U bezoekt momenteel editie 2010 van de Cyclocross Tervuren. Om parcourstechnische redenen zal de Fidea Cyclocross die voorzien was in Tervuren op vrijdag 30 december, verhuizen naar Leuven.

>> Klik hier om naar de website van Cyclocross Leuven over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Zo was het in 2010: Stybar is baas in Tervuren
Zdenek Stybar heeft de Fidea Cyclo Cross van Tervuren gewonnen. De Tsjech besloot na vijf ronden om alle registers open te trekken en soleerde naar de overwinning. Sven Nys werd tweede, Kevin Pauwels derde.
Er stond geen maat op Stybar. (foto belga)
Het was verrassend Jonathan Page die als eerste het veld indook op een besneeuwd parcours in Tervuren met Sven Nys in zijn wiel. De jongens van Fidea volgden op de tweede rij. In de eerste rond besloot Nys om de benen al eens te testen, hij kreeg onmiddellijk enkele meters. Enkel Sven Vanthourenhout kon in het wiel volgen. Bart Wellens kwam nooit in het stuk voor, na één ronde volgde hij al op 45 seconden. In de achtergrond waren het Petr Dlask, Page, Zdenek Stybar,  Kevin Pauwels, Francis Mourey, Tom Meeusen en wereldkampioen Niels Albert die moesten achtervolgen.

Kevin Pauwels was de eerste die de sprong maakte naar het duo Nys-Vanthourenhout. Pauwels toonde zich ijzersterk op de hard bevroren hellingen. Even later sloot ook de rest van het peloton aan. Meteen het signaal voor Nys om weer eens de benen te testen. Het waren opnieuw Pauwels en Vanthourenhout die konden volgen. Toch keerde Stybar terug uit de achtergrond en de Tsjech trok meteen in de aanval. Met nog vijf ronden te gaan had Stybar al 24 seconden voorsprong, met dank aan het ploegenwerk van Fidea - Telenet.

PECH

Toch had Albert geen zin om anoniem mee te rijden. De wereldkampioen ging op zoek naar Stybar met een sterke Meeusen in het wiel. Nys kreeg af te rekenen met pech en werd achteruit geslagen. Ook pech voor Meeusen, de jonge lefgozer kwam ten val in een afdaling en moest even te voet verder met nog 3 ronden te gaan. Albert kwam tot op een paar seconden van Stybar die met de hete adem van Albert in de nek nog eens alle registers opentrok. Na afloop van de wedstrijd zou blijken dat Albert een probleem had met zijn klikpedalen en moest zo Stybar laten gaan. In de achtergrond stapte Wellens ondertussen af.

Zdenek Stybar: 'Ik presteer beter en beter.'
De veer was gebroken bij Albert en hij hield met het oog op het Belgisch kampioenschap de benen verder stil. Nys profiteerde van een dood moment en legde zo beslag op de tweede plaats voor Pauwels. Meeusen klopte in de spurt om de vierde plaats Albert.

Na de wedstrijd was Albert toch niet helemaal ontevreden over zijn wedstrijd. "Ik reed hier vandaag om te winnen. Ik kwam terug tot op een paar seconden van Stybar, maar verloor dan de wedstrijd door ijs in mijn pedaal. Ik ben klaar voor het Belgisch kampioenschap", aldus Albert.

Stybar was opgetogen met zijn overwinning in Tervuren. "Ik presteer beter en beter de laatste weken. Ik kijk dan ook uit naar het kampioenschap van Tsjechië. Ik voelde mij heel goed en het maakte mij niet uit dat deze cross niet telt voor een klassement. Iedere wedstrijd is belangrijk."

Bekijk de volledige uitslag Reacties op dit artikel