook al waren het gewoon varanen. Maar zo konden ze Sint-Joris naspelen: 'Ik heb een draak gedood.'

 

Maar laten we even wat meer terug in de tijd gaan. Bij de overgang van de lagere naar de middelbare school koos hij voor Latijn-Grieks. De achterliggende gedachte legde toen al zijn eigenwijze en daadkrachtige karakter bloot. "In de familie was er nog niemand in geslaagd om die richting af te maken", lacht Biset. "Tegen het advies van de leerkrachten in is het mij wel gelukt."

 

Na de middelbare school koos hij voor de richting Geschiedenis. De klas, of beter gezegd de aula, die heeft Biset tijdens zijn academische carrière in Antwerpen vaak moeten missen. Te vaak, vindt hij. maar een contract bij KV Mechelen besliste er anders over. "Soms heb ik er spijt van dat ik er te weinig tijd in heb gestopt", bekent Biset. "Ik ben heel ambitieus aan mijn studies begonnen en zonder het voetbal had ik zeker vaker op de unief gezeten. Nu kennen vooral de mensen van het secretariaat mij. Het zou heel leuk geweest zijn als ik er meer van had kunnen proeven. Hoe zou het bijvoorbeeld zijn om op Erasmus te gaan en te studeren in Milaan? Die ideeën komen nu allemaal naar boven."

 

Voetballers praten graag over mooie vrouwen en dure auto's. Bij Maxime Biset kan je echter ook terecht voor een goed gesprek over kunst. "Kunst, daar moet je leren naar kijken", aldus Biset. "De eerste keer zie je alleen een schilderij, meer niet. Maar iedere keer dat je opnieuw gaat kijken, zie je steeds meer. De ene keer kan een werk mij verrassen, de andere keer spreekt het mij minder aan. Het is stil groeien om kunst te appreciëren. Dat vraagt training." Die training leverde één grote favoriet op: 'Persée sous la pluie' van Alain Senez. "De schilder werkt graag met lichtinval en leverde hier een heel krachtig schilderij af. Je ziet het ochtendgloren na een regenachtige dag, waar je de damp bijna kan ruiken. Op een achtergrond worden de ruïnes verlicht door de eerste zonnestralen. Het is alsof je ogen voor de eerste keer opengaan. Dan komt de ware tekening naar voren. Je ziet het standbeeld van Perseus met het afgekapte hoofd van Medusa. Luguber, maar ook heel mooi. Ik heb naar de prijs gevraagd: 30.000 euro. Ik ben heel snel weggelopen."

 

Lees het volledige interview in het maart-nummer van Goooal!, nu overal verkrijgbaar 

 

 

 

Bookmark and Share