U bezoekt momenteel editie 2010.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Wyman zoals op de Koppenberg
Ook in Niel stond er bij de vrouwen geen maat op Helen Wyman. Zoals de Britse goed een week geleden primus werd op de Koppenberg, zo won ze ook de tweede wedstrijd voor de Fidea Cyclocross Classics in Niel.
Weg van start tot finish. Of dat ook zo zou geweest zijn zonder de pech van Sanne Cant zal voor altijd een vraag zonder antwoord blijven.

Het gebeurde in de tweede van de vier ronden die ze moesten afleggen. Cant bleef achter een paaltje steken en kwam ten val zodat ze zelfs voorbijgereden werd door Niki Harris en Sophie de Boer terwijl ze verwoed jacht maakte op Wyman. Cant zakte terug in het gezelschap van Daphny van den Brand, Gabriella Day en Pavla Havlikova en zou in feite nooit meer bekomen van de pech.

Terwijl Wyman onbedreigd naar het einde ging, ontspon zich nog een leuk duel voor de tweede plaats. Niet alleen tussen Harris en De Boer maar ook Van den Brand pikte na een slechte start haar wagentje nog aan. Ze liet De Boer en Harris zelfs nog in de steek voor de dichtste ereplaats. Sanne Cant werd uiteindelijk vijfde.

Nys wacht op fiets, maar wint in Niel
In een stormeditie van de Fidea Jaarmarktcross in Niel was Sven Nys voor het tweede jaar op rij te sterk voor de concurrentie. Enkel een vreemd manoeuvre in de materiaalpost kon voor spanning zorgen.
Nys wint voor de derde keer in Niel. (foto belga)

Zonder wereldkampioen Zdenek Stybar gingen de renners in Niel van start onder barre weersomstandigheden. De wind en regen guurden boven de Fidea Cyclocross Classics-wedstrijd. Bart Wellens dook als eerste het veld in. Sven Nys, die vorig jaar als laureat uit de bus kwam, ging mee met de viervoudige winnaar van de wedstrijd. Nys nam daarna wat voorsprong door op de fiets te blijven. Hij werd achtervolgd door Kevin Pauwels, Niels Albert, Tom Meeusen, Wellens, Rob Peeters - die heel snel van start ging -, en Sven Vanthourenhout.

Pauwels sloot opnieuw aan bij Nys en Albert, maar de "oude" Nys plaatste nog een versnelling. De jongste uit Tremelo wou niet opgeven, maar zag het achterwiel van zijn stadsgenoot verder en verder verdwijnen. Fietsen en lopen veranderde ondertussen meer en meer in ploegen - wat een verschil met de editie van vorig jaar!

Nys was zo snel dat hij zijn eigen mecaniciens verraste. Met nog drie ronden te gaan, wou hij wisselen aan de andere kant van de materiaalpost dan de kant die hij normaal koos. Niemand stond klaar met een fiets, en dan bleef hij maar wachten tot hij er één kreeg. Zo sloot een verbaasde Albert weer aan, maar lang duurde dat niet. Nys nam snel opnieuw afstand, terwijl onder andere Klaas Vantornout en Bart Aernouts uit doffe ellende gewoon opgaven.

Voor de ereplaatsen werd er wel nog gevochten. Wellens ging bij het ingaan van de laatste ronde voorbij zijn ploegmaat Pauwels. Wellens kreeg echter nooit uitzicht op een vijfde zege in de Fidea Jaarmarktcross Niel. Het werd wel een derde overwinning voor Nys in de Steenbakkersgemeente. Albert moest vrede nemen met een tweede stek. Na Wellens werd Pauwels vierde. De Fidearenners bleven komen, want Peeters eindigde als vijfde, Meeusen als zesde. Vanthourenhout werd nog zevende.

Niels Albert: 'Een warme choco zal deugd doen'
Sven Nys zorgde voor het beeld van de dag door te wachten in de materiaalpost: "Ik voelde het al aankomen. Ik zag niemand staan, en heb dan maar geroepen. Iemand van Sven Vanthourenhouts entourage zag mij staan en gaf mijn reservefiets aan. Mijn mecaniciens werken al 15 jaar voor mij en maken nu één foutje, dus reken ik hen daar zeker niet op af. Het was wat zoeken naar welke tube, en daarom wisselde ik vaak. Het is toch balen als je daar staat. Er gebeurt altijd wel iets in de cross. Maar ik kan me best voorstellen dat het daar een hectische situatie is in de materiaalpost. Bart trok heel fel door in het begin, maar ik liep heel makkelijk mee. Niels kwam terug door die materiaalproblemen, maar ik voelde dat ik nog kon wegrijden."

Bart Wellens is gekend als koukleum, maar was deze keer voorbereid: "Vandaag had ik geen kou, want ik was erop voorzien, in tegenstelling tot de cross in Ronse. Het viel dus al bij al mee. Ik knokte voor wat ik waard was. Ik hoop dat die vijfde zege in Niel er ooit kwam. Ik was té goed in de eerste ronde, en toen Sven overnam, moest ik toch wat gas terugnemen."

Niels Albert kon opnieuw aansluiten na het voorval van Nys: "Ik schrok toen ik hem zag staan. Ik heb zoiets nog niet voorgehad en hoop ook dat dat nooit gebeurt. De afgelopen weken fietste Sven me soms op een minuut, vandaag kon ik de achterstand beperken tot seconden. Een warme choco zal deugd doen na deze cross." 
Kijkcijferrecord voor Fidea Jaarmarktcross Niel
De tweede manche van de Fidea Cyclocross Classics 10-11, de Fidea Jaarmarktcross Niel, leverde een kijkcijferrecord op! Niet minder dan 816.829 kijkers volgden de wedstrijd op televisie.
Meer dan 800.000 televisiekijkers zagen dus hoe Sven Nys de overwinning pakte in erg lastige weersomstandigheden. Die cijfers waren goed voor een marktaandeel van 60%. Tussen 16u en 16u15 werd er een piek genoteerd van 871.419.

Bovendien volgden 5.000 moedigen de wedstrijd ook van aan de kant van het parcours zelf!
Vijfde zege voor Laurens Sweeck
Er stond bij de juniores in Niel geen maat op Laurens Sweeck. Hij reed van start tot finish aan de leiding en won met bijna een minuut voorsprong op Toon Aerts die een hele wedstrijd al even afgescheiden in tweede positie gefietst en gelopen had.
Zo boeide het alleen voor de derde plaats. Diether Sweeck moest die aan Stan Goderie laten. Die kwam zelfs Aerts nog bedreigen maar moest uiteindelijk toch vrede nemen met de derde plaats. Het was voor de Nederlander de eerste podiumplaats van het seizoen. Voor Laurens Sweeck was het na Neerpelt, Ruddervoorde, Heusden-Zolder en Zonhoven de vijfde overwinning van het seizoen.


Uitslag Juniors (31 deelnemers)
1. Laurens Sweeck (Schriek) 39:10
2. Toon Aerts 0:50
3. Stan Goderie (Ned) 1:15
4. Diether Sweeck 1:50;
5. Daan Hoeyberghs 2:00;
6. Daan Soete 2:10;
7. Jens Couckuyt 2:30;
8. Timo Verschueren 3:00;
9. Yoshi Dedulle 3:10;
10. Dylan Kowalski (Fra);
11. Niels Ooms; 12. Lorenzo Pepermans;
13. Jeffrey Jansegers 4:00; 14. Felix Pouilly (Fra);
15. Stig Callay 4:30; 16. Maxence Vasseur (Fra) 5:00;
17. Nicholas De Laet 5:05; 18. Kenneth Van Dessel 6:00;
19. Glenn Vissers; 20. Yolan Brems;
21. Bavo Haemels 7:10; 22. Niels Verdyck

op 1 ronde
23. Stijn Versteven;
24. Alexander Hanquet;
25. Dany Wouters

op 2 ronden
26. Jonathan Van Weverberg
Eerste zege voor Yannick Peeters
Maandag pas wordt hij vijftien jaar maar na een tweede plaats op de Koppenberg en een derde plaats in de GP Mario De Clercq in Ronse heeft Yannick Peeters bij de nieuwelingen wel al zijn eerste overwinning beet.
Ook in Niel plaatste hij zich van bij het begin in de eerste posities. Na een van de vier af te leggen ronden kwam de zoon van Quick Step-ploegleider Wilfried door in het gezelschap van Kyle De Proost, Jens Teirlinck en Jelle Van den Dries. Deze laatste moest als eerste de rol lossen en dat was daarna ook het lot van Teirlinck. Een tweede overwinning dit seizoen voor Kyle De Proost uit Arendonk kwam er niet. Tegen Yannick Peeters was hij op het zware parcours niet opgewassen en dus moest hij voor de derde keer vrede nemen met de dichtste ereplaats.


Uitslag Nieuwelingen (22 deelnemers)
1. Yannick Peeters (Mol) 33:23
2. Kyle De Proost
3. Jens Teirlinck
4. Jelle Van den Dries;
5. Kevin Dupont;
6. Thomas Joseph;
7. Niels Timmermans;
8. Jelle Schuermans;
9. Thijs Aerts;
10. Jordi Van Dingenen;
11. Dieter Jacobs;
12. Koen van Dijke (Ned);
13. Kevin Ysenbaardt;
14. Joren Spruyt;
15. Jory Degheldere;
16. Kelvin Dekker (Ned);
17. Sam Koenig;
18. Dieter Fleurackers;
19. Sven Boschmans;
20. Laurens de Jonge (Ned);
21. Brian Heylen;
22. Gianni Vermeiren
Donderdag 11 november: 48ste Fidea Jaarmarktcross in Niel
Op donderdag 11 november vindt de 48ste editie van de Fidea Jaarmarktcross in Niel plaats. Verleden jaar trok Nys in een spannend spurtduel aan het langste eind tegen Albert. Ook dit jaar staan alle toppers aan de start waardoor het opnieuw een spektakelstuk belooft te worden.
De dag start om 10u00 met een gratis jeugdinitiatie voor alle jongeren tussen 6 en 14 jaar. Het is aangeraden om op voorhand in te schrijven voor de jeugdinitiatie omdat het centrum van Niel op 11 november om 9u00 wordt afgesloten waardoor enkel de vooringeschreven het centrum nog kunnen bereiken. Zij zullen immers een parkingkaart ontvangen. Wie de dag zelf nog wilt inschrijven, zal op de publieksparkings net buiten het centrum moeten parkeren.
Vorige berichten
10-11-2010 Kan het nog straffer dan in 2009?
25-08-2010 2009: Nieuwelingen: Nummer zes voor Daan Hoeyberghs
2009: Juniores: David van der Poel te sterk
2009: Titanenstrijd zorgt voor hoog kijkcijfer
11-11-2009 2009: Vrouwen: Vos spurt sneller dan Van den Brand
2009: Nys klopt Albert na schitterende tweestrijd