U bezoekt momenteel editie 2010 van de Cyclocross Tervuren. Om parcourstechnische redenen zal de Fidea Cyclocross die voorzien was in Tervuren op vrijdag 30 december, verhuizen naar Leuven.

>> Klik hier om naar de website van Cyclocross Leuven over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Generale repetitie voor BK Antwerpen
Na Neerpelt, Niel en Antwerpen wordt straks in Tervuren een punt gezet achter de Fidea Cyclocross Classics van het seizoen 2010-2011. In het prachtige park wordt een opvolger gezocht voor Niels Albert die twee jaar geleden de beste was en voor Zdenek Stybar die vorig jaar de bloemen veroverde.
Vorig jaar was Stybar de beste in Tervuren. (foto belga)
Net als de voorbije twee jaar betekent de cross van Tervuren de generale repetitie in het vooruitzicht van de Belgische kampioenschappen die een week later in Antwerpen gereden worden. Hoe verliep die generale repetitie de vorige twee keren? Niels Albert won in 2009 na een knappe solo met een flinke voorsprong op Enrico Franzoi, Zdenek Stybar en Kevin Pauwels. Sven Nys pakte de wedstrijd als een echte training aan en werd pas tiende. Maar een week later behaalde de Kannibaal uit Baal wel de zesde nationale titel uit zijn carrière bij de eliterenners.

Ook Zdenek Stybar voerde een knappe solo op in 2010. Maar hij kreeg meer weerwerk dan Albert het jaar voordien. Eerst van Niels zelf die een achterstand van twintig sec ongedaan maakte maar vervolgens te voet gezet werd omdat zijn klikpedalen dienst weigerden als gevolg van het vriesweer. Anders had Albert misschien voor de tweede keer op rij gewonnen. Met de tegenslag van de Brabander was de winst voor Stybar nog niet binnen. Met de snelste ronde van de hele namiddag kwam Sven Nys nog kort opzetten maar uiteindelijk mocht de man die later wereldkampioen zou worden toch op de hoogste trede van het podium. Nys haalde enkele dagen later zijn gram met een zevende Belgische titel.

We zijn benieuwd om te weten hoe het er zondag een week voor het BK in Antwerpen aan toe zal gaan. Uiteraard zijn Sven Nys en Niels Albert opnieuw de torenhoge favorieten na hun demonstraties van de voorbije dagen in Diegem en in Loenhout. Twee keer geluk voor Albert, twee keer pech voor Nys. Misschien moet de Kannibaal uit Baal toch ook een keer de Fidea Cyclocross Classics van Tervuren op zijn naam schrijven in zijn eigen regio. Al wordt dat amper een etmaal na zijn eigen grote prijs in Baal geen gemakkelijke klus. Reden waarom de andere Belgische tenoren zoals Bart Wellens, Kevin Pauwels, Bart Aernouts, Klaas Vantornout of Rob Peeters allicht meer kans maken als belangrijke tegenstanders voor Albert. Of komt het grootste gevaar van de winnaar van vorig jaar Zdenek Stybar die stilaan onder stoom gekomen is na zijn onderbreking van de competitie.

Benieuwd zijn we ook naar de prestatie van Tom Meeusen die vorig jaar al vierde was. Ook Vincent Baestaens in zijn tweede wedstrijd als prof verdient onze aandacht. Net als de prestaties van de beloften in het vooruitzicht van hun BK. Er was de voorbije weken weinig te doen aan Wietse Bosmans. Stoomt die ook tussen de profs door? Of krikken mannen als Jim Aernouts en de ongelukkige Joeri Adams die de voorbije wedstrijden niets dan pech kende hun moreel op? Ook voor de vrouwen, de juniores en de nieuwelingen betekent Tervuren de laatste cross voor hun titelrace.
Reacties op dit artikel