Een reis van onbepaalde duur; zolang en zover de centen ons brengen. Tijdloos reizen, zonder deadline of andere druk, maar met een zee aan tijd.

Rode draad door de reis is het opzoeken van Vlamingen in de wereld, bezoeken van Vlaamse bedrijven in het buitenland en Belgische ambassades.
Op de koffie bij His Holiness the 14th Dalai Lama
We bevinden ons in Dharamsala, Mac Leod Ganj, dorp waar de hoofdzetel van de Tibetaanse overheid in ballingschap gesitueerd is. Om 11.30u komen we aan in het Norbulingka Institute waar His Holiness een lezing geeft en waar hij na de middag enkele audiŽnties afwerkt.
Gella bij de Dalai Lama. (foto gella goes global)

Het contact met het 'kabinet' van de Dalai Lama verloopt vlot en spontaan en er zijn, in tegenstelling tot de ontmoeting met Premier Poetin, nauwelijks veiligheidsvoorschriften en geen protocolvoorwaarden.

Onze persoonlijke audiŽntie is een onwaarschijnlijk intense ervaring gepaard gaande met een diepgaande ontroering! Ik ben even mijn kluts kwijt. Alles verloopt heel hartelijk en ongekunsteld met regelmatig lachsalvo's. Een wit kata-sjaaltje wordt bij wijze van begroeting rond mijn nek gehangen. Nadat ik His Holiness, want zo moet je hem aanspreken, uitgebreid bedank voor de tijd die hij voor me vrijmaakt, vertel ik hem van meet af aan dat ik geen fanatiek Boeddhisme-aanhanger ben, maar Katholiek ben opgevoed. "Geen probleem, geloof is van geen tel, levensfilosofie des te meer", antwoordt hij.

De eeuwig glimlachende 14de Dalai Lama is tegen wil en dank een echte mediapersoonlijkheid geworden. Hij is een man die tot de verbeelding spreekt. Niet alleen een religieuze, charismatisch leider met een innemende lach, maar ook een politiek figuur. Wat het geweldloos verzet van Mahatma Gandhi betekende in de Indiase geschiedenis, is te vergelijken met het lobbywerk van de Dalai Lama voor de Tibetaanse gemeenschap. Het is een eer door hem te worden ontvangen. Ons gesprek heeft geen enkele politieke betekenis, maar toch kan ik het niet nalaten hem te vragen hoe erg hij het vindt dat zijn ontmoeting met President Obama werd geannuleerd. Hij vond het een evidente zaak om de relatie tussen Amerika en China niet op de helling te zetten. 'Maar uitstel is geen afstel', zegt hij lachend.

Ik informeer naar zijn gezondheid en waar hij zijn motivatie en doorzetting haalt om zich op een geweldloze manier te blijven inzetten ondanks zijn leeftijd? (geboren in 1935). Of hij nog een droom heeft? Hij staat elke morgen om 3.30u op, gaat veel stappen en stelt het goed na zijn hartoperatie van vorig jaar. Zijn innerlijke motivatie is zijn drijfveer. Zijn droom is een vreedzame wereld zonder wapens, moorden, executies (op 20 oktober ll. werden 4 jonge Tibetanen geŽxecuteerd)? met behoud van eigen cultuur en geloof.

Net als Premier Poetin was de Dalai Lama goed geÔnformeerd en oprecht geÔnteresseerd in mijn judoverleden en in onze lange reis. Ik vertel hem van ons verblijf en avonturen in Tibet, het feit dat we door de politie werden opgepakt en er zelf geen schuld aan hadden, de absurde situatie ginds, de spanningen en angst die er heerste rond 1 oktober, de discriminatie en onderdrukking die we nu zelf aan den lijve hebben ondervonden (en niet meer alleen van horen zeggen?). Het was voor ons bijzonder interessant om eerst het getergde Tibet te doorkruisen en nadien pas zijn leider te ontmoeten.  Tot slot vraag ik hem of hij een boodschap heeft voor de Tibetaanse gemeenschap in BelgiŽ en wereldwijd? "Vastberaden zijn; geloof en overtuiging hebben in vredevolle dingen."

Het gesprek verloopt in een uiterst gemoedelijke sfeer en we overschrijden ruimschoots de 10 minuten die ons werden beloofd. Meer dan 20 minuten heb ik een dialoog mogen voeren met hem. Ik heb intens genoten van deze uitzonderlijke audiŽntie waarbij een kwinkslag en een knipoog nooit ver weg waren.

Zoals het een beleefde gast betaamt, had ik een cadeau meegebracht voor His Holiness the 14th Dalai Lama (=de meester wiens wijsheid groter is dan de oceaan). Tijdens ons onderhoud overhandig ik hem 2 judogordels (een zwarte en een 6de dan rood-witte gordel) met zijn naam in gouden letters op geborduurd, speciaal laten maken in Japan. Prompt staat hij op en doet een gordel om zijn middel. Dit was het meest spontane en hilarisch moment van de ganse audiŽntie!

Hij ontving in 1989 de Nobelprijs en pleit voor gezond verstand. Hij vraagt niet naar de onafhankelijkheid van Tibet, maar pleit voor een uitgebreide autonomie waardoor de Tibetanen hun cultuur kunnen behouden. Hij trekt de wereld rond als ambassadeur van de Tibetaanse zaak en geeft tal van conferenties.

Net zoals bij mijn ontmoeting met Premier Poetin, gaat mijn dankbaarheid uit naar voormalig Premier en huidig Minister van Buitenlandse Zaken Yves Leterme die voor het nodige diplomatiek lobbywerk heeft gezorgd om deze audiŽntie te realiseren. Zonder de ruggensteun van Yves had ik de Dalai Lama nooit kunnen ontmoeten. Yves, bijzondere dank!

Er staan geen grootse ontmoetingen meer op ons programma. Nu willen we 3 maanden door India reizen; van het hoge en koude noorden tot het warme en vochtige zuiden. Elke dag denken we 2 minuutjes na over dit waanzinnig avontuur dat we beleven, en staan even stil bij de fantastische dingen die we zien, maar ook bij de armoede waarmee we geconfronteerd worden en dan beseffen we maar al te goed hoe gezegend en bevoorrecht we zijn! Wordt vervolgd.

Groetjes
Gella
Reacties op dit artikel