Een reis van onbepaalde duur; zolang en zover de centen ons brengen. Tijdloos reizen, zonder deadline of andere druk, maar met een zee aan tijd.

Rode draad door de reis is het opzoeken van Vlamingen in de wereld, bezoeken van Vlaamse bedrijven in het buitenland en Belgische ambassades.
Het hoe en waarom van een wereldreis
Waarom
De aantrekkingskracht van de wereld. Reizen om meer van de wereld te willen begrijpen. Reizen verrijkt. Reizen relativeert. Reizen heeft een invloed op je wereldvisie. Zich op een aangename manier overal verloren voelen; zich "prettig ontheemd" voelen. Reizen is weer ontvankelijk worden en de dingen zintuiglijk consumeren. Het kunnen verwonderd zijn over situaties en ontmoetingen onderweg.

De idee om een wereldreis te maken is een idee die mij uitdaagt. Nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn mijn drijfveer. Ik verkies te investeren in ervaringen en belevenissen ipv in het materiŽle. Om mijn horizon te verruimen, om mijn blik op verschillende culturen te nuanceren.

Een wereldreis starten is uit je comfortzone treden en je "huisje weltevree" achterlaten. Uit het dagelijkse keurslijf stappen, de regelmaat van ons Westerse leven opgeven.

Een wereldreis komt ook niet zomaar in je bord vallen en is een groots avontuur. De impact van het constant veranderen van omgeving onderweg is niet te onderschatten.

Iemand die aan een lange reis begint, is nieuwsgierig, uitgelaten en niet gehinderd door een realistisch beeld van de moeilijkheden die zo'n reis teweeg brengt, maar is ook ongeremd enthousiast.

De verschillende reisreportages die ik gezien heb vanuit mijn zetel, wil ik nu toetsen aan de werkelijkheid. Dit is een lang gekoesterde droom, en als je hard genoeg je dromen droomt, worden die realiteit.

Ik wil terugkomen met een nieuwe kijk op de oude werkelijkheid.
Wat
Een grote reis door AziŽ en OceaniŽ. Rode draad door de reis is het opzoeken van Vlamingen in de wereld, bezoeken van Vlaamse bedrijven in het buitenland en Belgische ambassades.

Het is niet zomaar het toeristje uithangen, maar een reis met een missie. Ik maak er een studiereis van :
  • Op zoek naar uitersten : de arme, achtergebleven dorpen tov de rijke hypermoderne grootsteden. Het contrast. Niet op zoek naar kicks.
  • De wereldwonderen en steden beoordelen : historisch, cultureel, architectuur...
  • Met de rugzak infiltreren bij de plaatselijke bevolking, ťťn van hen worden. Couleur locale opsnuiven en indien mogelijk, deelnemen aan hun dagdagelijkse activiteiten op het platteland.
  • Ter plaatse blijven, werken voor een ngo of in een rampgebied.
  • Leven in/uit de rugzak
Ik ga verder dan daar waar de modale toerist stopt, ik wil afwijken van de commerciŽle paden, "off the beaten track". Op zoek naar etnische minderheden, zeldzame stammen, op zoek naar daar waar de tijd is blijven stilstaan, het einde van de beschaving. Op zoek naar de intensiteit van een land. Niet alleen op bezoek gaan, we willen er middenin zitten.

Geen avontuur zonder gevaar; weliswaar berekende risico's; de kantjes aflopen.
Wanneer
Op 14 juni vertrek ik vanuit Brussel en vlieg naar Moscou. Van daaruit neem ik op 18 juni de Trans Siberische Express richting Ulaan Bataar, hoofdstad van MongoliŽ.

Een reis van onbepaalde duur; zolang en zover de centen ons brengen. Tijdloos reizen, zonder deadline of andere druk, maar met een zee aan tijd.
Route
De route is voor de helft uitgestippeld, de andere helft is "go with the flow". Kansen grijpen, aansluiten bij een andere groep, om het hoekje kijken.

Steeds onderweg naar morgen. Onderweg zijn is boeiend, maar ook vermoeiend.

Landen bij benadering : MongoliŽ, China + Tibet, Nepal, India, Myanmar, Laos, Cambodja, Vietnam, Malaysia, Borneo, Singapore, IndonesiŽ, Papua New-Guinea, Australie + TasmaniŽ en tot slot Nieuw-Zeeland.
Hoe
Met het openbaar vervoer, trein, tram, bus, boot, te voet en liftend, binnenlandse vluchten. Low budget, met de rugzak, en logeren bij gastgezinnen of bij locals. Ik probeer mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

De wereld is een dorp geworden. De communicatie verloopt via www.gellagoesglobal.be en ook via Eddy Vinckier die de tussenpersoon tussen mij en Vlaanderen wordt.
Uitsmijter
"Ik reis uit vrije wil met nieuwsgierigheid als drijfveer. Doordat ik weet dat ik naar een veilige thuis en familie en vrienden kan terugkeren, kan ik verlangen naar iets onbekends."

Gella Vandecaveye