Nys: 'Toegeslagen op meest technische strook'
Sven Nys en Rob Peeters maakten de wedstrijd in Leuven. De renner van Landbouwkrediet sloeg toe in de voorlaatste ronde en won de eerste cross in de studentenstad.
"Net als enkele dagen geleden in Loenhout was Rob opnieuw bijzonder sterk", aldus Nys. "Ik had een goede bondgenoot aan hem om het verschil met de anderen te kunnen maken. Maar tijdens de wedstrijd hield ik mijn ogen wel goed open om te zien waar ik Rob kon terugslaan. In de voorlaatste ronde heb ik in de meest technische strook van het parcours mijn slag geslagen. Daarmee kan ik na enkele wedstrijden met pech toch met een goed gevoel naar mijn eigen grote prijs van zondag. De conditie blijft onverminderd goed. Een derde plaats in Diegem was misschien mijn minste goede wedstrijd van de voorbije periode. In Zolder was ik bijzonder sterk en in Loenhout had ik zonder pech misschien alleen voor Niels Albert moeten onderdoen. Ik ga dus met een gerust gemoed naar Baal."

"Ik had een goede start, ik had goede benen en ik had een goede maat mee in de ontsnapping die zijn deel van het werk niet schuwde. Maar toen we in de voorlaatste ronde kwamen, had Nys mijn zwakke punten al lang ontdekt. Elke keer als ik een versnelling van hem moest beantwoorden, moest ik dat doen met telkens wat minder kracht. Tot mijn pijp uiteindelijk uit was. In een ronde tijd verloor ik een halve minuut, dat zegt genoeg", was de reactie van Rob Peeters.
Marianne Vos wint bij de vrouwen in Leuven
Een compleet Nederlands podium bij de vrouwen in Leuven waar zelfs Daphny van den Brand en Sophie de Boer niet opgewassen waren tegen Marianne Vos.
Die haalde het met een voorsprong van meer dan twee minuten. Sanne Cant kende een slechte dag en kwam niet dichter dan de vijfde plaats.


Nys pakt vijf op vijf in Fidea Classics
Sven Nys heeft ook de vijfde manche van de Fidea Classics gewonnen. In Leuven rekende hij af met Rob Peeters. Nys schrijft zo alle manches op zijn naam.
Nys pakte zijn vijfde zege in de Fidea Classics op rij. (foto alain buyck)

Ondanks de afzeggingen van Klaas Vantornhout, Kevin Pauwels, Tom Meeusen en Niels Albert zakten heel wat toeschouwers af naar Leuven voor de eerste cross ooit in de studentenstad. De massa zag Radomir Simunek, Rob Peeters en Sven Nys de beste start nemen op het militaire domein van Heverlee. Simunek nam zelfs wat voorsprong, maar de Tsjech moest al snel gas terugnemen. Bij een versnelling van Nys in de tweede ronde kon enkel Peeters het tempo van de renner van Landbouwkrediet volgen.

Frans kampioen Francis Mourey ging solo in de achtervolging, maar hij kreeg het leidersduo nooit te pakken. Ronde na ronde verloor Mourey meer afstand op Nys en Peeters. Nys liet aan de leiding continu de beste indruk en pakte af en toe uit met een versnelling. Met nog twee ronden voor de boeg was een zoveelste versnelling de juiste. Peeters moest de rol lossen en Nys was vertrokken voor een knappe solo.

Met nog een ronde te gaan volgde Peeters al op 33 seconden en kon enkel pech Nys nog van de zege houden. Die pech kwam er niet en Nys realiseerde zijn 10de overwinning van het seizoen. Peeters werd op ruime afstand tweede, Mourey derde.Wout Van Aert klaar voor BK
Wout Van Aert uit het jongerenteam van Telenet-Fidea behaalde vrijdag zijn vierde overwinning van het seizoen in Leuven. Hij haalde het bij de juniores voor Daan Soete en Quentin Jauregui.
Het waren de drie die de hele wedstrijd gedomineerd hebben al zat Soete nooit echt mee in de dans voor de overwinning. Hij had iets te veel pech om bij de twee leiders te kunnen aansluiten.

Jauregui was wel een waardige tegenspeler voor Van Aert maar toen de Fransman in de slotronde een rem zag blokkeren, was de winst voor Van Aert binnen en moest Jauregui de tweede plaats zelfs nog aan Soete laten.

"Ik zet nu alles op het BK in Hooglede-Gits en geef verstek voor zondag in Baal", aldus Van Aert.


Uitslag (top 10)
1. Wout Van Aert (Lille) 40:57
2. Daan Soete 0:09
3. Quentin Jauregui (Fra)
4. Quinten Hermans 0:39
5. Nicolas Cleppe 1:03
6. Stan Wijkel (Ned) 1:38
7. Curtis White (USA) 2:31
8. Jonas Degroote 2:32
9. Dylan Kowalsky (Fra) 2:35
10. Ben Boets 2:39

Tweede zege voor Jens Berckmans
Een week na zijn eerste winst in Waremme behaalde Jens Berckmans zijn tweede overwinning van het seizoen. De zoon van de vroegere crosser en mountainbiker Nico speelde heer en meester in Heverlee.
Van bij de start reed de tweedejaars van zijn tegenstanders weg. Elias Van Hecke en Johan Jacobs vochten een duel voor de tweede plaats uit dat door Van Hecke in zijn voordeel beslist werd.

In tegenstelling tot wat je zou denken is Johan Jacobs, de nummer drie in de uitslag geen Belg maar een Zwitser. Zijn vader is evenwel afkomstig uit Ternat. Donderdag was Johan ook al derde in Bredene.


Uitslag (top 10)
1. Jens Berckmans (Mol) 26:13
2. Elias Van Hecke 0:49
3. Johan Jacobs (Zwi) 1:07
4. Dario Kloeck 1:33
5. Jelle Schuermans 1:46
6. Cedric Beullens 2:05
7. Niels De Koster 2:29
8. Nick Verheyen 2:43
9. Miqele Brulez 3:15
10. Robbe Commissaris 3:27

Vorige berichten
29-12-2011 Fidea Cyclocross Leuven: vijf op vijf voor Nys?
23-12-2011 Tickets beschikbaar in voorverkoop!
21-12-2011 Sven Nys: 'Ook Fidea Classic van Leuven wordt een topwedstrijd'