Meer dan 5000 lopers en wandelaars komen op zondag 25 maart aan de start van de vierde editie van de Gent Urban Trail, de tweede manche van de Keytrade Bank Urban Trail Series. De deelnemers aan de 11,2 km mogen zich aan een unieke tocht langs en door 21 Gentse toplocaties verwachten, de deelnemers aan de 6,5 km zullen 11 geweldige Gentse gebouwen op loop- of wandelschoenen doorkruisen. Voor het eerst wordt in Gent dwars door het prachtige Van Eyck-zwembad gelopen of gewandeld. Opvallend is dat ook 14 deelnemers in een rolstoel aan de start zullen staan.

DOOR HET ZWEMBAD, HET THEATER EN... DE KERK

Voor alle deelnemers liggen start en finish aan respectievelijk de Leopoldkazerne en op de legendarische wielerpiste van 't Kuipke, waar elk jaar in november de Gentse zesdaagse plaatsvindt. Ket Kraakhuis, het KASK en Campus Rommelaere zijn de eerste drie locaties. De lopers en wandelaars van de 11,2 km trekken vervolgens noordwaarts richting Sint-Lucas, Oude Vismijn, Huis van Alijn, Holy Food Market, Brouwerij Gruut, AC Portus, Zwembad Van Eyck, het Glazen Straatje, de Minardschouwburg en de Vooruit. Aan UFO, het grootste auditorium van de Ugent, komen de deelnemers van de 6,5 km en de 11,2 km opnieuw samen.

Op weg naar de finish in het Kuipke liggen nog een zestal trekpleisters: Campus Tweekerken, de Sint-Pietersabdij, het Huis van Kina (natuurmuseum voor kinderen en jongeren), Kinepolis, Theater- en filminstituut Brouns (in een voormalige kerk) en HoGent Campus Ledeganck. Dat geeft 21 locaties in totaal op het parcours van 11,2 km en 11 locaties op het traject van 6,5 km.

Tussen 9u en 10u15 kan er gestart worden en dit gebeurt in zes verschillende waves. Resul Tapmaz, de Gente schepen voor Sport, zal het startschot voor de eerste drie startgroepen geven. Hij legt nog eens uit wat de Gent Urban Trail zo'n uniek evenement maakt. "De Urban Trail verlaat de platgetreden paden en trekt met zo'n 5000 lopers en wandelaars de historische binnenstad in", zegt Tapmaz. "Gent is vandaag meer dan ooit een loopstad, een gevarieerd aanbod events en activiteiten speelt daarin een belangrijke rol."

Naast een sportief en cultureel aspect zit er ook een caritatief luik aan de Keytrade Bank Urban Trail Series. Alle deelnemers kunnen bij hun inschrijving 5 euro extra betalen, een bedrag dat integraal naar Plan International België gaat. Deze actie voor het goede doel gebeurt niet alleen in Gent, maar in alle 8 steden waar de Keytrade Bank Urban Trail Series in 2018 neerstrijkt.

Extra bijzonder in Gent is de 155-koppige delegatie, waaronder 14 rolstoeldeelnemers, die Onafhankelijk Leven aan de start brengt. Deze Gentse vzw helpt mensen met een beperking een zo gewoon mogelijk leven te leiden. En daar hoort ook een deelname aan de Gent Urban Trail® bij! Een loopwedstrijd vol trappen, kasseien en hellingen is voor mensen in een rolstoel niet evident, maar de organisatie heeft voor hen een aangepast parcours uitgetekend. Onafhankelijk Leven zorgt voor aangepaste rolstoelen, extra loopwielen en georganiseerde trainingen in de aanloop naar het evenement. Ook krijgt elke rolstoelloper zondag een team van assistenten mee om te heffen en te duwen indien nodig.

Inschrijven kan nog tot en met zaterdagavond via keytradebankurbantrailseries.be of de dag zelf in de Leopoldkazerne.

Na Antwerpen (11/03) is Gent (25/03) de tweede manche van de Keytrade Bank Urban Trail Series. Daarna volgen nog Hasselt (21/05), Brussel (24/06), Bergen (21/10), Namen (datum nog onbekend), Brugge (11/11) en Mechelen (8/12).