U bezoekt momenteel editie 2010 van de Cyclocross Tervuren. Om parcourstechnische redenen zal de Fidea Cyclocross die voorzien was in Tervuren op vrijdag 30 december, verhuizen naar Leuven.

>> Klik hier om naar de website van Cyclocross Leuven over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Albert koning in Tervuren
Niels Albert heeft de Fidea Cyclocross in Tervuren op zijn naam geschreven. Sven Nys eindigde als tweede. De twee zijn duidelijk klaar voor het Belgisch kampioenschap van volgende week.
Albert haalde het voor Nys in Tervuren. (foto belga)


Rob Peeters nam verrassend de beste start in Tervuren. Achter hem volgde in het begin van de koers twee van zijn ploeggenoten. Bart Wellens en Tom Meeusen kwamen goed overeen en sloegen een kloofje met het groepje van Niels AlbertPhilippe Walsleben fietste daar tussenin. Sven Nys, die gisteren nog de sterkste was in zijn eigen Baal, en Zdenek Stybar lieten de anderen in het begin rustig begaan.

Met nog vijf ronden op de teller reed Peeters nog steeds als leider rond. Achter hem kwam het tot een hergroepering. Vervolgens ging Albert Peeters zenuwachtig maken. Peeters, die het niet gewoon is om op kop te rijden bij de elite, keek te vaak achterom en zag Albert snel naderen. Het duurde niet lang alvorens Albert de leiding overnam. Ondertussen noteerden we de opgave van Bart Wellens. Hij schatte de diepte van een put verkeerd in en kwam bij zijn val pijnlijk terecht op de beide knieŽn.

ALBERT EN NYS KLAAR VOOR BK

Albert beschikte duidelijk over goede benen, maar zijn materiaal wou niet altijd meewerken. Toch bleef hij aan kop. Een valpartij van Nys speelde wel in Alberts voordeel. Toch gaf Nys niet op. Hij probeerde aan te sluiten, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in zijn dorpsgenoot. Ook een eindsprint hielp niet. Albert bleef weg en won verdiend voor de tweede keer de Fidea Cyclocross in Tervuren.

Na Nys kwam Meeusen als derde over de meet. Peeters werd nog knap vierde. Stybar moest zich tevreden stellen met de zevende plaats. De Tsjech kon vandaag de Belgen nooit het vuur aan de schenen leggen. Volgende week worden de nationale kampioenschappen gereden. In Antwerpen zal de strijd om de Belgische driekleur plaatsvinden.

"Vandaag reed ik toch al met het Belgisch kampioenschap in mijn achterhoofd", reageerde winnaar Albert na de wedstrijd. "Maar op een gegeven moment besliste ik toch om er voor te gaan." Of hij volgende week ook de sterkste zal zijn antwoordde Albert. "Het zal niet gemakkelijk zijn om Nys te kloppen. Sven heeft 10 jaar ervaring. Ik hoop dan op een mooie rit en de overwinning, maar ik heb nog wel enkele jaren. Die driekleur zal ooit nog wel komen.


Verhuis Fidea Cyclocross Tervuren naar Leuven
Om parcourstechnische redenen zal de Fidea Cyclocross die voorzien was in Tervuren op vrijdag 30 december, verhuizen naar Leuven.
Het Leuvense stadsbestuur zette zopas het licht op groen om de organisatie een nieuwe locatie aan te bieden voor de cross die deel uitmaakt van de Fidea Classics. Organisator Golazo sports bestudeert momenteel de verschillende mogelijkheden inzake event site en parcours, meer informatie daarover volgt snel.
Albert: 'Ik kan ontspannen naar het BK'
Niels Albert won de Fidea Cyclocross in Tervuren. Na de wedstrijd ging het vooral over het aankomende Belgische kampioenschap. Daarover had ook Sven Nys een mening.
Niels Albert: 'Ik heb gewerkt om op scherp te staan voor de titelrace.'
Na drie overwinningen en twee derde plaatsen kan ik ontspannen naar het BK", aldus Niels Albert. "Conditioneel ben ik in orde. Wat ook de uitslag van het kampioenschap zal zijn, het is duidelijk dat ik me niets te verwijten zal hebben. Ik heb gewerkt om op scherp te staan voor de titelrace en de timing was perfect. Dat is het doel van topsport."
 
"Wat ik de komende dagen nog ga doen? Maandag een cinemabezoek en een etentje met mijn vriendin zoals ik haar beloofd heb. Het is tijd om de teugels even te vieren om met een ontspannen hoofd en met frisse benen aan het BK te kunnen beginnen."

NYS PROBEERT, MAAR WINT NIET

Sven Nys: ' Verliezen van Albert zal geen schande zijn.'
"Ik heb nog geprobeerd om Albert te pakken te krijgen maar een klein valpartijtje toen hij zijn kloof sloeg, heeft me vijf seconden gekost en die bleken er uiteindelijk te veel aan", aldus Sven Nys. In het begin van de race voelde ik de inspanningen van Baal maar naarmate de wedstrijd vorderde, voelde ik goede benen. Helaas net niet goed genoeg om nog eens te winnen."
 
"Dat het niet tot een spurt kwam om een week voor het BK dat onderdeel nog eens uit te testen, deert me niet. Een cross eindigt zelden op een spurt en bovendien is de zone van de finish in Antwerpen bijzonder kort. De vorm van de dag zal bepalend zijn. Verliezen van Albert zal geen schande zijn. Hetzelfde geldt voor Niels als hij van mij zou verliezen."

GEEN KANS TEGEN NYS EN ALBERT

Rob Peeters: 'Ik wist dat ik niet voorop kon blijven.'
"De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik tegen Albert en Nys zoals hier in Tervuren ook in het BK van Antwerpen geen kans maak?, aldus Tom Meeusen. ?Op sneeuw en ijs kan ik die mannen aan maar nu de dooi ingetreden is, komt de kracht naar boven en die kom ik tekort tegen die twee kleppers. Ik weet dus wat me in Antwerpen te doen staat. Zorgen dat ik een WK-selectie kan verdienen. Met Rob Peeters, Kevin Pauwels en Bart Wellens die ook goed aan het rijden zijn, wordt dat al een hele opdracht.?

Rob Peeters had een voorgevoel dat hij niet ging winnen ondanks een sterke start. ?Ik wist dat ik niet voorop kon blijven? Na zijn vierde plaats in Diegem reed Rob Peeters ook in Tervuren een opgemerkte wedstrijd. Een halve race reed hij alleen aan de leiding waarna hij opnieuw een vierde plaats liet optekenen. ?Ik wist dat ik niet voorop kon blijven?, aldus de man uit Mol. ?Maar ik heb gedaan wat ik kon om zoveel mogelijk publiciteit te maken voor mezelf en voor de sponsor. Achteraf was ik niet sterk genoeg om met de toppers mee te kunnen maar vierde vind ik al heel mooi hoor.?

Half koers verdween Bart Wellens verrassend uit koers nadat hij voordien een opvallende rol vertolkt had. ?Ik ging over de kop, kwam op mijn twee knieŽn terecht en koos veiligheidshalve voor de aftocht?, aldus Wellens. ?Maar erg is het niet. Averij is er niet.?
Kupfernagel onbedreigd bij de vrouwen
Hanka Kupfernagel heeft de Fidea Cyclocross in Tervuren gewonnen. De Duitse won verdiend, maar profiteerde ook een beetje van de pech bij de Nederlandse dames.
De wedstrijd in Tervuren stond in het teken van de pech van de Nederlandse meisjes. Marianne Vos kwam ten val in de start en Daphny van den Brand verdween uit koers toen ze met Sanne Cant in duel was voor de tweede plaats.

Op het meesterschap van Hanka Kupfernagel stond geen maat. De 36-jarige Duitse reed van start tot finish aan de leiding. Even bewonderenswaardig was de inspanning van Marianne Vos. Na een formidabele achtervolging slaagde ze er nog in om de derde plaats te bemachtigen.

Uitslag vrouwen (37 deelnemers)
1. Hanka Kupfernagel (Dui) 35:38
2. Sanne Cant 1:06
3. Marianne Vos (Ned) 1:26
4. Sabrina Stultiens (Ned) 1:37;
5. Pavla Havlikova (Tsj) 1:39;
6. Reza Hormes-Ravenstijn (Ned) 2:12;
7. Amy Dombroski (USA) 2:15;
8. Gabriella Day (GBr) 2:28;
9. Maureen Bruno Roy (USA) 2:51;
10. Linda van Rijen (Ned) 3:14;
11. Elisabeth Brandau (Dui) 3:46;
12. Ellen Van Loy 4:22;
13. Nancy Bober 4:54;
14. Gertie Willems 5:01;
15. Anja Geldhof 5:16;
16. Anne Arnouts 5:40;
17. Nicolle De Bie-Leijten 5:57;
18. Tessa Van Nieuwpoort 6:08;
19. Hilde Quintens 6:14;
20. Iris Ockeloen (Ned) 6:40;
21. Katrien Vermeiren 6:46;
22. Nathalie Nijns 6:48; 23. Katrien Thijs 6:50;
24. Kristien Nelen;
25. Katrien Aerts;
26. Suzie Godart (Lux) 8:02;
27. Ayako Toyooka (Jap) 8:34;
28. Lana Verberne (Ned);
29. Ilse Vandekinderen op 1 ronde;
30. Monique van de Ree (Ned);
31. Lisa Bogaert; 32. Laure Werner
Jauregui en De Vocht winnaars bij de jeugd
De Fransman Quentin Jauregui en Jochen De Vocht waren de winnaars bij de jeugd in de Fidea Cyclocross Classics van Tervuren.
Quentin Jauregui uit Doornik maar met Franse vader en Franse licentie liet er bij de juniores geen gras over groeien. Meteen na de start ging hij in het offensief. Jens Vandekinderen en Michael Vanthourenhout bundelden hun krachten in de achtervolging maar dat bracht geen zoden aan de dijk. Ze kregen de kloof niet meer dicht.

In de voorlaatste ronde nam Vandekinderen de maat van Vanthourenhout voor de tweede plaats. Favoriet voor het BK van zondag in Antwerpen voelt geen van beiden zich. Met een plaats bij de eerste vijf kunnen ze leven. Voor Jauregui was het zijn vijfde overwinning in BelgiŽ.

Op dezelfde manier als Jauregui had Jochen De Vocht voordien de wedstrijd bij de nieuwelingen gedomineerd nadat Gianni Van Donink met pech achtergebleven was in de eerste ronde. Ook de plaatsen twee en drie lagen snel vast. Din Van den Driessche werd tweede, pechvogel Van Donink derde.

Uitslag juniores (26 deelnemers)
1. Quentin Jauregui (Fra) 38:14
2. Jens Vandekinderen 0:12
3. Michael Vanthourenhout 0:46
4. Jeroen Meijers (Ned) 1:15;
5. Wout Van Aert 1:24;
6. Jorn Claes 1:28;
7. Lorenzo Pepermans 1:34;
8. Douwe Verberne (Ned) 2:09;
9. Toon Aerts 2:23;
10. Jeroen Eyskens 3:12;
11. Karl Hoppner (Can) 3:29;
12. Niels Van den Driessche 3:45;
13. Jens Schuermans 4:12;
14. Robbie van Bakel (Ned) 4:19;
15. Toon Wouters 4:46;
16. Michael Dhondt 6:08;
17. Jorne Kockaerts 7:32;
18. Michiel Van Echelpoel 7:43;
19. Rob Leemans;
20. Bavo Haemels

op 1 ronde;
21. Kenneth Van Dessel;
22. Arno Brocatus;
23. Yolan Brems;
24. Stijn Versteven

op 2 ronden;
25. Twan Brusselman (Ned)

Uitslag nieuwelingen (23 deelnemers)
1. Jochen De Vocht (Emblem) 33:01
2. Din Van den Driessche 0:32
3. Gianni Van Donink 0:48
4. Jelle Vanden Dries 2:20;
5. Gianni Quintelier 2:42;
6. Kevin Dupont 2:52;
7. Jelle Schuermans 3:19;
8. Dennis Heyns 3:45;
9. Fabio Jacobsen (Ned) 3:49;
10. Dieter jacobs 4:41;
11. Elias Van Hecke 5:21;
12. Michiel Van Dyck 5:51;
13. Jory Degheldere;
14. Yanick Verberen (Ned) 6:03;
15. Jens Dierckx 6:03;
16. Femke Van den Driessche;
17. Charlie Arimont;
18. Stijn Philips
 
op 1 ronde;
19. Sven Boschmans;
20. Laurens De Jonghe;
21. Shana Maes;
22. Lawrence Tibackx

op 2 ronden; 23. Gilles De Jaeger
Vorige berichten
31-12-2010 Generale repetitie voor BK Antwerpen
22-09-2010 Fidea Cyclocross Tervuren op 2 januari 2011
03-01-2010 Zo was het in 2010: Stybar is baas in Tervuren