U bezoekt momenteel editie 2010.

>> Klik hier om naar de huidige editie over te schakelen.

>> Sluit dit venster om op deze site te blijven.
Neerpelt lokt 530.000 TV-kijkers
Voor de Fidea Grote Prijs Neerpelt stemden maar liefst 530.000 Sporza-kijkers af op Canvas. Goed voor een marktaandeel van ruim 45%.
Het bewijs dat de populariteit van het veldrijden blijft toenemen.
Nys maakt het verschil in de zandbak
Sven Nys heeft de Fidea Grote Prijs Neerpelt, de eerste van vier crossen van de Fidea Cyclocross Classics, gewonnen. Na een tempoversnelling in de laatste zandbak verwees hij Klaas Vantornout en Bart Aernouts naar de plaatsen twee en drie.
Sven Nys. (foto belga)

Sven Nys had er duidelijk zin in op de technische omloop in het Dommelhof. De Belgische kampioen nam meteen de kop en werd pas aan het eind van de tweede ronde afgelost door Bart Aernouts. Nys en Aernouts vormden samen met Kevin Pauwels en Klaas Vantornout een kopgroep van vier. Aanvankelijk waren ze met zes, maar Bart Wellens knalde tegen een paaltje en Sven Vanthourenhout kon al vlug het strakke tempo niet meer volgen.

De regulator in de kopgroep was Nys. Hij deelde af en toe een prik uit, maar vol demarreren deed hij niet. Aernouts deed ook het nodige kopwerk en in de laatste ronden stak ook Vantornout de neus aan het venster. Pauwels fietste heel de cross in vierde positie en moest harken om bij te blijven. Dat hij uiteindelijk dan ook als vierde finishte was niet meer dan logisch.

In de slotronde nam Vantornout het meeste initiatief, maar Nys glipte hem net voor de laatste zandbak slim voorbij en trok nu wel fors door. Vantornout, Aernouts en Pauwels beten in het zand en konden in de resterende hectometers Nys niet meer bijbenen. De nationale kampioen boekte zo zijn derde zege in Neerpelt en zijn tweede overwinning van het seizoen na Erpe-Mere.

Sven Nys: 'Dit is terug de Sven die ik verwacht, al hoop ik natuurlijk nog te verbeteren de komende weken.'
Vantornout legde beslag op de tweede plaats, Aernouts op de derde en Pauwels werd zoals gezegd vierde. Een moedige Wellens, die rondenlang het onderste uit de kan haalde om terug te komen aansluiten na zijn slipper, bolde als vijfde over de meet. Wereldkampioen Zdenek Stybar reed niet mee in Neerpelt en Niels Albert is vier weken buiten strijd met een knieblessure.

"Ik heb er bewust voor gekozen om van meet af aan de cross in handen te nemen", sprak Nys na afloop. "Door dit soort inspanningen te doen word je op dit moment van het seizoen beter. Vorige week kon ik dit nog niet. Dit is terug de Sven die ik verwacht, al hoop ik natuurlijk nog te verbeteren de komende weken. Die zandbak was ideaal voor mij. Hier kon ik de sprint ontlopen en het verschil maken met explositiviet en techniek. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik de perfecte cross gereden heb", besloot Nys.


Fidea Grote Prijs Neerpelt
1. Sven Nys (Baal/Landbouwkrediet) 1u01:32
2. Klaas Vantornout 0:04
3. Bart Aernouts
4. Kevin Pauwels 0:11
5. Bart Wellens 0:57
6. Tom Meeusen 1:13
7. Enrico Franzoi (Ita) 1:20
8. Dieter Vanthourenhout 1:31
9. Jim Aernouts 1:34
10. Rob Peeters 1:56

Nys: 'Bewust veel initiatief genomen'
Wat hadden Sven Nys, Klaas Vantornout, Bart Aernouts en Bart Wellens te vertellen na de Fidea Grote Prijs Neerpelt? Lees hier hun reactie;
Sven Nys: "Bewust veel initiatief genomen"

Sven Nys: 'Een zandstrook zo dicht bij de finish is natuurlijk ideaal voor mij.'
Vorig jaar was Neerpelt voor Sven Nys de eerste cross van het seizoen, na een slopende mountainbikewinter. Hij draaide er vierkant en werd pas negende. Zondag was hij er voor de derde keer de beste en boekte hij er één week na Erpe-Mere al zijn tweede zege van het seizoen. In de laatste passage door de zandbak maakte de Belgische kampioen het verschil.

"Een zandstrook zo dicht bij de finish is natuurlijk ideaal voor mij", begon Nys zijn verhaal. "Daar kan ik mijn techniek uitspelen. Ook voordien had ik echter al de perfecte wedstrijd gereden. Ik heb bewust van bij de start veel initiatief genomen. Vorige week lukte dat nog niet, hier zag je de Nys die ik zelf ook wil zien."
 
"Door op dit moment van het seizoen veel de leiding te nemen kan je alleen maar beter worden. Het klopt dat ik al veel beter ben dan vorig seizoen op dit moment. Toen had ik de fout gemaakt om na een lang mountainbikeseizoen op te korte tijd te veel achterstand te willen goedmaken op crossgebied. Nu heb ik het een pak rustiger aangepakt en dat loont duidelijk."

Klaas Vantornout: "Vier, vijf ronden serieus afgezien"

Klaas Vantornout: 'Toen Sven me net voor de zandbak passeerde, zat ik al serieus in het rood.'
Klaas Vantornout, vorige week in Erpe-Mere wellicht op weg naar de zege tot hij pech kreeg, moest in Neerpelt enkel buigen voor Nys. "De eerste vier, vijf ronden heb ik serieus afgezien", stelde Vantornout. "Ik slaagde er nooit in om naar de eerste twee plaatsen door te schuiven."
 
"In de tweede wedstrijdhelft kwam ik beter in mijn ritme en gaandeweg kon ik me mengen in de strijd. Toen Sven me net voor de zandbak passeerde, zat ik al serieus in het rood. Hem afhouden lukte niet, maar deze prestatie op een voor mij niet ideaal parcours is toch goed voor het vertrouwen."

Bart Aernouts: "Ik hoopte dat ze zouden twijfelen"

Bart Aernouts: 'Meer dan de derde plaats zat er niet in.'
Bart Aernouts is sterk aan het seizoen begonnen. Na zijn tweede plaats in Erpe-Mere mocht hij als derde ook in Neerpelt het podium betreden. "Ik mag inderdaad niet klagen", bevestigde Aernouts. "Al na één ronde was het duidelijk dat we met de sterkste vier voorop reden. Ik denk dat we aan mekaar gewaagd waren."

"In het bos het verschil maken zat er niet in voor mij. Daarom probeerde ik het enkele keren op het asfalt, in de hoop dat de anderen wat zouden twijfelen. Jammer genoeg liet vooral Nys niet begaan. In de slotronde was het dan vooral kwestie van zo lang mogelijk in het spoor te blijven. Meer dan de derde plaats zat er niet in."

Bart Wellens: "Voor één keer start niet gemist"

Bart Wellens: 'Ik moest even naar adem happen en vreesde zelfs te moeten opgeven.'
Bart Wellens, de jongste jaren al te vaak slecht van start, kwam in Neerpelt wel goed weg, maar nog in de eerste ronde ontnam een val hem alle mogelijke ambities om te wedijveren met Sven Nys en co. "Voor één keer miste ik mijn start niet. Ik kon aanpikken bij de leiders, maar dan knalde ik met mijn borst tegen een paaltje aan", verklaarde Wellens.

"Ik moest even naar adem happen en vreesde zelfs te moeten opgeven, maar na een tijdje ging het toch weer beter. De benen waren heel goed, want ik reed makkelijk weg bij de achtervolgers en naderde ook even op de leiders, maar de kloof bleek te groot om helemaal te dichten. In de slotronden heb ik me beperkt tot het verdedigen van de vijfde plaats."
Sanne van Paassen sterker dan Van den Brand en Cant
Sanne van Paassen heeft een uitstekend eerste crossweekend achter de rug. Nadat de 21-jarige Nederlandse zaterdag al had gewonnen in Harderwijk schreef ze zondag in Neerpelt ook de eerste wedstrijd in het kader van de Fidea Cyclocross Classics op haar naam.
Van Paassen ging haar landgenote Daphny van den Brand en Belgisch kampioene Sanne Cant vooraf. De drie genoemde vrouwen rekenden al in de eerste ronde af met de concurrentie, één ronde later ging Van Paassen alleen aan de haal.

Na een hapering in het zand moest Cant ook Van den Brand laten rijden en meteen lagen de podiumposities vast. De onderlinge tijdsverschillen liepen in de tweede wedstrijdhelft enkel nog op. De Tsjechische Pavla Havlikova finishte als vierde, Joyce Vanderbeken werd tweede Belgische op de negende plaats.

"Het seizoen starten met twee overwinningen is schitterend", zei Van Paassen. "Het belangrijke werk komt echter nog. Mijn ambitie is om dit seizoen een wedstrijd in de Wereldbeker te winnen en hoog te eindigen in dat klassement."

"Vorig jaar kwam ik in de grote crossen nog iets tekort. Vooral technisch was ik vaak iets minder dan de toppers, maar ik heb hard getraind om dat verschil weg te werken. Hier heb ik het verschil gemaakt op een hellende strook."
 
Fidea Grote Prijs Neerpelt - Vrouwen
1. Sanne van Paassen (Ned) 39:39
2. Daphny van den Brand (Ned) 0:33
3. Sanne Cant 1:04
4. Pavla Havlikova (Tsj) 1:28
5. Sophie de Boer (Ned) 2:06
6. Reza Hormes (Ned) 2:22
7. Helen Wyman (GBr) 2:50
8. Arenda Grimberg (Ned) 3:06
9. Joyce Vanderbeken 3:35
10. Nikki Harris (GBr) 4:07
Laurens Sweeck oppermachtig in eerste cross van seizoen
Laurens Sweeck is naar goede gewoonte uitstekend aan zijn crossseizoen begonnen. De junior uit Schriek reed in de Fidea Grote Prijs Neerpelt bijna de hele wedstrijd alleen aan de leiding en won met ruime voorsprong zijn eerste wedstrijd van deze winter. Michael Vanthourenhout en Daan Hoeyberghs mochten hem flankeren op het podium.
Sweeck sloeg samen met zijn broer Diether al in de eerste ronde een kloofje, maar toen deze laatste iets te nonchalant was en in een lint bleef haperen, kwam Laurens meteen alleen aan de leiding. Diether werd ingelopen door een groepje met Vanthourenhout, Hoeyberghs, Daan Soete, Yorben Van Tichelt en Douwe Verberne.

Halverwege bleven daar enkel nog Vanthourenhout, Hoeyberghs en Soete van over. Hoeyberghs deed een gooi naar de tweede plaats, maar na een slipper werd hij bijgehaald door Vanthourenhout. Toen hij dan ook nog krampen kreeg, moest Hoeyberghs de tweede plaats aan Vanthourenhout laten.

"Het doet uiteraard altijd deugd als je je eerste cross van het seizoen kan winnen", verklaarde Laurens Sweeck, die onlangs ook deelnam aan de Jeugd Olympische Spelen in Singapore. "Dat was een schitterende belevenis. Ik ben blij dat ik het mocht meemaken. Nu is het echter weer tijd voor de cross."
 
"Ik rijd alle manches van de Superprestige en hoop daarin mee te spelen voor de eindzege. In de Gazet van Antwerpen Trofee is er geen klassement voor de junioren en daarom zal ik die wedstrijden zeker niet allemaal opnemen in mijn programma."

Fidea Grote Prijs Neerpelt - Junioren
1. Laurens Sweeck (Schriek) 42:29
2. Michael Vanthourenhout 0:32
3. Daan Hoeyberghs 0:40
4. Daan Soete 1:03
5. Quentin Jauregui (Fra) 1:37
6. Diether Sweeck 1:41
7. Matthias Van de Velde 1:49
8. Jorn Claes 2:13
9. Douwe Verberne (Ned) 2:22
10. Yorben Van Tichelt 2:55
Mathieu van der Poel zonder tegenstand
Mathieu van der Poel heeft na Erpe-Mere en Harderwijk ook zijn derde wedstrijd van het nog prille crossseizoen bij de nieuwelingen gewonnen. In de Fidea Grote Prijs Neerpelt ging de jonge Nederlander met ruim verschil zijn landgenoot Stan Wijkel en Quinten Hermans vooraf.
Van der Poel, vorig jaar als eerstejaars al een veelwinnaar, duldde geen tegenstand in Neerpelt. Reeds in de openingsronde reed hij weg van de concurrentie, halverwege was zijn voorsprong al opgelopen tot boven de minuut.

Wijkel reed ook de hele wedstrijd solo op de tweede plaats, enkel voor de derde podiumplaats werd het boeiend. Gianni Van Donink leek lang op weg naar die derde plaats, maar in de slotfase werd hij nog bijgehaald en ter plaatse gelaten door Quinten Hermans.

Hermans, vorig jaar Belgisch kampioen bij de eerstejaars, was in de eerste ronde ten val gekomen en moest lang achtervolgen om alsnog op het podium te raken.

Fidea Grote Prijs Neerpelt  - Nieuwelingen
1. Mathieu van der Poel (Ned) 31:10
2. Stan Wijkel (Ned) 2:28
3. Quinten Hermans 2:32
4. Gianni Van Donink 2:35
5. Massimo Vanderaerden 3:08
6. Ben Boets 3:20
7. Yannick Peeters 3:38
8. Timothy Vanderaerden 4:00
9. Thijs Aerts
10. Thomas Van de Velde
Vorige berichten
23-09-2010 Wellens wil zich snel opnieuw bewijzen
21-09-2010 In Neerpelt topduel Nys - Vantornout
20-09-2010 Voorinschrijvingen renners sluiten af op woensdag 22/09!